Εξαιρετικό πιάτο : Φοκάτσια με σαρδέλες, ψητά ντοματίνια & κρεμμύδι από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο

Υλικά για 1 καρβέλι φοκάτσια:

2 φλ ζεστό νερό
2 κ.γ. ξηρή μαγιά
4 1/2 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. αλάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
12 φρέσκα φιλέτα σαρδέλας
18 ντοματίνια
1/2 μέτριο, γλυκό κρεμμύδι, τεμαχισμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο με μυρωδικά
αλάτι, κατά βούληση
πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
μαϊντανός, κομμένος, για γαρνιτούρα

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση της συνταγής.

Για τη φοκάτσια:

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα 2 φλ ζεστό νερό.

Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

Προσθέτουμε 4 1/4 φλ αλεύρι και το αλάτι στη μαγιά και ανακατεύουμε καλά.

Ζυμώνουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για 10 λεπτά μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική, προσθέτοντας αλεύρι, αν είναι κολλώδης.

Σχηματίζουμε μια μπάλα.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε μέσα τη μπάλα της ζύμης, γυρνώντας τη ώστε να πάει το λάδι παντού.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει, περίπου για 1 1/2 ώρα.

Τη βγάζουμε από το μπολ, τη ζυμώνουμε λίγο, την κάνουμε πάλι μπάλα και την ξαναβάζουμε στο ίδιο μπολ.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε και πάλι να φουσκώσει, για περίπου 45 λεπτά.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη και τη μεταφέρουμε στο ταψί.

Την απλώνουμε με τα δάχτυλα και αφήνουμε για 10 λεπτά.

Απλώνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο πάνω της και την αφήνουμε ακάλυπτη για 25 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240C.

Πιέζουμε τα δάχτυλά μας πάνω στη ζύμη, ώστε να κάνουμε βαθουλώματα.

Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή, για 20 λεπτά.

Σε ένα ταψί βάζουμε τα ντοματίνια και το κρεμμύδι .

Ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακινούμε το ταψί ελαφρά να ενωθούν τα υλικά.

Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο στους 190ºC για 10-15 λεπτά, μέχρι τα ντοματίνια να μαλακώσουν και να "αρπάξουν".

Αφαιρούμε τα ντοματίνια με τα κρεμμύδια από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.

Αλείφουμε τα φιλέτα σαρδέλας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και τα βάζουμε σε ένα ταψί.

Ψήνουμε στο γκριλ για 4-5 λεπτά και από τις δυο πλευρές και αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τη φοκάτσια σε ισομεγέθη κομμάτια και τη ψήνουμε στο γκριλ.

Βάζουμε πάνω σε κάθε κομμάτι ψωμιού φιλέτα σαρδέλας, κρεμμύδια και ντοματίνια.

Γαρνίρουμε με μαϊντανό, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Who is Who

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε Οικονομικά στο UCLA και κατόπιν φοίτησε στην Culinary Institute of America.

Από το 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και από το 1996 άρχισε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Αμερική.

Από το 2005 είναι σεφ σε κρητικό εστιατόριο που έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και με βραβεία Gourmet

Αγαπημένη του κουζίνα η Ασιατική, αγαπημένο συστατικό τα αγριόχορτα, αγαπημένο λαχανικό η ντομάτα και προτιμά τα αλμυρά από τα γλυκά.

Εκτός από τη μαγειρική μεγάλη του αγάπη είναι ο γιός του και λατρεύει το σκύλο του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ