Αυτοί είναι οι 3 «χρυσοί» κανόνες τρεξίματος που πρέπει να ζεις με αυτούς

Αν θέλεις να τρέξεις πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά και χωρίς τραυματισμούς.

Πολλοί όμως δρομείς απλά τρέχουν. Κάποιοι τρέχουν για να γίνουν γρηγορότεροι και πιο αποτελεσματικοί ενώ άλλοι κάνουν επίπονες προπονήσεις για να μπορούν να ισχυρίζονται πως δεν τραυματίζονται.

Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα για να ονομάζεσαι δρομέας απ ότι να απλά να τρέχεις, και ακόμα περισσότερα αν θέλεις να τρέξεις πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά και χωρίς τραυματισμούς.

Σίγουρα το τρέξιμο είναι το κυρίαρχο συστατικό σε ένα προπονητικό πρόγραμμα για μαραθώνιο ή έναν ημιμαραθώνιο, αλλά αν συμβουλευτείς κάποιον σοβαρό προπονητή, η φράση: “τρέξε για να κάνεις χιλιόμετρα” δεν θα βγει ποτέ από το στόμα του, όπως δημοσιεύει το runningmagazine.gr

Μιλήσαμε με την προπονήτρια από τον San Diego, Jennifer Gill για τους 3 χρυσούς κανόνες που όλοι οι δρομείς πρέπει να ζουν με αυτούς.

Όπως υποψιαζόμασταν, το “απλά τρέξε” δεν υπήρχε στην λίστα.

Κανόνας 1ος: Επιμονή

Είναι σημαντικό να είσαι επίμονος και συνεπής με το προπονητικό σου πρόγραμμα ώστε να μην παραλείπεις προπονήσεις συχνά ή να τις συγχωνεύεις όταν χάσεις κάποια προπόνηση. Πολλές και μικρές προπονήσεις την εβδομάδα είναι πιο αποτελεσματικές από μια ή δύο μεγάλες προπονήσεις. Αν κάνεις την πλειονότητα του τρεξίματος σου σε μία ή δύο προπονήσεις, το σώμα σου χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσει και αναγκαστικά πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή στην επόμενη προπόνηση σου.

Κανόνας 2ος: Ξεκούραση

Η ξεκούραση είναι αναγκαία αλλά αποτελεί την πιο υποτιμημένη πλευρά της προπόνησης. Χωρίς αυτή, το σώμα σου θα καταρρεύσει και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστείς.

Κανόνας 3ος: Άκου το σώμα σου

Πολλοί πιστεύουν πως το τρέξιμο υποτίθεται πως θα σε πονέσει με κάποιο τρόπο. Αλλά δεν είναι σωστό. Ο πόνος είναι ο τρόπος να επικοινωνήσει το σώμα σου με εσένα και να σου πει πως κάτι δεν πάει καλά.

Μικροί πόνοι μπορούν να εξελιχθούν σε μεγάλους και χρόνιους πόνους μελλοντικά.

Μια ή δύο μέρες επιπλέον ξεκούρασης την στιγμή που νιώσεις κάποιο πόνο μπορούν να εξασφαλίσουν στο σώμα σου τον κατάλληλο χρόνο να αποκατασταθεί και μπορούν να προλάβουν μια μεγαλύτερη ζημιά η οποία θα οδηγούσε σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής από τις προπονήσεις.

Αν η ξεκούραση όμως δεν βελτιώσει την κατάσταση, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό ιατρό.

Μην προσπαθήσεις να ξεπεράσεις κάποιο τραυματισμό μέσω των προπονήσεων. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κάνεις τα πράγματα χειρότερα.

Tags

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ