Η Αθήνα κι άλλες 18 πόλεις της Ευρώπης διεκδικούν έδρες για Οργανισμούς αντί Λονδίνου - Όλη η λίστα

Είκοσι επτά προτάσεις από χώρες-μέλη της Ε.Ε. που επιθυμούν να φιλοξενήσουν υπηρεσίες που θα μείνουν ορφανές μετά την ολοκλήρωση του Brexit έλαβαν οι Βρυξέλλες.

Είκοσι επτά προτάσεις από χώρες-μέλη της Ε.Ε. που επιθυμούν να φιλοξενήσουν υπηρεσίες που θα μείνουν ορφανές μετά την ολοκλήρωση του Brexit έλαβαν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επιπλέον, το Σώμα δέχθηκε προτάσεις από 19 πόλεις, της Αθήνας συμπεριλαμβανομένης, που φιλοδοξούν να γίνουν η έδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων και οκτώ υποψήφιες για την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, ;όπως αναφέρει η kathimerini.gr.

Ποια είναι όμως τα κριτήρια επιλογής;

Η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την ανάλυση των υποψηφιοτήτων στα τέλη Σεπτεμβρίου και εκπρόσωποι των κρατών -μελών θα ψηφίσουν στη διάρκεια συνάντησης τον Νοέμβριο.

Αν δεν επιτευχθεί απλή πλειοψηφία των 14, τότε θα ακολουθήσουν δύο πρόσθετοι γύροι ψηφοφορίας. Μαζί με την Αθήνα, την έδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων διεκδικούν το Αμστερνταμ, η Βαρκελώνη, η Βόννη, η Μπρατισλάβα, οι Βρυξέλλες, το Βουκουρέστι, η Κοπεγχάγη, το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Λιλ, η Μάλτα, το Μιλάνο, το Πόρτο, η Σόφια, η Στοκχόλμη, η Βιέννη, η Βαρσοβία και το Ζάγκρεμπ.

Για την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών μάχονται οι Βρυξέλλες, το Δουβλίνο, η Φρανκφούρτη, το Παρίσι, η Πράγα, το Λουξεμβούργο, η Βιέννη και η Βαρσοβία. Aξίζει να σημειωθεί ότι έξι χώρες, η Κύπρος, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Σλοβενία δεν έχουν υποβάλει υποψηφιότητα.

Στα κριτήρια για την αποτίμηση στην οποία θα προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνονται η προσβασιμότητα της πόλης, οι επαρκείς εγκαταστάσεις εκπαίδευσης των παιδιών του προσωπικού και η απαραίτητη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση και την υγειονομική περίθαλψη τόσο για τα παιδιά όσο και τους/τις συντρόφους των εργαζομένων.

«Μιλάμε για ανθρώπους και τη μελλοντική επιλογή μιας νέας πόλης, στην οποία θα ζουν», εξήγησε χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα. Στα κριτήρια αναφέρεται εξάλλου ρητά ότι οι υπηρεσίες θα πρέπει να μπορούν να αναλάβουν τις λειτουργίες τους στη νέα έδρα τους κατά την ημερομηνία του Brexit και να μπορούν να προσελκύσουν εξαιρετικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ