4 προτάσεις για νησιωτικές αποδράσεις τον Σεπτέμβριο

Ο καιρός συνήθως δεν μας προδίδει τον Σεπτέμβριο. Ακόμη, όμως, κι αν έρθουν τα πρωτοβρόχια, τι πιο ωραίο από το να τα απολαύσετε σε νησιώτικο τοπίο;

Επειδή ακόμη το μυαλό μας είναι στα νησιά, ιδού τέσσερις επιλογές για τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, για να αποχαιρετήσουμε μια και καλή το καλοκαίρι... καλοκαιρινά, όπως γράφει το clickatlife.gr

Τήνος, για επίσκεψη στην Παναγιά κι όχι μόνο


Με τάμα ή χωρίς, η Τήνος είναι ένα πανέμορφο νησί για να επισκεφτεί κάποιος. Με την Παναγιά της Τήνου να αποτελεί έναν επιβλητικό ναό πάνω σε ένα λόφο της Χώρας και να δημιουργεί ουρές επισκεπτών τον Αύγουστο, ο Σεπτέμβριος είναι μια πιο χαλαρή εποχή να τον επισκεφτείτε. Εκεί θα βρείτε ένα ολόκληρο συγκρότημα, με την εκκλησία, τα παρεκκλήσια, μουσεία, το μαυσωλείο του τορπιλισμού της Έλλης κ.λπ. Μην παραλείψετε να περάσετε από το χωριό Πύργος, το μεγαλύτερο χωριό του νησιού μετά τη Χώρα, το οποίο, μάλιστα, θεωρείται από τα ομορφότερα. Εκεί θα βρείτε το σπίτι και μουσείο του φημισμένου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, ενώ θα θαυμάσετε παντού παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Τα περισσότερα χωριά της Τήνου είναι ορεινά, με πλούσια φύση, γραφικά στενά, παραδοσιακά σπίτια από πέτρα και φιλόξενους ανθρώπους. Αξίζει να τα εξερευνήσετε, περνώντας από την Καρδιανή, το χωριό Αγάπη, ο Πάνορμος, το χωριό Κιόνια, τα Δυο Χωριά, τον Βώλακα κ.ά.

Ελαφόνησος, για ηρεμία και ξεκούραση με τιρκουάζ φόντο


Πριν γίνει της μόδας, η παραλία του Σίμου χαρακτηριζόταν ως «οι Μπαχάμες της Ελλάδας» και στο λιμάνι του νησιού υπήρχαν μετρημένα μαγαζιά στα δάχτυλα του ενός χεριού. Τα τελευταία χρόνια, όμως, το λιμάνι έχει αποκτήσει ζωή, έχει επεκταθεί και η παραλία του Σίμου έχει γεμίσει ξαπλώστρες ομπρέλες και κόσμο, κάτι που καθιστά δύσκολο να την απολαύσει κάποιος με την κοσμοσυρροή του Αυγούστου. Τον Σεπτέμβριο, το κύμα επισκεπτών θα έχει κοπάσει, η παραλία θα είναι (σχεδόν) δική σας και οι επιλογές στο λιμάνι άπειρες χωρίς ορδές κόσμου να περιμένουν τραπέζι. Ευκαιρία για ένα ταξιδάκι στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου και το μικρό αυτό νησί-παράδεισο.

Μύκονος, για ένα διαφορετικό νησί των ανέμων


Αν η Μύκονος είναι ένα νησί που σας τρομάζει το καλοκαίρι λόγω ακρίβειας και κόσμου, ο Σεπτέμβριος είναι ο καλύτερος μήνας για να οργανώσετε μια απόδραση προς τα εκεί. Τώρα που οι περισσότεροι… κατεργάρηδες γυρίζουν στον πάγκο τους, το νησί ηρεμεί λίγο από παπαράτσι και celebrities, αλλά και από όλα τα party animals, είναι ευκαιρία να απολαύσετε την πολύ προσεγμένη και παραδοσιακά κυκλαδίτικη Χώρα του, με πλήθος από ασβεστωμένα σοκάκια, κατάλευκα σπίτια, ανεμόμυλους, καμπαναριά. Περάστε από τη Μικρή Βενετία με τα κομψά και πολύχρωμα σπίτια ακριβώς πάνω από τη θάλασσα, τα Ματογιάννια, την πλατεία της Μαντώ Μαυρογένους και να κατευθυνθείτε στην Άνω Μερά, το χωριό της Μυκόνου, το οποίο κινείται σε πιο παραδοσιακούς ρυθμούς, στα 8 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Η Ελιά, η Ψαρού, η Αγία Άννα και το Καλό Λιβάδι ενδείκνυνται για το μπάνιο σας, αν σκοπεύετε να συνεχίσετε τα μακροβούτια και τον Σεπτέμβριο.

Αίγινα, για άρωμα Αργοσαρωνικού


Για όσους θέλουν νησιώτικο περιβάλλον και κοντινές αποστάσεις, η λύση είναι η Αίγινα. Σε μόλις 1 ώρα και μερικά λεπτά από το λιμάνι του Πειραιά, η Αίγινα θα σας «ξυπνήσει» άμεσα καλοκαιρινή διάθεση, με τα καλντερίμια της πόλης της, ενώ τα νεοκλασικά της θα σας θυμίσουν ότι κάποτε πρώτη πρωτεύουσα του Νέου Ελληνικού Κράτους. Μέσα σε 3 ολόκληρες ημέρες, όμως, θα έχετε την ευκαιρία να τη γυρίσετε και να περάσετε από τα όμορφα χωριά της, όπως το ψαροχώρι της Πέρδικας, όπου θα βρείτε φρέσκα ψάρια, το δεύτερο λιμάνι του νησιού, τη Σουβάλα, γνωστή για τα ιαματικά νερά της, αλλά και να δείτε τον δωρικό ναό της Αφαίας της παλαιότερης θεάς της Αίγινας, στην κορυφή ενός λόφου που περιτριγυρίζεται από δάσος, πολύ κοντά στην κοσμοπολίτικη Αγία Μαρίνα. Στην Αγία Μαρίνα θα βγείτε τη βραδινή σας βόλτα σε νησιώτικο στυλ και αν τα φέρει ο καιρός για μπάνιο, η Αιγινήτισσα σας περιμένει σε μια οργανωμένη αμμώδη παραλία, περίπου στα 2 χιλιόμετρα από την Πέρδικα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ