Δυο Ρομπότ μιλάνε την δική τους γλώσσα, μας τρομάζουν & το facebook τους διακόπτει - διαβάστε τον διάλογο

Το πείραμα της ερευνητικής ομάδας του facebook προκάλεσε εντυπώσεις αλλά και προβληματισμό στην διεθνή κοινότητα

Ερευνητές του Facebook θέλησαν να βάλουν δύο Chatbot να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, προκειμένου να διαπραγματευτούν την ανταλλαγή προϊόντων, όπως καπέλα, μπάλες και βιβλία. Το πείραμα κατέληξε στα ρομπότ να χρησιμοποιούν μεν την αγγλική γλώσσα, με έναν όμως δικό τους κώδικα επικοινωνίας που δεν ήταν κατανοητός από τους ανθρώπους. 

Τα ρομπότ κατόρθωσαν να φτάσουν σε επιτυχή διαπραγμάτευση χρησιμοποιώντας μια δικιά τους γλώσσα με κωδικοποιημένες λέξεις που μοιάζουν  ακατάληπτες, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μπόρεσαν να ‘’παζαρέψουν’’ τα προϊόντα.

Ο γλωσσολόγος Μαρκ Λίμπερμαν επεσήμανε πως δεν πρόκειται για κάποιο νέο είδος ανθρώπινης ομιλίας καθώς υπάρχει μόνο στον γραπτό λόγο.

Το πρόγραμμα προκάλεσε πέρα από θαυμασμό και την ανησυχία κάποιων σχετικά με τις δυνατότητες και τους κινδύνους που κρύβει η τεχνητή νοημοσύνη, γεγονός που ορισμένοι συνέδεσαν και με την διακοπή του.

Η ομάδα του Facebook, ωστόσο, διαβεβαιώνει πως η έρευνα τερματίστηκε καθώς τα ρομπότ απέτυχαν στο σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν, να γίνουν δηλαδή διαδικτυακοί πωλητές σε μια γλώσσα κατανοητή από τους ανθρώπους.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ