Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και o Τζών Τραβόλτα μίλησαν στον Νίκο Αλιάγα με φόντο την Σκύρο!! Νέες Φωτό

Νέες φωτογραφίες και βραδυνό γλέντι με νέους ταλαντούχους μουσικούς στο Μύλο από τις "φίλες" του Robert De Niro

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: της Ειρήνης Νικολοπούλου - Φωτογραφίες από τον Μπάμπη Τζάκη

Νέες φωτογραφίες και βραδυνό γλέντι με νέους ταλαντούχους μουσικούς στο Μύλο από τις "φίλες" του Robert De Niro

Οι νεαροί ταλαντούχοι μουσικοί: Πάνος Δημάκης, Αλέκος & Γιώργος Καμπουράκης - Στο βάθος διακρίνεται και η κυρία Φρόσω Μπαλαμπάνη

















Δείτε ένα μικρό απόσπασμα από την βραδυά: ''Απόψε φίλα με κι αγκάλιασε με...''

VIDEO

Η κυρία Φρόσω με δάκρυα χαράς μου διηγείται πως γνώρισε το 1962 , τον 19χρονο συνομήλικο της τότε, γοητευτικό αμερικανό τουρίστα που επισκέφθηκε τη Σκύρο και το Μύλο τους ," ήταν ο Robert De Niro, κυρία Ειρήνη μου και ήρθε προχθές το μεσημέρι να με δει...". 

Αγκαλιές και συγκίνηση με την κυρία Φρόσω και την κυρία Μαρία στο Μύλο του Μπαλαμπάνη



Σεπτέμβριος 1962 

Μια φορά κι έναν καιρό στην όμορφη ακριτική Σκύρο, στις αρχές της δεκαετίας του 60, ζούσαν  τρεις νεαρές λυγερόκορμες κοπέλες η Φρόσω, η Μαρία και η Χρύσα αντίστοιχα 19,15 & 13 ετών.

Το σπίτι τους πάνω στο κύμα, ο περίφημος Μύλος του Μπαλαμπάνη και ένα πατητήρι του  πατέρα τους του κυρ Κώστα πάνω στην αμμουδιά (σήμερα η παραλία λέγεται " Μαγαζιά"). Η μάνα τους η  κυρά Άννα Μπαλαμπάνη μαγείρευε και έφτιαχνε λαδόπιτες με ξινοτύρι σκυριανό, έψηνε πεντανόστιμο κατσίκι για τους λιγοστούς Τουρίστες της εποχής και τα βράδια άκουγε το ρεμπέτικο "χαράματα η ώρα τρείς" από τις παρέες της ταβέρνας της πριν πάει για ύπνο.
 
Μια μέρα,αρχές Σεπτέμβρη του 1962 ένας γοητευτικός νεαρός αμερικανός, μόλις 19 ετών καταφτάνει στο νησί για τις πρώτες του διακοπές στην "εξωτική" Ελλάδα .. Μελαχρινός, ζωηρός φαινόταν πιο πολύ Σικελός παρά Νεουορκέζος, σπούδαζε ηθοποιός, είχε παρατήσει το γυμνάσιο και μόλις είχε κλείσει συμβόλαιο για την πρώτη του ταινία  με τον Μπράιαν Ντε Πάλμα σκηνοθέτη. 
Μόλις ο αμερικανο-ιταλός αποβιβάζεται στη Λιναριά το λιμάνι της Σκύρου, ύστερα από τρείς ώρες με το καΐκι από την Κύμη, ρωτάει ένα ψαρά - που μίλαγε αγγλικούλια- που να πάει να μείνει για τις διακοπές του: Are you talking to me ? λέει ο Νεοπτόλεμος -σκυριανό όνομα- ο ψαράς, "yeah" απαντά  το αμερικανάκι, " να πας στου Φραγκούλη, νοικιάζει δωμάτια πάνω στη θάλασσα, αυτό δεν θέλεις παλικάρι μου"?

Ο John Travolta με την Ειρήνη και την Δήμητρα Καλογερά στο Μύλο του Μπαλαμπάνη



Αντικρίζοντας την ολόλευκη χώρα κρυμμένη μεσ’ στο βράχο με το Κάστρο και τα Πελασγικά Τείχη από τη μία πλευρά και την απεραντοσύνη του Αιγαίου από την άλλη ο νεαρός ηθοποιός έμεινε άφωνος.

Διακοπές λοιπόν από την καρδιά της Νέας Υόρκης όπου είχε μεγαλώσει στο σπίτι του Φραγκούλη, κτισμένο στην άμμο της ατέλειωτης παραλίας "Μαγαζιά" .

Σούρουπο στην παραλία "Μαγαζιά"



Από το δωμάτιο του άκουγε συνέχεια το κύμα, αγνάντευε το γαλάζιο, κολυμπούσε στα κρυστάλλινα νερά και τα βράδια έβλεπε μπροστά του τους ψαράδες να φεύγουν για το πυροφάνι τους.

Ανεβαίνοντας στο Κάστρο

Τα μεσημέρια πήγαινε ακριβώς δίπλα απ’ του Φραγκούλη, στον Μύλο του Μπαλαμπάνη για να φάει από τα χεράκια της κυρίας Άννας Μπαλαμπάνη λαδόπιτα με ξυνοτύρι αλλά κυρίως για να παίξει χαρτιά με τον άντρα της τον κύριο Κώστα.

Τρείς κοπελιές η Φρόσω συνομίληκη του και οι δύο μικρότερες η Μαρία και η Χρύσα  σερβίριζαν, βοηθούσαν στη κουζίνα και κρυφοκοίταζαν τον παράξενο, αεικίνητο Αμερικάνο - Ιταλό που ήθελε να μάθει τα πάντα.

Σιγά σιγά κέρδισε την εμπιστοσύνη της οικογένειας Μπαλαμπάνη και του έδειξαν πως πατάνε τα σταφύλια στο διπλανό δικό τους πατητήρι, πως κάνουν το κρασί, πως ψήνουν το ψωμί στο ξυλόφουρνο τους έξω από το μύλο ......

Ρώταγε να μάθει τι είναι τα ρακοκάζανα, οι μπαλάντζες, τα φανάρια, τα βαρέλια, τα κιούπια, τα μελισσοκόφινα, οι πινακωτές και οι σκάφες που το αγόρι από το Μανχάταν για πρώτη φορά έβλεπε στη ζωή του.... 

Η Ελλάδα ήταν ωραία, η Σκύρος παραμένει, η Ελλάδα ανέβαινε στο παγκόσμιο χάρτη σαν τουριστικός προορισμός, την επισκέπτονταν και διάσημοι του Χόλυγουντ γιατί ήταν must touristic destination, Ελίζαμπεθ Τειλορ και Ριτσαρντ Μπάρτον. 
 

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012 ακριβώς 50 χρόνια αργότερα .....Γύρω στις 11 το πρωί

Ο διάσημος Έλληνας δημοσιογράφος, superstar της γαλλικής τηλεόρασης και παθιασμένος πρεσβευτής της ομορφιάς της πατρίδας του Νίκος Αλιάγας φτάνει στον Μύλο του Μπαλαμπάνη και ρωτάει τη νέα ιδιοκτήτρια κυρία Φλώρα Σβολάκου : "Θα έρθω σε λίγη ώρα με μία παρέα για να δοκιμάσουμε τη σκυριανή κουζίνα σας. Θα ήθελα εκείνο το τραπέζι σας παρακαλώ να το κρατήσετε για το γεύμα και αυτό εδώ που έχει φόντο την συγκλονιστική παραλία σας για να στήσουμε κάμερες και να πάρω από κάποιους διάσημους ηθοποιούς συνεντεύξεις για την προβολή της χώρας μας ...Νico sagapame ...

Ο Νίκος Αλιάγας με την Ειρήνη και την Δήμητρα Καλογερά στο Μύλο του Μπαλαμπάνη



"Κύριε Αλιάγα σας περιμένουμε, πόσοι θα είσθε ? τι θέλετε να ετοιμάσω? " 
"Περίπου 15, λέει ο Νίκος και  θέλουμε αποκλειστικά σκυριανά εδέσματα"
"οπωσδήποτε γραβιέρα κ ξινοτύρι ..."

Η κυρία Φλώρα δεν ρώτησε παραπάνω . Κατάλαβε ότι ο Αλιάγας  ετοίμαζε κάτι καλό. Φωνάζει την αδελφή της την Ειρήνη Καλογερά τον εξάδελφό τους Μπάμπη Τζάκη που έχουν αναλάβει, τα ανήψια της και ανασκουμπώνεται όλη η οικογένεια να προϋπαντήσει τους "αγνώστους-διάσημους υψηλούς καλεσμένους"...

Η ώρα περνάει ... Η Φλώρα μαγειρεύει πυρετωδώς, κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες, μελιτζανοσαλάτα, τηγανίζει λαδόπιτα.... Και ακούει την Ειρήνη την αδελφή της να λέει: 

" Φλώρα ο Robert De Niro μπαίνει στο μαγαζί , Φλώρα μπαίνει και ο John Travolta... η σουπιέρα με τη ψαρόσουπα που κρατούσε στα χέρια της η Φλώρα πέφτει γιατί η Ειρήνη δεν ονειρευόταν ... Στο κατώφλι του Μύλου η φωτογραφία σε περίοπτη θέση της αείμνηστης Κυρίας Άννας που μαγείρευε πριν από 50 χρόνια στο ίδιο εστιατόριο για τον τότε άσημο RobertDeNiro τραβάει αμέσως την προσοχή του star Taxi driver-Νονού -Ελαφοκυνηγού που ρωτάει δυνατά :" που θα βρω αυτή την κυρία  που βλέπω σε αυτή την φωτογραφία? που είναι οι τρείς κόρες της ? "

Η κυρία Άννα Μπαλαμπάνη


"Ηold on a mimute Mr De Niro, Mrs Anna Balabanis and Mr Kostas aren’t  with us anymore but Mrs Frosso and Mrs Maria still live behind the mill, and their third sister lives in USA . Let us introduce you to them "



















Ένα γεύμα μόνο Ελληνικό.... Διεθνής συνέντευξη για την προβολή της Ελλάδας. Robert De Niro - Νίκος Αλιάγας




Ο Robert De Niro ζητάει να συναντήσει τα κορίτσια που γνώρισε όταν ήταν νεαρός και να μάθει νέα τους ... Τα " κορίτσια " έσιαξαν τα μαλλιά τους και πήγαν να δουν το νεαρό αμερικανάκι "Ήταν τόσο ευγενικός και γλυκός μαζί μας, κυρία Ειρήνη, τόσο καταδεκτικός , ρώτησε για όλα, για όλους μας, μας αγκάλιασε, μας φωτογράφησε… Θυμόταν το πατητήρι, το φούρνο μας, μου τα μετέφραζαν όλα και του απαντούσα " μου εκμυστηρεύτηκε χθες το βράδυ στο περίφημο Μύλο του Μπαλαμπάνη, η κόρη του η Φρόσω.

"Πως έμαθε για τον Μύλο κυρία Φρόσω? ρωτάω εγώ "και έστειλε το Νίκο Αλιάγα εδώ "? 
" Ένας ταξιτζής του το είπε που το κατάλαβε από τις περιγραφές. Εμείς παιδί μου έχουμε τον Μύλο από το 1930 περίπου, η μητέρα μου έφτιαχνε καφέδες μετά σιγά- σιγά το έκανε μαγέρικο για τους ψαράδες που έδεναν τις βάρκες τους εδώ μπροστά στο Μώλο "(α ρε  super guides ταξιτζήδες - , ε συνάδελφο του ταξιτζή θα ρώταγε ο διασημότερος taxi driver).

Μετά τις αγκαλιές και τα φιλιά, ο Robert De Niro και ο John Travolta μίλησαν στο Νίκο Αλιάγα για την Ελλάδα, ως γνήσιοι Greecelovers.

Τα πλάνα είχαν αμμουδιά  απέραντη που έφτανε ως το μαβί βουνό της Σκύρου, και φόντο στο βάθος τη καστροπολιτεία και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, μετόχι της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους.

Ο Νίκος Αλιάγας θα στείλει το μήνυμα της καλλονής Ελλάδας  στα πέρατα της γης, όσα καμία ακριβοπληρωμένη καμπάνια δεν μπορεί να αποδώσει.

Ο Νίκος - Νico Aliagas  θα μεταδώσει παγκοσμίως με το πάθος του Μεσολογγίτη, τον επαγγελματισμό και την γοητεία του γαλλόφωνου star.

Η Μονή του Αγίου Γεωργίου



Ο Robert De Niro στο Μύλο του Μπαλαμπάνη μαγνητίζει τα βλέμματα και τους φωτογραφικούς φακούς



Ποιό ήταν το  μενού της αθηναίας κυρίας Φλώρας -που κάποτε δούλευε σε επιχείρηση τηλεπικοινωνιών αλλά η κρίση της άνοιξε τα μάτια για να ξαναζήσει στο νησί των ονείρων της από την αρχή... ως chef   !!!έτσι  το Σάββατο το μεσημέρι  η παρέα των stars έφαγε:  Ε, ναι ασφαλώς ξινοτύρι, γραβιέρα Σκυριανή, "σφαχτό"-αίγα δηλαδή, μοσχαράκι με κολοκυθάκια,  μπαρμπούνια τηγανητά με χόρτα, φάβα παντρεμένη, τυροπιτάρια. Η παραγγελία ήταν : " θέλουμε να φάμε όπως τρώνε εδώ στη Σκύρο χωρίς επισημότητες χωρίς πρώτα και δεύτερα, ότι βγαίνει από την κουζίνα φρέσκο, ζεστό καλοδεχούμενο .."Σε λίγη ώρα τα κεφάλια των λουομένων στη παραλία Μαγαζιά άρχισαν να γυρίζουν , μετά έτριβαν τα μάτια τους και στο τέλος έβγαλαν τις φωτογραφικές και τα smarhones γιατί ο Robert De Niro, η ψηλή μελαμψή σύζυγος του Grace High Tower, ο 15χρονος γιός του Elliott, ο John Travolta χεράκι με τη γυναίκα του Kelly Preston έκαναν ανέμελα τη βόλτα τους στην αμμουδιά …

Η Kelly Preston (στη μέση) με την Ειρήνη και την Δήμητρα Καλογερά



Εδώ έκανε την βόλτα του ο Robert De Niro



Οι φήμες λένε ότι ενδιαφέρθηκε και για την αγορά του Μύλου αλλά μακριά από μένα οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.
Αρκεί που ήρθε και μετέτρεψε τις διακοπές  με τον φίλο του τον Travolta σε Greece Allday Fever ... 



Δεν σταμάτησε να σκουπίζει τα δάκρυα της η Φρόσω από την ειλικρινή συγκίνηση μιας τέτοιας ανεπάντεχης επανασύνδεσης ύστερα από πενήντα ολόκληρα χρόνια.
"Ήταν ωραίος, δυνατός, ζωηρός, χαρούμενος, Ιταλός με φλογερό βλέμμα, ο πατέρας μου χαιρόταν να του δείχνει τις εργασίες στο πατητήρι μας, να παίζει τάβλι και κολτσίνα (;) μαζί του και η μάνα μου πως να φτιάχνει κεφτέδες ...."
  "Ολόκληρος Robert De Niro και να μην έχει καθόλου τουπέ, καθόλου ύφος, απλός και γελαστός, αγκαλιά μας κράταγε για ώρα από τη χαρά του και εμένα και την Μαρία την αδελφή μου" ... Η ιστορία είναι αληθινή σαν τα δάκρυα της κυρίας Φρόσως της κόρης του Μπαλαμπάνη, η αγάπη του De Niro για την Σκύρο αυθεντική και με παρελθόν, οι προσπάθειες των σωστών Ελλήνων που -φευ- προόδευσαν στο εξωτερικό σαν τον Νίκο Αλιάγα , λυσσαλέες !per mare per terra και τραγουδάει:
Voila mon pays, le plus beau du monde entier, venez la visiter, la decouvrir, l'aimer, l' adorer  ... Grece vous attend


Υστερόγραφο:
Το δικό μου True Story με τον Robert De Niro
Τον συνάντησα στην Νέα Υόρκη με αφορμή την ταινία "15 Minutes'' στην οπόια συμπροταγωνίστριά του ήταν η Ελληνοαμερικανίδα Melina Kanakaredes.

Δείτε ένα απόσπασμα από την συνέντευξη αυτή που μου είχε δώσει για το Star Channel.

Πατήστε πάνω στην φωτογραφία για να δείτε την Συνέντευξή μου με τον Robert De Niro

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ