Θα πάθετε σοκ με το Monkey bread με ουίσκι που έφτιαξε σήμερα ο Άκης Πετρετζίκης

Mια πολύ εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

  • 14 γρ. ξηρή μαγιά
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 275 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 2 αυγά μεσαία
  • 2 κ.σ. ουίσκι
  • 700 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το πασπάλισμα

  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 125 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 150 γρ. καρύδια

Για τη σάλτσα

  • 100 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
  • 100 γρ. μέλι
  • 150 γρ. ουίσκι
  • 50 γρ. βούτυρο

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το γάλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο, τα αυγά, το ουίσκι, το αλεύρι, το αλάτι και χτυπάμε στο μίξερ για 5-6 λεπτά μέχρι να γίνει μία σφιχτή ζύμη.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
  • Κόβουμε το ζυμάρι σε 50 ίδια κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
  • Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη μία φόρμα για κέικ με τρύπα ? εκ.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη και την κανέλα για το πασπάλισμα.
  • Παίρνουμε ένα μπαλάκι και το βουτάμε από το λιωμένο βούτυρο.
  • Στη συνέχεια το περνάμε από το μπολ με το μείγμα της κανέλας με τη ζάχαρη και το βάζουμε στη φόρμα.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να καλυφθεί όλη η βάση της φόρμας.
  • Βάζουμε από πάνω λευκή κουβερτούρα και καρύδια.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να έχουμε 3 στρώσεις από ζύμη, λευκή κουβερτούρα και καρύδια.
  • Περιχύνουμε από πάνω με το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη που έχει περισσέψει.
  • Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για 45-60 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
  • Ψήνουμε για 50 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη σάλτσα

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη, το μέλι, το ουίσκι, το βούτυρο και αφήνουμε να βράσει για 5-8 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε σε μπολ και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Περιχύνουμε το monkey bread με το σιρόπι και σερβίρουμε.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.

Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ