Γενοκτονία τάρανδων & ελαφιών : Σκοτώνουν εκατοντάδες όμορφα ζώα λόγω σπάνιας ασθένειας στη. Νορβηγία (ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ)

Αιτία μια επικίνδυνη θανατηφόρα ασθένεια

Κι ενώ οι περιβαλλοντολογικές  και οι φιλοζωικές οργανώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο κάνουν σκληρό αγώνα και διοργανώνουν ολόκληρες καμπάνιες για τη διάσωση των ζώων που ζουν στα δάση, και τη διατήρηση των ειδών τους, στη Νορβηγία  οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος , προβαίνουν το τελευταίο διάστημα σε μαζική εξολόθρευση χιλιάδων ταράνδων και ελαφιών.

Αυτό συμβαίνει όπως αναφέρει το kurl8.com, γιατί εντοπίστηκε σε κάποια ζώα μια θανατηφόρα και ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος.

Πρόκειται για τη Χρόνια Απισχναντική Νόσο που εντοπίστηκε στον εγκεφαλικό ιστό τριών ταράνδων και δύο ελαφιών μέσα στο 2016.

 

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η μεταδοτική ασθένεια εξαπλώνεται με αργούς ρυθμούς μεταξύ των εκπροσώπων του είδους της αμερικανικής ελάφου, γιατί πρόκειται για μοναχικά θηλαστικά. 
Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αν μολυνθεί τάρανδος, καθώς το συγκεκριμένο είδος ζει σε κοπάδια και η μετάδοση της ασθένειας είναι αστραπιαία. 

Τα ζώα που είχαν μολυνθεί ανήκαν σε ένα κοπάδι που αριθμούσε 2000 κεφαλές, το οποίο εξολοθρεύτηκε μαζικά χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η κοινή γνώμη έχει σοκαριστεί από τη μαζική εξολόθρευση των ζώων, όμως, τα επιστημονικά δεδομένα δεν επιτρέπουν δεύτερες σκέψεις, καθώς η νόσος από την οποία πάσχουν ελάφια και τάρανδοι, αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται ως το ίδιο επικίνδυνη με τη νόσο των «τρελών αγελάδων» πριν από μερικά χρόνια. 

Οι ειδικοί επίσης λένε ότι είναι η πρώτη φορά που αυτή η νόσος εισέρχεται στην Ευρώπη, οπότε είναι προτιμότερο να αφανιστεί ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, παρά να κινδυνεύει στ' αλήθεια η ύπαρξη του είδους. 

Στη Βόρεια Αμερική και ήδη από το 1967, η συγκεκριμένη ασθένεια είναι η βασική αιτία συρρίκνωσης του πληθυσμού ελάφων και ταράνδων, είναι όμως κίνδυνος και για την υγεία των ανθρώπων, καθώς και τα δύο είδη αποτελούν, δυστυχώς μέχρι σήμερα, σπουδαίο έδεσμα για το τραπέζι των κυνηγών. 

Έστω κι αν η "γενοκτονία" γίνεται για "καλό σκοπό", η εικόνα των μαζικών εκτελέσεων των άτυχων ζώων, αποτελεί σκληρή πραγματικότητα για τους Νορβηγούς που εκφράζουν ανοιχτά τον προβληματισμό τους για τον τρόπο θανάτωσης, αλλά και για τις εικόνες που καταγράφονται από τα media το τελευταίο διάστημα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ