Θα φτιάξετε κλαφουτί με μεθυσμένα σύκα τόσο εύκολα που και αρχάριος-α θα την πετύχετε τέλεια!

Το κλαφουτί (clafoutis) είναι μια παραδοσιακή συνταγή γαλλικού γλυκού, απ' την περιοχή της Limoges. Η κλασική εκδοχή κλαφουτί γίνεται με κεράσια που μάλιστα κατά την παράδοση μπαίνουν με το κουκούτσι τους, γιατί έτσι ενισχύουν την γεύση καθώς ψήνονται.

Το κλαφουτί (clafoutis) είναι μια παραδοσιακή συνταγή γαλλικού γλυκού, απ' την περιοχή της Limoges. Η κλασική εκδοχή κλαφουτί γίνεται με κεράσια που μάλιστα κατά την παράδοση μπαίνουν με το κουκούτσι τους, γιατί έτσι ενισχύουν την γεύση καθώς ψήνονται. Τα κλαφουτί φουσκώνουν στο ψήσιμο και ξεφουσκώνουν ελαφρά καθώς πέφτει η θερμοκρασία. Συνήθως σερβίρονται χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Όπως γράφει το pantespani.com, η ευκολία στην παρασκευή και η δυνατότητα να συνδυαστούν περισσότερα φρούτα, όπως ροδάκινα, δαμάσκηνα κ.λπ. εκτός από κεράσια έκαναν τον 19° αιώνα ιδιαίτερα δημοφιλές το γλυκό.



Η συγκεκριμένη συνταγή προέρχεται από τον Dan Lepard, βραβευμένο αρτοποιό και ζαχαροπλάστη με πολλά βιβλία και συνεργασίες με τοπ σεφ στις περγαμηνές του. Ο Lepard προτείνει το βύθισμα των σύκων σε σιρόπι από κρασί, κυρίως για να εντείνει τη γεύση αλλά και το χρώμα τους. 'Οσο είμαστε ακόμη στην εποχή των σύκων, αξίζει να δοκιμάσετε το γλυκό.



Προετοιμασία: Όλη η ετοιμασία διαρκεί περίπου 20' λεπτά και θα χρειαστούν επιπλέον άλλα 25' στον φούρνο. Πολύ εύκολη συνταγή με απλά υλικά.

Υλικά (για 6 -8 άτομα)
για τον χυλό
75 γραμ. αλεύρι
150 ml γάλα
50 ml κρέμα γάλακτος
2 μεσαία αβγά
50 γρaμ. ζάχαρη
2 φιαλίδια βανίλια σκόνη
λίγο βούτυρο και έξτρα ζάχαρη για το ταψί

 
για τα σύκα
300 ml κόκκινο κρασί
100 γραμ. ζάχαρη
8-10 ώριμα σύκα



Ετοιμάζετε τον χυλό: Aνακατεύετε όλα τα υλικά με μίξερ χειρός μέχρι το μίγμα να αρχίζει να γίνεται ελαφρά πυκνό. Μοιάζει με τον χυλό για κρέπες οπότε θεωρητικά καλύτερα να τον αφήσετε για μισή ως μια ώρα να ηρεμήσει, αλλά μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε και άμεσα χωρίς να κάνει διαφορά στη γεύση.



Ετοιμάζετε τα σύκα: Βάζετε το κρασί και την ζάχαρη σε ένα κατσαρόλι πάνω από σιγανή φωτιά και τα αφήνετε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά. Κόβετε τα σύκα στη μέση και τα ρίχνετε μέσα στο σιρόπι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η φλούδα τους και να πάρουν ένα κοκκινωπό χρώμα. Αφού βγάλετε τα σύκα σε ένα πιάτο, αφήνετε το σιρόπι άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να αρχίζει να πήζει, σβήνετε τη φωτιά και το κρατάτε για το σερβίρισμα.





Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220° C.

Συνθέτετε το κλαφουτί: Παίρνετε ένα πυρίμαχο σκεύος 20 εκ. (ή και μεμονωμένα φορμάκια), το βουτυρώνετε καλά και πασπαλίζετε με ζάχαρη. Χύνετε προσεκτικά τον χυλό στο σκεύος και μοιράζετε τα σύκα πάνω του.
Ψήνετε στο φούρνο για 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσει η ζύμη στις άκρες και να πάρει ένα γλυκό καφετί προς χρυσαφένιο χρώμα. Το αφήνετε για λίγο να πέσει η θερμοκρασία (δεν πανικοβάλλεστε όπως στα σουφλέ).
Σερβίρισμα: Ζεστό με συνοδεία κρέμας γάλακτος ή παγωτού κατά βούληση και λίγο απ' το σιρόπι κρασιού που έχει μείνει. Επίσης σε θερμοκρασία δωματίου με το σιρόπι μόνο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ