Ο Χάρης Σώζος και η ωραία ζωή του μετά την τηλεόραση: τα παιδιά του, το θέατρο, η πατρίδα του η Εύβοια

Επτά χρόνια από την τελευταία τηλεοπτική εμφάνισή του στη σειρά «Κύριος και κυρία Πελς» στον ΑΝΤ1, ο ηθοποιός διδάσκει υποκριτική σε δραματική σχολή της Αθήνας και παράλληλα παίζει στο θέατρο, το οποίο υπηρετεί επί 40 χρόνια.

Εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Βύρωνα, πρωταγωνιστής, σκηνοθέτης και υπέροχος μπαμπάς, τον ελεύθερο χρόνο του απολαμβάνει μακρινές βόλτες με τη μοτοσικλέτα του, ενώ για ήρεμες οικογενειακές διακοπές επιλέγει τα χωριά Καλάμι και Ρίφη της Εύβοιας, από όπου και κατάγεται. 

Εκεί, στήνει… ουζοκαταστάσεις με τους φίλους του, παλιούς γνώριμους των παιδικών χρόνων του, και μοιράζονται ιστορίες από το παρελθόν.

Τις τέσσερις δεκαετίες της καριέρας του είναι ιδιαίτερα επιλεκτικός στις δουλειές που αποδέχεται.

Στο παρελθόν τού είχαν προτείνει να παρουσιάσει το τηλεπαιχνίδι «Κόντρα πλακέ», αλλά εκείνος αρνήθηκε, θεωρώντας τότε ότι δουλειά του ήταν η υποκριτική. Τη θέση του πήρε ο Βλάσης Μπονάτσος και το πρότζεκτ έγραψε ιστορία. 

Δεν το μετάνιωσε, γιατί είχε παρακαταθήκη τα 14 χρόνια που εργάστηκε στο Θέατρο Τέχνης, με τους κορυφαίους σκηνοθέτες Κάρολο Κουν και Γιώργο Λαζάνη, τις συμμετοχές του στο Φεστιβάλ Αθηνών και τις παραστάσεις στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο. 

Και συνεχίζει έως σήμερα με αφοσίωση και επαγγελματισμό την πορεία του, με ρόλους πρωταγωνιστικούς και εξαιρετικές κριτικές.

Γοητευτικός, σεμνός, με σπάνιες εμφανίσεις στα κοσμικά, φειδωλός στις συνεντεύξεις, αλλά με απίθανο χιούμορ, σήμερα υπερηφανεύεται για τα παιδιά του, τον 30χρονο μουσικό Λεωνίδα Σώζο και τη 10χρονη κόρη του Βενέτα. 

Πριν από 17 χρόνια, όπως μας πληροφορεί η Espresso, ο γιος του εμφανίστηκε σε έναν μικρό ρόλο στη σειρά «Δέκα λεπτά κήρυγμα», ωστόσο η αγάπη του για τη μουσική τον «παρέσυρε» στο πεντάγραμμο και όχι στο σανίδι. 

Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, ο Λεωνίδας ασχολήθηκε επαγγελματικά με τον χώρο της μουσικής και ήδη στο ενεργητικό του, εκτός από εμφανίσεις σε μεγάλα σχήματα, έκανε την πρώτη επιτυχία του με το single του Ηλία Βρεττού «Δεν πα να λένε», υπογράφοντας τη μουσική!

 

Σε αντίθεση με τον αδελφό της, η βενιαμίν της οικογένειας είναι γεννημένη ηθοποιός, και μάλιστα ταλαντούχα, όπως δήλωσε σε παλιότερη συνέντευξή του ο μπαμπάς Χάρης.

«Εχω περάσει πολλά βράδια διαβάζοντάς της παραμύθια μέχρι να αποκοιμηθεί. Μάλιστα, εκείνη ήταν η έμπνευση που αποφάσισα να ανεβάσω και παιδικές παραστάσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Χάρης Σώζος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Εύβοια. Στο σχολείο έλεγε ποιήματα σε επετείους, διάβαζε ωραία, με στόμφο και γλαφυρότητα, και λάτρευε τον κινηματογράφο.

 Τα βράδια για να κοιμηθεί άκουγε την εκπομπή «Θέατρο στο ραδιόφωνο», με τη φωνή των Ελένης Χατζηαργύρη, Παντελή Ζερβού, Δημήτρη Χορν και Κατίνας Παξινού.

 Η πρώτη παράστασή του ήταν στο σχολείο, στο έργο «Μαντώ Μαυρογένους», όπου υποδύθηκε τον Αθανάσιο Τσακάλωφ. 

Μόλις αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Αλιβερίου, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης.

 Οι πρώτες δουλειές του, σε ηλικία μόλις 18 ετών, ήταν στις «Ορνιθες» του Αριστοφάνη και στους «Πέρσες» του Αισχύλου.

 «Ξεκίνησα από κοντάρι και έγινα πρωταγωνιστής. Είμαι γεμάτος. Δεν έχω απωθημένα. Πάντα περιμένω την επόμενη δουλειά για να την ευχαριστηθώ. Όταν υποδύθηκα τον γεωργό στην “Ηλέκτρα” απορούσαν πώς δέχθηκα να παίξω τόσο μικρό ρόλο. Τους απαντούσα ότι δεν υπάρχουν μικροί ρόλοι στο θέατρο, αλλά μικροί ηθοποιοί» θα πει ο ίδιος χρόνια μετά σε συνέντευξή του.

 

Σημαντικές παραστάσεις

 

Αργότερα ασχολήθηκε με το εμπορικό θέατρο σε σημαντικές παραστάσεις, μεταξύ των οποίων «Ο θάνατος του εμποράκου», «Το παιχνίδι της μοναξιάς», «Αγάπης αγώνας άγονος», «Τα παντρολογήματα» και δεκάδες άλλα.

Για το παιδικό θέατρο σκηνοθέτησε και διασκεύασε με τη σύζυγό του Μελίνα Μαρνέρου -σκηνοθέτιδα και χορογράφο- τα έργα «Ο Τζακ και η φασολιά» και «Ο Πίτερ Παν και το Μουσείο της Ακρόπολης». 

Κινηματογραφικά συνεργάστηκε στις ταινίες μεγάλου μήκους «120 ντεσιμπέλ», «Η πίσω πόρτα», «Ο παράδεισος είναι προσωπική υπόθεση», στις ταινίες μικρού μήκους «Άσκηση πυρκαγιάς», «Ήταν ένα μικρό τρενάκι» καθώς και στην τηλεταινία «Ιδανικό μοντέλο». 

Τηλεοπτικά έγινε γνωστός στο «Δις εξαμαρτείν» και στις μεγάλες επιτυχίες «Εμείς κι εμείς», «Δυο ξένοι», «Αδελφές ψυχές», «Μου το κρατάς μανιάτικο», σε επεισόδια της «10ης εντολής» και στο «Θα βρεις το δάσκαλό σου», κατά τη διάρκεια του οποίου γεννήθηκε η κόρη του! 

Σε συνέντευξή του στο παρελθόν ο Χάρης Σώζος είχε δηλώσει ότι θεωρεί την υποκριτική υπέροχη ως τέχνη, αλλά πλέον το επάγγελμα του ηθοποιού απαράδεκτο

«Έφτασα να εξοφληθώ έπειτα από δυόμισι χρόνια από τηλεοπτική σειρά, απειλώντας ότι θα κάνω ασφαλιστικά μέτρα μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους μου» εξήγησε ο ηθοποιός.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ