Τι είδε η Rothschild στην Attica Bank

Αρχίζει η προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών για τη συμμετοχή στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. 

Κλιμάκιο στελεχών της Rothschild βρέθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, στα γραφεία της Attica Bank ΑΤΤ +1,96%, προκειμένου να ενημερωθούν για τους στρατηγικούς στόχους της τράπεζας το 2018 και για την πορεία των μεγεθών της.

Της Αναστασίας Παπαϊωάννου στο euro2day.gr

Η ενημέρωση σε βάθος γίνεται στο πλαίσιο των προτάσεων που πρέπει να ετοιμάσει η Rothschild και τις οποίες θα παρουσιάσει στις επαφές της με τους επενδυτές, σε μια προσπάθεια να τους πείσει να μετάσχουν στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica.

Πηγές με γνώση της διαδικασίας αναφέρουν ότι τα στελέχη της Rothschild θα χρειασθούν δεκαπέντε ημέρες για να αξιολογήσουν τα στοιχεία που πήραν από τη διοίκηση και τις αρμόδιες διευθύνσεις της Attica και εν συνεχεία θα προχωρήσουν στην εκπόνηση των προτάσεων.

«Επί της ουσίας θα φύγει όλος ο Νοέμβριος», αναφέρει πηγή. Από τις πρώτες επαφές που έχει κάνει η Rothschild γίνεται προσπάθεια να πεισθούν θεσμικοί επενδυτές όπως το International Finance Corporation (IFC), επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Οι θεσμοί

Κι ενώ το πρώτο βήμα -αυτό της συλλογής των στοιχείων που θα οπλίσουν με επιχειρήματα τον διεθνή επενδυτικό οίκο- ολοκληρώθηκε, η διοίκηση της Attica βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διευθέτηση ενός κρίσιμου ζητήματος, το οποίο αφορά στην παραμονή ή όχι του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Ζήτημα που εκ των πραγμάτων πρέπει να κλείσει πριν η τράπεζα προχωρήσει -όποτε γίνει αυτό- σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το πρόβλημα με τον ΕΦΚΑ αναμένεται να συζητηθεί με τους θεσμούς στον επόμενο γύρο διαπραγμάτευσης προς τα τέλη Νοεμβρίου, δεδομένου ότι τόσο ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) όσο και οι δανειστές, από τις αρχές της κρίσης, έχουν απαγορεύσει τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Για την Attica, το ζήτημα είναι σοβαρό καθώς ο ΕΦΚΑ κατέχει το 50,6% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η διοίκηση της τράπεζας επιχειρεί και θα προσπαθήσει, μέσω της κυβέρνησης, να δοθεί η δυνατότητα στον ΕΦΚΑ να ασκήσει τα δικαιώματά του, έστω και σε μικρότερο ποσοστό.

Ωστόσο, οι διαθέσιμες πληροφορίες επιμένουν ότι οι θεσμοί και οι εποπτικές αρχές δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο, δυσχεραίνοντας το εγχείρημα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ