Δημοψήφισμα Καταλονία: Ένταση και επεισόδια στα εκλογικά κέντρα - Πλαστικές σφαίρες και τραυματίες (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Κάλπες και ψηφοδέλτια έχουν αρχίσει να τοποθετούνται σε κάποια από τα εκλογικά κέντρα.

Πολλά και βίαια επεισόδια εκτυλίσσονται έξω από εκλογικά κέντρα στην Καταλονία, από τη στιγμή που άνοιξαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας.

Μάλιστα, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, των Podemos, δημοσίευσε στο Twitter φωτογραφίες με αιμόφυρτους ηλικιωμένους ψηφοφόρους και το ερώτημα «Μαριάνο Ραχόι αυτή είναι η νίκη σου;»

Πληροφορίες των ισπανικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για χρήση σφαιρών από καουτσούκ από τους αστυνομικούς στη Βαρκελώνη, ενώ συνεχίζεται η αναταραχή. 

Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν, εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αφερόμενος στη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: «πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ ψήφισε τελικά στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας από την Ισπανία, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας το 73% των εκλογικών τμημάτων λειτουργεί.

Την μεγαλύτερη κρίση στην μεταπολεμική περίοδο, μετά την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο, περνάει η Ισπανία με αφορμή το σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 10 ώρα Ελλάδας.

Ήδη, Καταλανοί ψηφοφόροι έχουν αρχίσει να φράσσουν τις πόρτες στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να μην επιτρέψουν στην αστυνομία να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Στο μεταξύ κάλπες και ψηφοδέλτια έχουν αρχίσει να τοποθετούνται σε κάποια από τα εκλογικά κέντρα, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3 μετέδωσε εικόνες από ένα εκλογικό κέντρο σε προάστιο της Βαρκελόνης στο οποίο έχει τοποθετηθεί ήδη η κάλπη και τα ψηφοδέλτια. Επίσης η εφημερίδα La Vanguardia ανέφερε ότι οι κάλπες έχουν αρχίσει να φτάνουν σε αρκετά κέντρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι κάλπες άνοιξαν στην Καταλονία για το «απαγορευμένο» δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, αλλά την ίδια ώρα επαληθεύτηκαν και οι φόβοι για εντάσεις.

Η Μαδρίτη επιμένει ότι το δημοψήφισμα δεν θα γίνει και το χαρακτηρίζει παράνομο και αντισυνταγματικό, αλλά οι Καταλανοί είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν και από τα ξημερώματα έκαναν ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα.

 

 

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν σε εκλογικά κέντρα, καθώς η αστυνομία προσπαθεί να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, επιχειρώντας να απομακρύνει τους πολίτες που βρίσονταν εκεί. Ηδη έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πολλά βίντεο με συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και πολιτών, ακόμη και μπροστά σε μικρά παιδιά, ή με τους εκπροσώπους του νόμου να τραβούν με τη βία ηλικιωμένους.

 

 

Οι αστυνομικοί κατάσχουν από τα εκλογικά κέντρα κάλπες και ψηφοδέλτια. Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Χουάν Ιγκνάσιο Ζόιδο δημοσίευσε στο Twitter βίντεο με ανάλογη επιχείρηση της αστυνομίας.

 

 

Σε μία προσπάθεια να προχωρήσει κανονικά το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να πάνε σε όποιο εκλογικό κέντρο βρουν ανοιχτό, για να ψηφίσουν, αν έχει κλείσει εκείνο στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης, Τζόρντι Τουρούλ, δήλωσε ότι θα θεωρηθούν έγκυρα τα ψηφοδέλτια που θα τυπώσουν στο σπίτι τους οι πολίτες. «Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τηρώντας τις εγγυήσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί», τόνισε ο Τουρούλ συμπλήρωσε.
 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ