Ξέρετε οτι ο Κινέζος Li τρεφόταν με Goji berry, το μούρο της ευτυχίας, της μακροζωίας, της αντιγήρανσης; Πλήρης οδηγός

Τα γκότζι μπέρις είναι μια ακόμα υπερτροφή που εισέβαλε πρόσφατα στη ζωή μας και καταναλώνεται κάθε μέρα και από περισσότερους. Τι ακριβώς είναι τα πολύτιμα κόκκινα φρουτάκια που μας ήρθαν από την Ασία; Και, βέβαια, πώς τα τρώμε;

Τα γκότζι μπέρις είναι μια ακόμα υπερτροφή που εισέβαλε πρόσφατα στη ζωή μας και καταναλώνεται κάθε μέρα και από περισσότερους. Τι ακριβώς είναι τα πολύτιμα κόκκινα φρουτάκια που μας ήρθαν από την Ασία; Και, βέβαια, πώς τα τρώμε;



Είναι η τροφή που κατανάλωνε καθημερινά ο γηραιότερος άνθρωπος το κόσμου, ο Κινέζος Li Qing Yuen, που λένε ότι έζησε μέχρι την ηλικία των 252 ετών, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα καταγεγραμμένη περίπτωση μακροζωίας, σύμφωνα με το athinorama.gr. Αν έχετε επισκεφθεί κάποιο κατάστημα με είδη βιολογικής διατροφής ή ένα πλούσια εφοδιασμένο μανάβικο, θα έχετε σίγουρα συναντήσει σε μικρές συσκευασίες αυτό τον κοκκινωπό αποξηραμένο καρπό. Τα γκότζι, γνωστά χρόνια για τις σπάνιες αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες στην Ασία (ιδιαίτερα την Κίνα και το Θιβέτ) όπου συχνά τα αποκαλούν "κόκκινα διαμάντια" και κατόπιν στον υπόλοιπο κόσμο, ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια όχι μόνο να διατίθενται στα ελληνικά καταστήματα αλλά να καλλιεργούνται κιόλας σε ελληνικά εδάφη, έστω και πειραματικά. Είναι ήδη περιζήτητα απ' όσους ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή. Τι είναι αυτό που τα κάνει μια τόσο πολύτιμη τροφή;

Ένας πολύτιμος αλλά ευαίσθητος καρπός…



Τα γκότζι είναι τα μικρά φρουτάκια με το έντονο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα, που προέρχονται από το φυτό Lycium barbarum, της ίδιας  μεγάλης οικογένειας με τα φυτά που δίνουν αγαπημένα μας λαχανικά όπως οι ντομάτες, οι πατάτες, οι μελιτζάνες αλλά και οι πιπεριές τσίλι. Ανάλογα με την ποικιλία διαφέρει και η γεύση τους, αλλά τα γκότζι που είναι ευρέως διαδεδομένα θυμίζουν έντονα τη γλυκόξινη γεύση των μούρων ή της σταφίδας. Πρόκειται γενικά για εξαιρετικά ευαίσθητους καρπούς. Καθώς είναι πολύ απαλοί και εύθραυστοι, η συλλογή τους με το χέρι δεν ενδείκνυται. Αντίθετα χρησιμοποιούνται ειδικά υφασμάτινα εργαλεία και ψάθες που δεν θα καταστρέψουν τον καρπό.



Είναι δύσκολο να βρούμε φρέσκα γκότζι, εκτός αν βρεθούμε κοντά σε περιοχές παραγωγής του. Μετά τη συλλογή τους, καθώς εύκολα μπορεί να σκουρύνει το χρώμα τους, τα γκότζι αποξηραίνονται αμέσως για την καλύτερη διατήρηση και εξαγωγή τους. Η διαδικασία αυτή γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, στη σκιά ή τον ήλιο, προκειμένου  να επιτευχθούν διαφορετικά επίπεδα ξήρανσης. Ένα μέρος των καρπών αποκτά την μαλακιά υφή της σταφίδας ενώ ένα άλλο αποξηραίνεται εντελώς, κάνοντας τον καρπό ιδιαίτερα σκληρό.

Αντιγήρανση και μακροζωία …



Πόσους λόγους χρειαζόμαστε για να γνωρίσουμε τα γκότζι? Αρκεί ένας, η διατροφική τους αξία! Δεν χαρακτηρίζονται τυχαία «υπερτροφή», αφού είναι μία βόμβα θρεπτικών συστατικών. Γι'  αυτό και είναι εξαιρετικά δημοφιλές στο χώρο της υγιεινής διατροφής, παρά την περιορισμένη διαθεσιμότητά του και το κόστος του. Εντυπωσιακές είναι οι αντιοξειδωτικές του δράσεις. Τα γκότζι έχουν 10 φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές μονάδες από τους άλλους καρπούς της οικογένειας των μούρων ή άλλους καρπούς που χρησιμοποιούνται γι’ αυτό το λόγο. Παράλληλα, εξίσου ψηλή είναι και η περιεκτικότητά τους σε αμινοξέα και μέταλλα, στοιχεία που συνολικά βοηθούν στη αναγέννηση των κυττάρων και έχουν οδηγήσει στην αντίληψη πως οι καρποί γκότζι συμβάλλουν στην αντιγήρανση και τη μακροζωία. Την αντίληψη αυτή επιβεβαιώνουν στοιχεία που δείχνουν πως άτομα που κατοικούν κοντά σε περιοχές παραγωγής τους και τα έχουν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο διατηρούν εξαιρετική υγεία σε μεγάλες ηλικίες. Τα γκότζι εμπλουτίζουν το αίμα με θρεπτικά συστατικά και ευνοούν την κυκλοφορία του, ενώ θεωρούνται πολύτιμα και στη θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων, όπως είναι το έλκος ή το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Εντυπωσιακή είναι και η παρουσία βεταΐνης στον καρπό, μιας ουσίας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του ήπατος και την απομάκρυνση περιττού λίπους από αυτό. Επιπλέον, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, χαρίζει ενέργεια, βοηθά στην καύση του λίπους, διώχνει το στρες, αναζωογονεί και χαρίζει αίσθημα ευεξίας -σύμφωνα με αυτούς που το καταναλώνουν συστηματικά- και αν το ψάξει κανείς μπορεί να γεμίσει σελίδες ακόμη με άλλα τέτοια ευχάριστα...

Πώς τα τρώμε…



Το φυτό είναι τόσο πολύτιμο, που κανένα μέρος του δεν μένει ανεκμετάλλευτο. Πέρα από τους διάφορους τρόπους χρήσης του ίδιου του καρπού, τα φύλλα και οι βλαστοί του καταναλώνονται ωμά σαν άλλα λαχανικά., αλλά βέβαια δεν τα βρίσκουμε στη χώρα μας. Ακόμη, από τα γκότζι παράγεται ένας εύγευστος και δροσερός χυμός, που, αν και έχει χάσει μέρος της θρεπτικής του αξίας λόγω των σταδίων επεξεργασίας, διατηρεί ακόμη  έντονο αντιοξειδωτικό χαρακτήρα. Οι αποξηραμένοι καρποί μπορούν να καταναλωθούν ωμοί στη θέση του σνακ, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να προστεθούν σε άλλες παρασκευές.
Συνδυάζονται ιδανικά σε μείγματα δημητριακών για δυναμωτικά πρωινά γεύματα ή σνακ ή μπαίνουν σε μπισκότα, κέικ, αλλά και σαλάτες.  Αν οι καρποί είναι πολύ σκληροί, τους αφήνουμε για λίγα λεπτά μέσα σε νερό για να μαλακώσουν ενώ για συμπληρώματα σε χυμούς και ροφήματα, διατίθεται επίσης και σκόνη γκότζι, που θα διαλυθεί καλύτερα. Ωμοί οι καρποί -αν τους βρείτε- μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως γαρνιτούρα σε σαλάτες και γλυκά. Στην ασιατική παράδοση τα γκότζι μαγειρεύονται μέσα σε σούπες και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενός ιδιαίτερου κρασιού και άλλων τοπικών ποτών.  



Η καλλιέργειά τους στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και φαίνεται να αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή αγροτικής παραγωγής, που δεν είναι, όμως, ακόμη ιδιαίτερα γνωστή.

Εμείς, όμως, έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα γκότζι σε πολλά πλέον καταστήματα με είδη διατροφής, ακόμα και στη γειτονιά μας. Από παντοπωλεία μέχρι κάβες και από βιολογικά προϊόντα μέχρι ξηρούς καρπούς. Μπορεί το κόστος τους να είναι λίγο μεγαλύτερο από άλλα παρόμοια προϊόντα αλλά οι ευεργετικές του αξίες σίγουρα θα σας πείσουν. Για όσους αναζητούν νέες και υγιεινές γεύσεις και επιθυμούν μια ισορροπημένη διατροφή, τα goji berries είναι μάλλον ένα προϊόν που θα βάλουν στην καθημερινότητά τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ