Θάνος Ασκητής: Γιατί το σεξ είναι τόσο σημαντικό για τη σωματική και ψυχική υγεία

Έχετε σκεφτεί ποτέ τι ακριβώς είναι αυτό που καθιστά το σεξ τόσο ευεργετικό για τον άνθρωπο και τη σχέση του ζευγαριού;

 Το σεξ δεν προσφέρει μόνο ευχαρίστηση, αλλά περιλαμβάνει και σημαντικά οφέλη τόσο για τη σωματική υγεία, όσο και για τη ψυχική. Τα οφέλη αυτά μπορεί να επεκταθούν από την ενδυνάμωση της σχέσης και τη μείωση του στρες, μέχρι την μείωση του κινδύνου για καρκίνο ή καρδιοπάθειες, όπως αναφέρει το askitis.gr

Συγκεκριμένα:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Το περισσότερο σεξ ισούται με λιγότερες ημέρες ασθενείας. Αυτό μάλιστα ισχυρίζονται τα αποτελέσματα μελετών που συγκρίνουν σεξουαλικά ενεργά άτομα με όσους δεν είναι σεξουαλικά ενεργοί. Το σεξ ενισχύει την ικανότητα του σώματός να παράγει προστατευτικά αντισώματα κατά των βακτηρίων, των ιών και άλλων μικροβίων που προκαλούν κοινές ασθένειες. Φυσικά, ενισχυτικά για το ανοσοποιητικό σύστημα είναι και ο συνδυασμός της υγιούς σεξουαλικής ζωής με σωστή διατροφή, άσκηση, επαρκή ύπνο και εμβολιασμό.

Αυξάνει τη λίμπιντο

Το καλύτερο αντίδοτο για τη μειωμένη λίμπιντο είναι το σεξ. Κάνοντας σεξ, η επιθυμία ενισχύεται ουσιαστικά. Και αν ο πόνος και η ξηρότητα του κόλπου δυσκολεύουν μερικές γυναίκες να κάνουν σεξ, η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτών των προβλημάτων, καθώς ενισχύει την κολπική λίπανση, τη ροή του αίματος στον κόλπο και την ελαστικότητα των ιστών, με αποτέλεσμα το σεξ να γίνεται καλύτερο, πιο ευχάριστο και η διάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα να αυξάνεται.

Καλύτερος έλεγχος της ουροδόχου κύστης

Η ακράτεια ούρων επηρεάζει περίπου το 30% των γυναικών σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Με την απόκτηση συχνών οργασμών, όμως, οι μύες του πυελικού εδάφους ενισχύονται και τονώνονται. Έχοντας ισχυρότερους πυελικούς μύες σημαίνει ότι υπάρχει μικρός κίνδυνος ατυχημάτων και διαρροής ούρων.

Λιγότερη πίεση του αίματος

Πολλές μελέτες έχουν τεκμηριώσει τη σχέση μεταξύ της σεξουαλικής επαφής και της χαμηλότερης συστολικής αρτηριακής πίεσης. Αυτά είναι καλά νέα για άτομα που αναζητούν μια εύκολη προσαρμογή σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Ωστόσο, η σεξουαλική δραστηριότητα δε μπορεί να αντικαταστήσει τα αντιυπερτασικά φάρμακα, μπορεί όμως να λειτουργήσει υποστηρικτικά.

Λειτουργεί ως σωματική άσκηση

Όπως κάθε άλλο είδος φυσικής δραστηριότητας, έτσι και το σεξ καίει θερμίδες. Το σεξ αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και χρησιμοποιεί διάφορες μυϊκές ομάδες, καίοντας περίπου 5 θερμίδες ανά λεπτό..

Μικρότερος κίνδυνος για καρδιακή προσβολή

Η σεξουαλική δραστηριότητα συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων ορμονών σε κανονικά επίπεδα, όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη. Όταν αυτές οι ορμόνες δε βρίσκονται σε ισορροπία, μπορεί να αναπτυχθούν οργανικά προβλήματα όπως καρδιακές παθήσεις και οστεοπόρωση. Μια μελέτη σε άνδρες έδειξε ότι όσοι έκαναν σεξ τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ήταν 50% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις από τους λιγότερο σεξουαλικά ενεργούς συνομηλίκους τους.

Ελαττώνει τον πόνο

Η σεξουαλική διέγερση και ο οργασμός μπορούν να μειώσουν την αίσθηση του πόνου και να αυξήσουν τα όριά του. Οι οργασμοί έχουν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση ορμονών που συμβάλλουν στο να αποκλειστούν τα σήματα πόνου που στέλνονται στον εγκέφαλο.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη

Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που είχαν συχνές εκσπερματικές εκκρίσεις, ως 21 φορές το μήνα ή περισσότερο, ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη από εκείνους που είχαν λιγότερες εκσπερματίσεις.

Βελτιώνει τον ύπνο

Το σεξ μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ύπνου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργασμός προσομοιώνει την απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται προλακτίνη, ενός φυσικού βοηθού του ύπνου. Η προλακτίνη προάγει τα συναισθήματα χαλάρωσης και υπνηλίας. Αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους που μετά το σεξ κοιμόμαστε πιο εύκολα.

Αυξάνει τη γονιμότητα

Μελέτη που διεξήχθη σε κέντρο γονιμότητας, διαπίστωσε ότι οι άνδρες που είχαν καθημερινή εκσπερμάτιση, είχαν σπερματοζωάρια υψηλότερης ποιότητας από εκείνους που δεν εκσπερμάτιζαν καθημερινά, γιατί το DNA του σπέρματός τους ήταν λιγότερο κατακερματισμένο από το DNA σπέρματος ανδρών που εκσπερμάτιζαν λιγότερο συχνά. Το λιγότερο κατακερματισμένο DNA συνεπάγεται πιο υγιές σπέρμα και πιο πιθανό να γονιμοποιήσει ένα ωάριο.

Απελευθερώνει το στρες

Το σεξ ανακουφίζει από το στρες. Αυτό συμβαίνει επειδή το άγγιγμα, η αγκαλιά, η σεξουαλική οικειότητα και η συναισθηματική εγγύτητα διεγείρουν την απελευθέρωση ουσιών που προάγουν το συναισθηματικό δέσιμο και την ηρεμία. Η σεξουαλική διέγερση απελευθερώνει επίσης ουσίες που διεγείρουν το σύστημα ανταμοιβής και ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Η οικειότητα και η εγγύτητα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του άγχους και στην τόνωση της συνολικής υγείας.

Ενισχύει την ευεξία

Ξέρουμε πως οι άνθρωποι είμαστε εκ φύσεως κοινωνικά όντα. Η αλληλεπίδραση με τους φίλους και την οικογένειά ενισχύει τη γενική υγεία και την ευημερία μας. Οι στενές σχέσεις με άλλους, συμπεριλαμβανομένου αυτών με τον σύντροφό μας, μας κάνει πιο ευτυχισμένους και πιο υγιείς σε σχέση με αυτούς που είναι λιγότερο συνδεδεμένοι συναισθηματικά, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε ερωτικό και σεξουαλικό επίπεδο.

Βελτιώνει την συναισθηματική εγγύτητα και τη σχέση γενικότερα

Το σεξ και ο οργασμός οδηγούν στην απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται ωκυτοκίνη η οποία βοηθά τους ανθρώπους να δεσμεύονται συναισθηματικά. Αυτή η «ορμόνη αγάπης», όπως την ονομάζουν, συμβάλλει στην οικοδόμηση συναισθημάτων αγάπης και εμπιστοσύνης. Μάλιστα, σε μια μελέτη σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, όσο περισσότερο χρόνο περνούσαν αγκαλιάζοντας τους συζύγους τους ή τους συντρόφους τους, τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα ωκυτοκίνης τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ