Υπέροχη ζεστή βελούδινη σούπα με φακές από την Ντίνα Νικολάου

Νόστιμη συνταγή! 

ΥΛΙΚΑ

  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  • 2 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα
  • 2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 σελινόριζα, κατά προτίμηση βιολογική, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 1 ξινόμηλo, κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 2 λίτρα ζωμός κότας
  • 2½ φλιτζ. τσαγιού κόκκινες φακές
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή, σε σκόνη
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • πάπρικα καπνιστή για το σερβίρισμα

 

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, το ξινόμηλο και τη σελινόριζα για 3 – 4 λεπτά, μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν. Σβήνω με το ζωμό κοτόπουλου, προσθέτω τις φακές, το ένα κουταλάκι πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και αφήνω το υγρό να πάρει μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Πολτοποιώ τη σούπα στο μπλέντερ (ή στο μούλτι, σε δόσεις) και βάζω ξανά τον πολτό στην κατσαρόλα, την οποία έχω σκουπίσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Προσθέτω το γιαούρτι και ζεσταίνω τη σούπα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μερικές φορές.
Μοιράζω τη ζεστή βελούδινη σούπα σε βαθιά πιάτα ή σε μπολάκια και σε κάθε μερίδα ρίχνω λίγη επιπλέον πάπρικα.

 

Who is Who

 Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ