Τοpwoman η Βιβή Μωραΐτη: H Θεσσαλονικιά που νίκησε τον καρκίνο στα 28 της χρόνια και ξαναζεί όπως θέλει

Η Βιβή Μωραΐτη είναι μια μαχήτρια από τη Θεσσαλονίκη που νίκησε τον καρκίνο στα 28 της χρόνια

Φοβήθηκα ότι θα πεθάνω. Φοβήθηκα πως δεν θα δω τα ανίψια μου να μεγαλώνουν. Έγινε ένα καλό ξεκαθάρισμα στις σχέσεις μου. Γύρισαν άτομα που είχαμε χαθεί, έφυγαν άτομα που θεωρούσα πολύ κοντά μου , έζησα δύσκολες καταστάσεις και πολλοί δεν το άντεξαν , αλλά καλή καρδιά να έχουμε.

 Για αρχή θα ήθελα να μου πεις, πώς ξεκίνησε η περιπέτειά σου με τον καρκίνο, πώς το κατάλαβες;

Ξεκίνησε στις 22 Μαΐου του 2011. Για μέρες με πόναγε λίγο το αριστερό στήθος αλλά δεν έδωσα σημασία , νόμιζα ότι ήταν από το βάρος (το είχα και πλούσιο ) ώσπου ένα βράδυ έπιασα στο στήθος, ένα πράγμα σαν σαπούνι… τη συνέχεια τη φαντάζεσαι.

Τί ακολούθησε;

Εξετάσεις , βιοψίες . Εδώ να πω πως είχα την τύχη να έχω στο στενό οικογενειακό μου περιβάλλον γιατρούς οι οποίοι με βοήθησαν πολύ , και αν και ειπαν πως είναι απλώς μια κύστη , αποφάσισαν να ακολουθήσουν την αμφιβολία μου . Επίσης είχα έναν καταπληκτικό χειρουργό . Έκανα μόνη μαστεκτομή με άμεση αποκατάσταση σε ένα μήνα. Στη συνέχεια κύκλος 8 χημειοθεραπειών (αρνήθηκα τις ακτινοβολίες κ δεν υπήρχε και λόγος καθώς έκανα μαστεκτομή). Να σημειώσω επίσης πως είναι πολύ σημαντικό το πόρισμα της βιοψίας με χοντρή βελόνα – με λεπτή το αποτέλεσμα ήταν πολύ αμφίβολο – εμένα βγήκε ψευδώς αρνητικό σε καρκίνο.

Συναισθήματα; Φοβήθηκες πως θα πεθάνεις;

Παρά πολλά συναισθήματα . Πάγωσε στην αρχή το μέσα μου . Δεν μπορούσα να το πιστέψω γιατί ήμουν και πολύ νέα – μόνο 28 χρόνων. Φόβος , λύπη και μετά πολύ θύμος. Είχα και αρκετούς να μου λένε αν είχες κάνει αυτό δεν θα είχες πάθει καρκίνο … μεγάλος μύθος κι όταν το λες καταρρακώνει περισσότερο τον άλλον. Φοβήθηκα ότι θα πεθάνω, ναι. Φοβήθηκα πως δεν θα δω τα ανίψια μου να μεγαλώνουν. Φοβήθηκα παρά πολύ για παρά πολλά. Για ένα διάστημα φοβόμουν παρά πολύ με οτιδήποτε. Ένα που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι πως όλοι μου έλεγαν πως ήμουν πολύ χλωμή για πολύ καιρό, από τη μέρα που το βρήκα.

Τί εννοούσαν «αν είχες κάνει αυτό, δεν θα είχες πάθει καρκίνο;». Ότι δηλαδή έφταιγες κάπου εσύ, είναι δυνατόν;

Ναι αν γυμναζόμουν περισσότερο αν τρεφόμουν καλύτερα αν αν αν … αν έτρωγα αυτό το superfoods.

Πιστεύεις ότι ο κόσμος είναι ανενημέρωτος;

Ναι αρκετά !! Ενώ υπάρχει μια αντίληψη για τον καρκίνο μόλις το ακούνε λένε πολλοί το μακρύ και το κοντό τους . Εάν βρεθεί νωρίς είναι ιάσιμος.

Τί άλλαξε στη ζωή σου λόγω του καρκίνου; Απομακρύνθηκαν άνθρωποι ή ήρθαν πιο κοντά σου;

Είδα την ζωή αλλιώς! Παλιότερα ήμουν πιο αγχωτική , τώρα προσπαθώ να το δω αλλιώς , δυσκολεύομαι. Έγινε ένα καλό ξεκαθάρισμα στις σχέσεις μου. Γύρισαν άτομα που είχαμε χαθεί, έφυγαν άτομα που θεωρούσα πολύ κοντά μου , έζησα δύσκολες καταστάσεις και πολλοί δεν το άντεξαν , αλλά καλή καρδιά να έχουμε. Επίσης επαναπροσδιορισα τις σχέσεις μου με την οικογένεια μου και τους ανθρώπους μου . Ήρθα πολύ κοντά με καινούργιες γνωριμίες που πλέον τους θεωρώ οικογένεια μου!

Σε πρακτικό επίπεδο τί άλλαξε;

Απαγορεύεται να σηκώνω πολλά βάρη, έχω μικρο-θέματα υγείας , ωστόσο άλλαξε πολύ ο τρόπος ζωής μου . Έμαθα να βρίσκω λύσεις και ότι το να ζητάω βοήθεια δεν είναι ντροπή , αλλά και να βοηθάω κι εγώ όπου και όπως μπορώ. Κανείς δε μπορεί μόνος του, παίρνω-δίνω είναι όλες οι σχέσεις , μακάρι να το ήξεραν όλοι αυτό . Έμαθα τον εαυτό μου και τις αντοχές μου και κυρίως έμαθα πως είναι να σε δέχονται ακριβώς όπως είσαι.

Πες μας λίγα λόγια για το Sail for pink όπου συμμετέχεις. Τί είναι και πώς βοηθάει τις γυναίκες με καρκίνο;

Το Sail for pink είναι ιστιοπλοϊκός αγώνας και αγώνας περπατήματος με συμμετοχή. Αγοράζεις το μπλουζάκι του Sail for pink ή όποιο άλλο σχετικό είδος είτε απευθείας από εμάς είτε σε περίπτερα όπου πουλάμε διαφορά είδη που φτιάχνουμε στα μαθήματα του «Άλμα Ζωής». Όλα τα έσοδα του event πηγαίνουν σε καρκινοπαθείς. Πρωτίστως σε προγράμματα για ανασφάλιστες καρκινοπαθείς και δευτερευόντως στα μαθήματα που προανέφερα. Για εμάς, είναι ένας δημιουργικός και αγχολυτικός τρόπος να βρισκόμαστε , να μην νιώθουμε μόνες σε όλο αυτό. Επίσης είχαμε και βραβεύσεις ομάδων, για παράδειγμα ανέβασαν τις survivor (και εμένα μαζί ) για αναγνώριση που είναι πολύ όμορφο και σου προκαλεί ποικίλα συναισθήματα. Στην Αθήνα υπάρχει και το Greece Race for the Cure κάθε φθινόπωρο. Για εμάς το Sail for pink είναι η μεγάλη μας γιορτή και το περιμένουμε κάθε χρόνο. Για να συμμετάσχεις στο Sail for pink, το δηλώνεις εγγράφως ή ηλεκτρονικά ή δημιουργείς δική σου ομάδα είτε προσχωρείς σε υπάρχουσα ομάδα. Επίσης υπάρχουν και περιορισμένες θέσεις για τα ιστιοπλοϊκά αλλά εκεί δηλώνεις συμμετοχή ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά.

Θες να μου μιλήσεις και για το Άλμα Ζωής;

Φυσικά . Το «Άλμα Ζωής» του Νομού Θεσσαλονίκης είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός /σύλλογος που προέκυψε από καρκινοπαθείς που είχαν ανάγκη να συναντιούνται , να μαζεύονται να αλληλοϋποστηρίζονται . Εγώ ήλθα μετά τη διάγνωση μου και είναι μια ζέστη αγκαλιά , για όλες μας , με κοινωνική λειτουργό , ψυχολόγο και πλαισιωμένο από το Δ.Σ. μας, εθελόντριες εκπαιδευμένες και μη , αλλά όλες με πολύ μεράκι και αγάπη δημιουργούμε αυτήν την ζεστή οικογένεια! Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε κάθε μέλος, νέο ή παλιό, αλλά και να βοηθηθούμε και εμείς . Για αυτό τον σκοπό έχουμε έναν μηνιαίο καφέ για συζήτηση, ενημέρωση και ότι προκύψει ενώ οργανώνουμε διάφορες δράσεις. Αυτή τη στιγμή τρέχουμε καμπάνιες ενημέρωσης που αφορούν τη πρόληψη για νέες γυναίκες όπως εγώ για προληπτικό έλεγχο . Για μένα αυτό είναι παρά πολύ σημαντικό και κάθε χρόνο προσπαθώ και βοηθώ εκεί όπως μπορώ.

Ένα μήνυμα σε όσες το παλεύουν με τον καρκίνο αλλά και σε όλες τις γυναίκες γενικότερα;

Θέλω να πω σε όλους, ότι η ζωή είναι πολύ γλυκιά ακόμα και με τα βάσανά της . Ο άνθρωπος μπορεί να βρει τη δύναμη και στα μικρά πραγματα , άνοιξε τα μάτια και ψάξε τα. Η αγάπη είναι στα μικρά!

*Ευχαριστούμε τη μαχήτρια της ζωής, Βιβή Μωραΐτη για την υπέροχη συνέντευξη στο singlewoman.gr, τα αισιόδοξα μηνύματά της και πάνω απ’ όλα τη κοινωνική προσφορά της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ