5 τρόποι που το τρέξιμο βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου

Έρευνες έχουν δείξει ότι το τρέξιμο βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Το τρέξιμο δεν βοηθάει μόνο στη σωματική κατάσταση και στη διάθεση ενός ανθρώπου, αλλά και στον εγκέφαλο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το τρέξιμο βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως runningmagazine.gr

1. Το τρέξιμο βοηθά στην αύξηση του εγκεφάλου

Μην ανησυχείς, δεν εννοούμε την αύξηση του εγκεφάλου σε όγκο. Το τρέξιμο διεγείρει τη δημιουργία νέων νευρώνων και αιμοφόρων αγγείων, όργανα τα οποία μικραίνουν όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι το τρέξιμο ίσως να αυξήσει τον όγκο του μεσεγκεφάλου (ο οποίος ελέγχει την όραση και την ακοή) και ο εγκεφαλικός ιππόκαμπος (ο οποίος συνδέεται με τη μνήμη και τη μάθηση).

2. Το τρέξιμο βοηθά την ηλικία του εγκεφάλου σου να βελτιωθεί

Εκτός από την πρόληψη ή την αντιστροφή της συρρίκνωσης που σχετίζεται με τη γήρανση, το τρέξιμο επηρεάζει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου με τρόπο που θέτει τους δρομείς να έχουν πιο υγιή από το μέσο όρο εγκέφαλο αργότερα στη ζωή.

Μια μελέτη που μετρούσε τους νευρικούς δείκτες και τη γνωστική λειτουργία σε αθλητές και μη αθλητές μέσης ηλικίας και ενώ τα αποτελέσματα της γνωστικής λειτουργίας ήταν τα ίδια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εγκέφαλοι των αθλητών έδειξαν μεγαλύτερη μεταβολική απόδοση και νευρωνική πλαστικότητα.

3. Το τρέξιμο αυξάνει την ικανότητά σου στη μάθηση και στην ανάκληση πληροφοριών

Μια άλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται λίγο τα πήγαν καλύτερα σε τεστ μνήμης από εκείνους που ήταν λιγότερο γυμνασμένοι (ή δεν γυμνάζονται καθόλου). Αυτό προσθέτει σε προηγούμενες έρευνες που συνδέουν το τρέξιμο με μια καλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης, για να ξεγελούν πολλαπλά καθήκοντα και να κάνουν διακρίσεις.

4. Το τρέξιμο συνιστά στον εγκέφαλό σου να αποθηκεύει περισσότερα καύσιμα

Ήδη γνώριζες ότι οι συνθήκες άσκησης απαιτούν από τους μύες σας να αποθηκεύουν περισσότερα καύσιμα, αλλά μια πρόσφατη μελέτη υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλός σας προσαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα μεγαλύτερα αποθέματα γλυκογόνου στον εγκέφαλο μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που το τρέξιμο αυξάνει τη γνωστική λειτουργία.

5. Το τρέξιμο, ειδικά στη φύση, σε βοηθάει να κρατάς τον εγκέφαλό σου γεμάτο από «καλές» χημικές ουσίες

Η άσκηση προωθεί την απελευθέρωση των χημικών ουσιών που ονομάζονται ενδορφίνες.  Επιπλέον, όπως και πολλά αντικαταθλιπτικά φάρμακα, το τρέξιμο βοηθά τον εγκέφαλό σoy να κρατήσει τους νευροδιαβιβαστές που ενισχύουν τη διάθεση της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης. Για καλύτερα αποτελέσματα, τρέξτε σε ήσυχους, πράσινους χώρους αντί σε πολυσύχναστους δρόμους. Mια μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι στα πάρκα είχαν εμπειρία εγκεφάλου παρόμοια με εκείνη που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, ενώ οι άνθρωποι στους δρόμους γνώρισαν την απογοήτευση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ