Good news: Το «Amerika Square» του Γιάννη Σακαρίδη θα διεκδικήσει τo Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

Είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του δημιουργού μετά το «Wild Duck»

Το «Amerika Square» του Γιάννη Σακαρίδη που καταπιάνεται με το νέο πολυφυλετικό χάρτη της πόλης μέσα από μια νεο-νουάρ διάθεση θα είναι η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στην κούρσα για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, ύστερα από απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι ήρωες του «Amerika Square», όπως μας πληροφορεί το flix.gr  είναι τρεις, ζουν στην ίδια πολυκατοικία και θα ζήσουν ο καθένας τη δική του ταινία, με αρχή μέση τέλος και κεντρικό άξονα τη φυγή.

 
Φυγή εκτός των ελληνικών συνόρων, εκτός της κρίσης, εκτός από αυτή τη μεγάλη σύμβαση του να μένεις ίδιος ενώ όλα γύρω σου αλλάζουν με ρυθμούς πολυβόλου.

Ο Μπίλλυ είναι ένας σαραντάρης tattoo artist που έχασε εδώ και καιρό την ευκαιρία να «την κάνει», η γνωριμία του όμως με την Τερέζα από την Αφρική θα είναι καθοριστική για αυτά που θα «χτυπήσει» από δω και πέρα στο κορμί του και το κορμί των άλλων. 

Ο Νάκος, ένας άνεργος 30something που ζει ακόμη με τους γονείς του θα βρει νόημα στην ευκολία του ρατσισμού και εμπνευσμένος από «κινηματογραφικές» ιστορίες εξόντωσης των αλλοδαπών θα σχεδιάσει το δικό του. 

Ο Ταρέκ, πρόσφυγας από τη Συρία, προσπαθεί να βρει τον πιο σίγουρο τρόπο για να φύγει από τη χώρα μαζί με τη δεκάχρονη κόρη του.

Το «Amerika Square» ήταν σαφώς μια από τις πιο δυνατές επιλογές από τις ταινίες της χρονιάς για την ελληνική υποβολή για τα Οσκαρ, μαζί με το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου.

Η ταινία του Γιάννη Σακαρίδη θα βγει σε περιορισμένο κύκλωμα στην Αμερική και στη συνέχεια θα διεκδικήσει μια θέση πρώτα στις 9 ταινίες που θα προκριθούν από ειδική επιτροπή και στη συνέχεια στις 5 που θα είναι και οι τελικές υποψηφιότητες για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Τα τελευταία χρόνια, η μοναδική ταινία που κατάφερε να περάσει στην τελική πεντάδα ήταν ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου το 2010, ενώ από τότε και μέχρι σήμερα οι επίσημες συμμετοχές της Ελλάδας ήταν το «Attenberg» της Αθηνά Τσαγγάρη το 2011, ο «Αδικός Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου» το 2012, το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» το 2013, η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη το 2014, το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα το 2015 και το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη το 2016.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ