Μακελειό στην Βαρκελώνη: 13 νεκροί, 100 τραυματίες - συνταρακτικές εικόνες & βίντεο

O ISIS ανέλαβε την ευθύνη

13 νεκροί και 100 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα επίσημος απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης του ισλαμικού Κράτους στην Βαρκελώνη το απόγευμα της Πέμπτης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως έχει συλλάβει δύο άτομα, έναν Μαροκινό και έναν άνδρα από τον βορειοαφρικανικό θύλακα της Ισπανίας Μαλίγια, αν και κανείς τους δεν ήταν ο οδηγός του βαν.

Ο ένας από τους συλληφθέντες ονομάζεται Ντρις Ουκαμπίρ Σοπρανό είναι κάτοικος του Ριπόλ, στη Χιρόνα, κατάγεται από τη Μασσαλία, σύμφωνα με το προφίλ του στο Facebook, και έχει ποινικό μητρώο.

Το χρονικό της επίθεσης

Το βαν που οδηγούσε ο δράστης του χτυπήματος- ο οποίος παραμένει ασύλληπτος- μπήκε στη Las Ramblas από την Placa Catalunya, την ώρα που ο πιο γνωστός, δημοφιλής και πολυσύχναστος δρόμος της Βαρκελώνης ήταν γεμάτος τουρίστες. 

Οπτικό υλικό από την επίθεση από την dailymail.co.uk  δείχνει σώματα να κείτονται στον έρημο πεζόδρομο.

 Η 33χρονη Susana Elvira Carolina, η οποία εργάζεται σε κατάστημα στη Las Ramblas, είχε μόλις μπει στο κτίριο όταν σημειώθηκε η επίθεση. 

«Βλέπαμε από το παράθυρο σώματα να κείτονται, άνθρωποι που τους είχε χτυπήσει το αυτοκίνητο… Διαρκώς κατεβάζαμε τα ρολά αλλά συνέχεια έρχονταν άνθρωποι και τα ανοίγαμε πάλι για να μπουν» περιέγραψε στο Reuters. 

Ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν και Έλληνες, όπως ανέφερε η κ. Θεώνη Ζησιμοπούλου, γραμματέας του Ελληνικού προξενείου στη Βαρκελώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Σύμφωνα με την ίδια, στο νοσοκομείο έχει μεταφερθεί σοβαρά τραυματισμένη μια γυναίκα και ελαφρύτερα τραυματισμένα τα δύο παιδιά της. 

Η κ. Ζησιμοπούλου, όπως η ίδια τόνισε, μίλησε με τον σύζυγό της γυναίκας (που δεν έχει τραυματιστεί) ο οποίος είπε πως η γυναίκα του είναι σε σοβαρή κατάσταση.

 

Η ισπανική αστυνομία έχει δώσει στη δημοσιότητα το τηλέφωνο 0034932142124 προκειμένου όποιος επιθυμεί μπορεί να επικοινωνεί ώστε να μαθαίνει πληροφορίες για συγγενείς του που βρίσκονται στη Βαρκελώνη

Πληροφορίες ανέφεραν ότι λίγη ώρα μετά την επίθεση του βαν, δύο ένοπλοι οχυρώθηκαν μέσα σε ένα μπαρ-εστιατόριο στο κέντρο της πόλης της Βαρκελώνης και υπήρχε ανταλλαγή πυρών στην περιοχή της Λα Μποκερία, κάτι που διαψεύστηκε από τις αρχές

Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έγινε γνωστό ότι το δεύτερο φορτηγάκι που επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν οι δράστες για τη διαφυγή τους εντοπίστηκε από αστυνομικούς στην κοινότητα Βικ της Καταλονίας.

Η αντίδραση των αρχών

Αμέσως αποκλείστηκε από την αστυνομία η περιοχή της επίθεσης.

Οι σταθμοί του μετρό και του σιδηροδρόμου έκλεισαν και οι αρχές συνέστησαν στον πληθυσμό να μην πλησιάσει την ζώνη της επίθεσης.

Η αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι γνωστοποίησε με tweet ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές αρχές, ενώ το παλάτι καταδίκασε την επίθεση στέλνοντας το μήνυμα «Δεν θα μας τρομοκρατήσουν».

Ανάληψη ευθύνης από το ISIS

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση, σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας της, το Amaq.

«Οι άνθρωποι που έκαναν την επίθεση στη Βαρκελώνη είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους κι εξετέλεσαν την επιχείρηση ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις να στοχοθετηθούν τα κράτη του συνασπισμού», μετέδωσε το Άμακ, αναφερόμενο στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πολεμά εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία.

Από τον Ιούλιο του 2016, τζιχαντιστές έχουν χρησιμοποιήσει οχήματα με τα οποία έπεσαν πάνω σε κόσμο σε επιθέσεις στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 100 και πλέον ανθρώπων στη Νίκαια, το Βερολίνο, το Λονδίνο και τη Στοκχόλμη.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ