Good news- Σπουδαία ανακάλυψη: ήρθε στο φως ο ναός της Αρτέμιδος στην Εύβοια

Βρέθηκε μετά από  εκατό και πλέον  χρόνια έρευνας από ομάδα αρχαιολόγων της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα  σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.

Ανακαλύφθηκαν τα λείψανα του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο από μια ομάδα ελληνοελβετών αρχαιολόγων, υπό τη διεύθυνση του καθ. Karl Reber του Πανεπιστημίου της Λοζάνης,  Διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, και της κ. Αμαλίας Καραπασχαλίδου, επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Ευβοίας, που το 2007 ξεκίνησε τη διερεύνηση οικοπέδων στους πρόποδες του λόφου των Παλαιοεκκλησιών ή Παλαιοχώρας

Τη φετινή ανασκαφική περίοδο ανακαλύφθηκαν  κτήρια διαφόρων εποχών (από τον 6ο έως και τον 2ο αι. π.Χ.) και υπόγεια κρήνη που είχε κτιστεί με αρχιτεκτονικά μέλη και βάσεις από μνημεία σε δεύτερη χρήση και κάποιες ενεπίγραφες βάσεις και ενσφράγιστες κεραμίδες που φέρουν το όνομα «Αρτέμιδος»,  ήταν η απόδειξη που χρειαζόταν για  την ταυτοποίηση του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, καθώς οι επιγραφές αναφέρονται σε αναθέσεις στη θεά Αρτέμιδα, στον αδελφό της Απόλλωνα και στη μητέρα τους Λητώ.

 

Σύμφωνα με τις αρχαίες γραπτές πηγές και το έργο του Ρωμαίου γεωγράφου Στράβωνα, το ιερό αυτό υπήρξε από τα σημαντικότερα της Εύβοιας. 

 

Οι αρχαιολόγοι το αναζητούν από τον 19ο αιώνα αλλά ένα λάθος της απόστασης στο κείμενο του Στράβωνα παραπλάνησε την έρευνα.

 Όπως ορθά απέδειξε ο καθ. Denis Knoepfler, ιστορικός και επιγραφικός στο Πανεπιστήμιο του Neuchâtel (Ελβετία) και στο Collège de France, το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος δεν βρισκόταν σε απόσταση 7 στάδια (δηλ. 1,5 χλμ.) από την πόλη της Ερέτριας, όπως αναφέρει ο Στράβων, αλλά σε απόσταση 60 στάδια (δηλ. 11 χλμ.).
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ