Γιατί οι γυναίκες παρουσιάζουν διπλάσιες πιθανότητες να υποβάλουν αίτηση διαζυγίου; Τι αναφέρει νέα μελέτη

Στη μελέτη, έλαβαν μέρος 355 νεόνυμφα ζευγάρια.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, με επιβλέποντες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan, οι συγκρούσεις και η αρνητικότητα μεταξύ των παντρεμένων συντρόφων αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς προγνωστικούς παράγοντες για την έκβαση του γάμου, με τις γυναίκες να παρουσιάζουν διπλάσιες πιθανότητες να υποβάλουν αίτηση διαζυγίου.

Στη μελέτη, έλαβαν μέρος 355 νεόνυμφα ζευγάρια, η σχέση των οποίων έγινε αντικείμενο παρατήρησης για 16 συνεχόμενα χρόνια. Τα ζευγάρια κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη σχέση τους αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του γάμου τους (τους πρώτους 4 μήνες, στους 9 μήνες, καθώς και στα 2, 3, 4, 7 και 16 χρόνια).

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά έρχονταν αντιμέτωποι με συζυγικούς καβγάδες, καθώς και για τη δυσαρέσκειά που προέκυπτε μέσα από αυτούς. Οι ερευνητές παρατήρησαν, ότι οι γυναίκες συνήθως εισέρχονταν στο γάμο με υψηλότερα επίπεδα ενόχλησης σε σύγκριση με τους άνδρες, όπως δημοσιεύει το askitis.gr

Επίσης, οι άνδρες, παρόλο που στην αρχή ανέφεραν χαμηλά επίπεδα ενόχλησης, στο πέρασμα του χρόνου παρουσίαζαν μεγαλύτερη αύξηση.

Η συσχέτιση με το διαζύγιο ήταν υψηλότερη, όταν οι γυναίκες ανέφεραν μεγαλύτερη συσσώρευση έντασης, εκνευρισμού και δυσαρέσκειας. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Developmental Psychology», περίπου το 40 % των ζευγαριών που έλαβαν μέρος στη μελέτη, έλαβαν επίσημα διαζύγιο έως την ολοκλήρωσή της.

Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν, ότι ίσως οι άνδρες διαθέτουν πιο ρεαλιστικές προσδοκίες για το γάμο, ενώ οι γυναίκες πιο ιδεαλιστικές. Επίσης, τόνισαν, ότι οι άνθρωποι πολλές φορές αντιλαμβάνονται και προσμετρούν διαφορετικά τους παράγοντες που προσδιορίζουν την ποιότητα της σχέσης τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ