Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τη Σαουδική Αραβία

Σε "πόλεμο" κυβέρνησης - αντιπολίτευσης ήταν η συζήτηση στη Βουλή.

Σε "πόλεμο" κυβέρνησης - αντιπολίτευσης ήταν η συζήτηση στη Βουλή επί της επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Ένταση, όμως, προκλήθηκε και ανάμεσα στον πρόεδρο της Βουλής και την κ.Γεννηματά με αφορμή την κατάθεση εγγράφων από την πλευρά της, όπως αναφέρει το nagtemporiki.gr

 

(EUROKINISSI)

«Πιστεύετε ότι δημιουργώντας παρακράτος μέσα στο κράτος θα δημιουργήσετε ρωγμή στην ηθική ακεραιότητα της κυβέρνησης;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την υπόθεση της συμφωνίας πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι από τη συζήτηση στη Βουλή αναδείχθηκε πως «εσείς και τα ΜΜΕ που σας στηρίζουν, φτιάξατε μια σκευωρία για να φύγετε από τα άλλα θέματα που σας αφορούσαν».

«Αφού έκανε ένα ψυχογράφημα της παρουσίας μου στη Βουλή, μας είπε ξανά τα ίδια και τα ίδια» σημείωσε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Εδώ και 15 ημέρες, εσείς και τα μέσα που σας στηρίζουν φτιάξατε μία σκευωρία. Και να αναδειχθεί τι; Ότι ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο, τα είχε και τα έχασε; Και όλα αυτά βασισμένα σε μία υπόθεση, ότι ο εξουσιοδοτημένος επισήμως από τη Σ. Αραβία, δεν είναι επίσημα εξουσιοδοτημένος αλλά μεσάζοντας» σχολίασε.

Αναφέρθηκε στα τηλεγραφήματα ειδικού χειρισμού που αποκάλυψε και πάνω στα οποία κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι κάνει σπέκουλα για να προσθέσει «έρχεστε και λέτε ότι υπάρχουν κι άλλα ειδικού χειρισμού τηλεγραφήματα που δεν τα ξέρει ο πρωθυπουργός. Πιστεύετε ότι χρησιμοποιώντας μέλη του διπλωματικού σώματος θα δημιουργήσετε παρακράτος μέσα στο κράτος;».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, θράσος και δειλία είναι «όταν σηκώνεις τη ρομφαία και ξιφουλκείς για να αλλάξεις την ατζέντα, και μετά να βάζεις του εκπροσώπους να ζητούν να μην αναβληθεί η συζήτηση για να μην είμαι εδώ».

«Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης δουλεύουν για συγκεκριμένους μεσάζοντες τη στιγμή που εμείς δουλεύουμε για το συμφέρον της χώρας» είπε.

«Εκπροσωπείτε συμφέροντα, στήσατε μία πομφόλυγα, προσπαθήσατε να αποδείξετε πράγματα που δεν αποδεικνύονται. Ότι ο Καμμένος προσπάθησε να διαπραγματευτεί για υψηλότερο τίμημα, ενώ εσείς θέλατε να διαπραγματευτεί με συγκεκριμένο άλλο ενδιάμεσο για να πάρει μικρότερο τίμημα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Καλή σας νύχτα κ. Μητσοτάκη» κατέληξε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Αυτό που αποκαλούσαμε σκάνδαλο Καμμένου είναι σκάνδαλο Τσίπρα-Καμμένου

(EUROKINISSI)

 

Νέα επίθεση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή στη συζήτηση για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. 

«Μπρος στον κίνδυνο να χάσετε την καρέκλα υπερασπιστήκατε έστω και με προσποιητό ενθουσιασμό τον κ. Καμμένο» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και πρόσθεσε: «Αυτό που αποκαλούσαμε σκάνδαλο Καμμένου είναι σκάνδαλο Τσίπρα- Καμμένου. Αυτό επιβεβαίωσε η δική σας παρουσία σήμερα εδώ».

Επίσης, τον κατηγόρησε ότι δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που ο ίδιος και οι πρόεδρο των άλλων κοινοβουλευτικών ομάδας έθεσαν και επέμεινε στην ερώτηση γιατί σε μια διακρατική συμφωνία χρειάζονται μεσάζοντες και στο πού είναι τα λεφτά, αν ήταν νόμιμη η σχετική συμφωνία, όπως ανέφερε.

Ειδικότερα, ανέφερε:

  • Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί σε μία διακρατική συμφωνία χρειάζονται μεσάζοντες. Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν μεσάζων. Το νόμο του 2011 τον ψηφίσαμε γιατί έχουμε τραυματιστεί και έχουμε πληρώσει σαν χώρα και για να τελειώνουμε με τους μεσάζοντες. Εσείς και ο υπουργός σας επιλέξατε να τους επαναφέρετε όχι από την πίσω πόρτα αλλά από την μπροστινή πόρτα. Σας είχε προειδοποιήσει ο πρέσβης σας για τον ρόλο του κ. Παπαδόπουλου. Το τηλεγράφημα που έστειλε ο πρέσβης μας στα τέλη Αυγούστου του 2017 λίγο πριν έλθει η αποστολή των Σαουδαράβων.
  • Γιατί επιτρέπεται στον πρωθυπουργό να έχει πρόσβαση σε διαβαθμισμένα έγγραφα και απαγορεύεται στους βουλευτές. Αυτό λέγεται συγκάλυψη, κουκούλωμα. Υποστήριξε δε ότι ο υπουργός Αμύνης είχε ζητήσει τη σύλληψη στρατιωτικού γιατί χάλασε μία δουλειά.
  • Τρίτο ερώτημα, πού είναι τα λεφτά αν η συμφωνία αυτή ήταν νόμιμη; Δείξτε μου τα χρήματα. Θα υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία; Γιατί αν υλοποιηθεί τότε θα περιμένουμε να δούμε τα χρήματα. Αν η συμφωνία χαλάσει τότε υπάρχει μείζον ζήτημα γιατί λείπουν 66 εκατομμύρια ευρώ.
  • Για ποιον δουλεύει ο κ. Παπαδόπουλος; Είναι απλώς ένας μεσάζων, ήταν ένας μεταφορέας; Γιατί δώσατε κ. Καμμένε εντολή με τον κ. Παπαδόπουλο να κάνει δουλειά με τα ΕΑΣ;

Αφού χαρακτήρισε εξαιρετικά ύποπτο τον ρόλο του κ. Παπαδόπουλου, απευθυνόμενος ξανά στον Πρωθυπουργό είπε ότι «δεν τελειώνει εδώ αυτή η ιστορία, όχι μόνο γιατί η δικαισούνη θα ερευνήσει την υπόθεση, αλλά και διότι υπάρχουν και εργαλεία κοινοβουλευτικού ελέγχου που θα εξαντληθούν πλήρως».

Ειδικότερα, πρότεινε στον κ. Καμμένο αύριο, που όπως είπε, είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών, να ζητήσει να προσέλθουν, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης εξοπλισμών ή ο κ. Παπαδάκης ή ακόμη και ο κ. Σφακιανάκης. «Μήπως είναι καλή ιδέα να ζητήσουμε και από τον κ. Ρουμπάτη, τον διοικητή της ΕΥΠ, να έλθει να μας διαφωτίσει για τον πραγματικό ρόλο του κ. Παπαδόπουλου».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην επίθεση, που όπως σημείωσε, εξαπέλυσε εναντίον του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Ο εκπρόσωπός σας προχώρησε σε μία ανακοίνωση με την οποία με χαρακτήρισε "θρασύδειλο". Σας επιστρέφω τον χαρακτηρισμό. Είστε θρασύς γιατί έρχεστε εδώ και μας κουνάτε το δάχτυλο και δειλός γιατί δεν αναλαμβάνετε τις προσωπικές σας ευθύνες σε αυτήν την υπόθεση».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Τσίπρα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη φοροδιαφυγή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως «εδωπέρα θα είμαστε να συζητήσουμε για όλα, για τη φοροδιαφυγή, να συζητήσουμε για τη Siemens, αλλά να συζητήσουμε και για τα Paradise Papers, για τις σχέσεις Παππά - Αρτεμίου -του βασιλιά των offshore- για την offshore της Αυγής. Σήμερα όμως θα απολογηθείτε εσείς για ένα σκάνδαλο που ξεκίνησε σαν σκάνδαλο Καμμένου και στην πορεία έγινε σκάνδαλο Τσίπρα – Καμμένου».

Π. Καμμένος: Καθ' όλα νόμιμη διακρατική συμφωνία, το παραμύθι τελειώνει εδώ

(EUROKINISSI)

Στην αντεπίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας πέρασε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Κάμμενος, υπεραμυνόμενος της απόφασης για πώληση αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Το παραμύθι τελειώνει εδώ, ένα παραμύθι ψεύδους, κατασυκοφάντησης, λασπολογίας, κύριοι της Ν.Δ., είπε, επιτιθέμενος με σφοδρότητα κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και κατά φερόμενων δημοσιογράφων, όπως είπε, «υπαλλήλων της συμμορίας υπόπτων για εμπορία ναρκωτικών».

Ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για στρατηγικό αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας, και για «πωλητές βιβλίων των ναζί και γιλέκων», τους οποίους, όπως είπε, θα τους αντιμετωπίσει στη Δικαιοσύνη

Παράλληλα, τόνισε ότι πρόκειται για μια καθ' όλα νόμιμη διακρατική συμφωνία και πως δεν υπάρχει κανένας μεσάζοντας και υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση επέλεξε να κατασκευάσει ένα σκάνδαλο, αναφέροντας ότι το όλο ζήτημα στηρίχθηκε σε μια καταγγελία του Ανδρέα Λοβέρδου για την αναφορά ενός ταξιάρχου, η οποία όμως δεν υπάρχει. Εκείνο που υπάρχει, πρόσθεσε, είναι ένα υποκλαπέν από το κομπιούτερ του ταξιάρχου σύνολο μηνυμάτων το οποίο ο κ. Λοβέρδος το έκανε αναφορά.

Για τη διαφορά μεταξύ 300.000 βλημάτων και 100.000 βλημάτων ανέφερε πως η συμφωνία αφορούσε την πώληση 300.000 βλημάτων και αλλαγή αριθμού πυρομαχικών σε συμφωνία δεν υπάρχει.

«Έγινε μια προσφορά για πυρομαχικά που θα πληρώναμε για να τα καταστρέφαμε και τη δέχθηκα», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε: «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, όσο πιο πολύ χτυπάτε την κυβέρνηση τόσο πιο δυνατή θα είναι η συνοχή της». 

Εξάλλου, επεφύλαξε μία «έκπληξη» -όπως είπε- για τη Ν.Δ. που αφορούσε τον «μεσάζοντας» Βασίλη Παπαδόπουλο. 

«Εμείς το μόνο που ξέραμε για τον Παπαδόπουλο ήταν ότι εκπροσωπούσε τη Σαουδική Αραβία και ελέγχθηκε πολλαπλώς και όσο αφορα το ποινικό του μητρώο και τις άδειες που θα έπρεπε να είχε», συνέχισε, ενώ τόνισε: «Ναι τον ξερω, ξέρετε από πού; Από τον κ. Μητσοτάκη, που σήμερα λείπει δεν είναι εδώ». 

Στο σημείο αυτό ο κ. Καμμένος ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1988 είχε αποφασίσει ότι θα εδινε η Εθνική Τράπεζα δάνειο προς τη Ρωσία για να αποπληρωθούν οι Έλληνες εξαγωγείς επειδή είχαν σταματήσει να πληρώνονται από τη Σοβιετική Ένωση. Ακόμη, πρόσθεσε ότι το 1991 πήγε αποστολή με 40 επιχειρηματίες στη Ρωσία, μαζί με τον τότε διοικητή της ΤτΕ κ. Γερμίδη και με την κ. Μπακογιάννη και μαζί ήταν ο κ. Ηλίας Παπαδόπουλος με τον γιο του και εισέπραξαν 67 εκατομμύρια. 

Ακόμη, ανέφερε ότι ο δικηγόρος του Παπαδόπουλου είναι βουλευτής της Ν.Δ. και τον κάλεσε να σηκώσει το χέρι του, για να προσθέσει: «Να δούμε ποιοι εχουν σχεση με τον Παπαδόπουλο» και να συνεχίσει λέγοντας στο ΥΠΕΘΑ είχε πάει τον Παπαδόπουλο η Φώφη Γεννηματά ως αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας το 2014.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πρόσφατα έλαβε απειλητικό τηλεφώνημα και μετά την άρση του τηλεφωνικού του απόρρητου απεδείχθη ότι εκείνος που τηλεφώνησε «ήταν ο κ. Πατεράκης, που έστησε την ιστορία με τον Σάφα, ο μεσάζων για τα υποβρύχια που έγερναν, ένα μέρος της συμμορίας που εξυπηρετεί η ΝΔ».

«Νομίζατε ότι θα φοβηθούμε τους μπράβους σας και τα "παραδεισένια" λεφτά σας. Όσο χτυπάτε τόσο πιο ισχυρή γίνεται αυτή η κυβέρνηση», σημείωσε. 

Σοβαρές προσωπικές ευθύνες για τη συμφωνία πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία και σκόπιμη παραπλάνηση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας καταλόγισαν οι επερωτώντες βουλευτές της Ν.Δ. στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο  κάνοντας λόγο για αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλου.

Φ. Γεννηματά: Συκοφάντης, ψεύτης και λασπολόγος ο Π. Καμμένος

(EUROKINISSI)

Στις αιχμές που άφησε εις βάρος της ο υπουργός Άμυνας περί συναλλαγών με συγκεκριμένη εταιρεία όταν ήταν αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας αντέδρασε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας τον Πάνο Καμμένο συκοφάντη, ψεύτη και λασπολόγο.

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ότι καμία συνεργασία δεν έγινε και τόνισε: «Κύριε Τσίπρα, να τον χαίρεστε τον συγκυβερνήτη σας. Καμία αγοραπωλησία δεν έγινε επί ημερών μου και ως αναπληρώτρια υπουργός δεν είχα καμία αρμοδιότητα και εμπλοκή στα εξοπλιστικά». «Ελπίζω να χαίρεστε για το επίπεδο και το δηλητήριο που σπέρνετε στην πολιτική ζωή, κ. Τσίπρα» συμπλήρωσε

Δημήτρης Κουτσούμπας: Αναδεικνύεται η μπόχα του συστήματος που τρώει τα παιδιά του

(EUROKINISSI)

"Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτό που συζητάμε είναι μεγάλο σκάνδαλο", είπε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι για αυτή καθαυτή την πώληση οπλισμού δεν μίλησε κανείς.

"Είναι μεγάλο σκάνδαλο η υπόθεση αυτή είτε απευθείας μέσω κρατών και κυβερνήσεων και στην περίπτωση που η πώληση έγινε απόπειρα να πραγματοποιηθεί μέσω μεσάζοντα, μιζαδόρου, λαθρέμπορου, ακούγονται διάφορα εδώ. Για να αποκτήσει ο λαός και η βουλή συγκεκριμένη εικόνα πρέπει να γνωρίζει διεργασίες που δημιουργούνται στην περιοχή", συνέχισε ο κ.Κουτσούμπας. "Συντελούνται και σοβαρές διεργασίες στις σχέσεις αυτού του κράτους και με τις ΗΠΑ. Με τη διακυβέρνηση Τραμπ οι σχέσεις του ενισχύθηκαν με νέες συμφωνίες αγοράς όπλων. Μαζί με το Ιισραήλ αποτελούν την αιχμή του δόρατος έναντι στο ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα".

Βασίλης Λεβέντης: Σκοπός των συζητήσεων είναι η πόλωση και η όξυνση

Για μάχη εντυπώσεων με στόχο κομματικά οφέλη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο σκοπός των συζητήσεων είναι η πόλωση και η όξυνση. "Με ειδικά δικαστήρια απείλησε η ΝΔ. Γιατί λοιπόν ο κ.Τσίπρας πράττει έτσι; Του το έχω εξηγήσει. Οπου υπάρχει συμφωνία άνω ενός ποσού να υπάρχει εισαγγελέας. Εξετάστε το σοβαρά, γιατί αλλιώς θα αρνούνται αναλάβουν υπουργοί κάποιοι. Θα αρνούνται να υπογράφουν. Έχω ζητήσει στις δημοσκοπήσεις να υπάρχει ανεξάρτητη αρχή. Μου είπε ναι ο πρωθυπουργός, αλλά ακόμη.

Για τον "μποναμά" κάνατε ένα έγκλημα γιατί το πήγατε με κριτήρια οικογενειακά. Ούτε οι μισοί στο τέλος δε θα το δικαιούνται. Καλείται τον πολίτη να εγγραφεί στο ληξιαρχείο του φτωχοκομείου.

Θεοδωράκης: Για πόσο ακόμα θα καλύπτετε τον Υπουργό Άμυνας;

(EUROKINISSI)

Όπως λένε οι στρατιωτικοί, τα όπλα και τα ναρκωτικά έχουν 2 τιμές στην αγορά. Στα φαρμακεία η μορφίνη είναι φτηνή, στη μαύρη αγορά η τιμή της εκτοξεύεται. Εδώ, ίσως, βρίσκεται το μυστικό της υπόθεσης. Υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα σε αυτή την υπόθεση. Που θα πήγαιναν τα 200.000 βλήματα; Σε ποιες τσέπες; Και σε ποια μαύρα ταμεία θα κατέληγαν τα παραπανήσια λεφτά; Θλίβομαι, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί σκύβετε συνεχώς το κεφάλι μπροστά στον κ.Καμμένο. Αποδέχεστε τις απόψεις Καμμένου για τα Σκόπια; Πρόσφατα δήλωσε ότι δεν δέχεται να συμπεριληφθεί με οποιοδήποτε τρόπο το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του στην ονομασία αυτής της σλαβικής εθνότητας. Αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης; Αυτή είναι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ;

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ