Made in Greece: Η ethelon & οι δημιουργοί Ελλήνων εθελοντών – Kορυφαία της Ευρώπης & στο Forbes για νέους με επιρροή κάτω των 30 - Αποκλειστικό

Ethelon όπως λέμε... εθελοντισμός! Και εθελοντισμός σημαίνει προσφορά, αγάπη, αλληλεγγύη, στήριξη και ενδιαφέρον για την κοινωνία και τον συνάνθρωπο. Αυτή είναι η φιλοσοφία της ethelon, της ΜΚΟ που δημιουργήθηκε με σκοπό να προωθήσει τον εθελοντισμό στην Ελλάδα.

Η ιδέα ξεκίνησε από μία ομάδα νέων ανθρώπων που ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο και θέλουν να συμβάλλουν στην διάδοση του εθελοντισμού ως αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, οργανώνοντας και πραγματοποιώντας δράσεις σε όλη την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση.

H Σύλβια Κοτρώτσου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της ethelon και των συνεργασιών με τις ΜΚΟ μίλησε στο MadeinGreece.news.

MadeinGreece.news: Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της ethelon; Πότε και πως γεννήθηκε η ιδέα; Πώς φτάσατε μέχρι εδώ; Ποια τα στάδια, η αφορμή, η έμπνευση;

Η ethelon δημιουργήθηκε το 2016 από τη πρώτη συγχώνευση μη κερδοσκοπικών οργανισμών στην Ελλάδα, της GloVo και του Volunteer4Greece. O πρώτος εκ των δύο δημιουργήθηκε από τέσσερις φοιτητές, στο πλαίσιο του Athens Startup Weekend University 2012 για να συνδέσουν εθελοντές με events και ο δεύτερος από τρεις φίλους με στόχο να δημιουργήσουν μια γέφυρα ανάμεσα σε εθελοντές και ΜΚΟ.

MadeinGreece.news: Tι ακριβώς είναι η ethelon και ποιος είναι ο τρόπος που λειτουργεί; Ποιος είναι ο σκοπός της;

Σύλβια Κοτρώτσου: Η ethelon είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη και προώθηση του εθελοντισμού στην ελληνική κοινωνία. Σκοπός μας είναι κάθε ηλικιακή ομάδα να έχει πρόσβαση σε εθελοντικές δράσεις και να μπορούν εύκολα να συνδεθούν οργανισμοί με εθελοντές και εταιρείες. Για παράδειγμα, οι εθελοντές μας έχουν πρόσβαση καθ’ ολη τη διάρκεια του χρόνου σε εθελοντικές ευκαιρίες σε εκδηλώσεις, κοινωνικές δράσεις, προγράμματα εθελοντισμού και εθελοντικές θέσεις σε άλλους οργανισμούς. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να συνεχίζουν να είναι ενεργοί εθελοντικά και οι εργαζόμενοι που πολλές φορές σταματάνε την ενασχόλησή τους με τα κοινά λόγω έλλειψης χρόνου, οπότε μέσα από τη συνεργασία μας με εταιρείες τους δίνεται ξανά η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον εθελοντισμό στηρίζοντας ανάγκες της Κοινωνίας των Πολιτών. Ακόμα, έχουμε ξεκινήσει και ένα νέο πρόγραμμα, το “ΣΥΝενεργώ - εκπαιδεύομαι, συμμετέχω, προσφέρω” για την ενεργοποίηση και δραστηριοποίηση των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας στον εθελοντισμό και τη Δια Βίου Μάθηση.

MadeinGreece.news: Τι είδους κοινωνικές δράσεις διοργανώνετε; Σε ποιους τομείς επικεντρώνονται οι δράσεις σας;

Σ.Κ.: Οι κοινωνικές δράσεις που διοργανώνουμε γίνονται με σκοπό να καλύψουμε ανάγκες άλλων οργανισμών και για να γνωρίσουν οι εθελοντές της πλατφόρμας μας τους οργανισμούς αυτούς. Επομένως οι κοινωνικές μας δράσεις καλύπτουν όλο το φάσμα των ενδιαφερόντων και κοινωνικών προβλημάτων. Έχουμε κάνει εθελοντικές αιμοδοσίες, δεντροφυτεύσεις, έχουμε συμμετάσχει σε συσσίτια για αστέγους, έχουμε καθαρίσει τοίχους από grafitti στο κέντρο της Αθήνας και τους έχουμε ξαναβάψει, έχουμε συλλέξει παιχνίδια και ρούχα αλλά και έχουμε φτιάξει μετατρέψει μπλούζες σε κασκόλ για ένα ξενώνα αστέγων και πολλά άλλα. Όλα τα παραπάνω γίνονται σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς.

MadeinGreece.news: Τι σημαίνει εθελοντισμός για εσάς;

Σ.Κ.: Ο εθελοντισμός για εμάς είναι ένας τρόπος ζωής. Όσοι είμαστε στην ομάδα της ethelon έχουμε μεγαλώσει κάνοντας κάτι εθελοντικά, και πιστεύουμε στα οφέλη που προσφέρει στη κοινωνία αλλά και στο ίδιο το άτομο. Ο εθελοντισμός είναι μία ανιδιοτελής πράξη που όμως τελικά μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα στον εθελοντή από όσα δίνει ο ίδιος. Μέσα από τον εθελοντισμό αναπτύσσεις τις δεξιότητές σου, κάνεις φίλους και μαθαίνεις νέα πράγματα, βοηθώντας ταυτόχρονα οργανισμούς που σε ενδιαφέρουν.

MadeinGreece.news: Στην Ελλάδα πόσο ανεπτυγμένο είναι το αίσθημα του εθελοντισμού;

Σ.Κ.: Στην Ελλάδα η έννοια του εθελοντισμού έγινε πιο γνωστή το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γενικά θα λέγαμε πάντως ότι η νέα γενιά ξέρει τι είναι ο εθελοντισμός και της αρέσει να ασχολείται, ενώ οι παλαιότεροι είναι πιο πολύ προκατειλημμένοι συνδέοντας τις ΜΚΟ με τη “διαφθορά” και “κατασπατάληση”. Ωστόσο με κάθε μας δράση ερχόμαστε όλο και πιο κοντά σε κάθε ηλικιακή ομάδα και πολλές φορές πόρτες που νομίζαμε ότι θα βρούμε κλειστές τελικά μας εκπλήσσουν θετικά.

MadeinGreece.news: Ποιος είναι ο απολογισμός που κάνει σήμερα η ethelon; Πόσους εθελοντές μετράτε, πόσες δράσεις έχετε διοργανώσει, πόσοι οργανισμοί έχουν συμμετάσχει σε αυτές...;

Σ.Κ.: Αυτή τη στιγμή στη πλατφόρμα μας είναι εγγεγραμμένοι σχεδόν 10.000 εθελοντές, έχουμε 231 εγγεγραμμένες ΜΚΟ. Στα σχεδόν 5 χρόνια λειτουργίας μας έχουμε συντονίσει, εκπαιδεύσει και αναλάβει τους εθελοντές σε πάνω από 216 εκδηλώσεις, έχουμε κάνει πάνω από 100 κοινωνικές δράσεις, ενώ περισσότεροι από 10.000 εθελοντές έχουν στείλει την αίτησή τους σε ανοιχτές εθελοντικές θέσεις σε άλλους οργανισμούς. Παράλληλα, έχουμε δημιουργήσει μεγάλα projects όπως την Ημέρα Καριέρας για Άτομα με Αναπηρία και το πρόγραμμα ΣΥΝενεργώ για την δραστηριοποίηση και ενεργοποίηση μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων και έχουμε συνεργαστεί με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νίαρχος, το This is Athens , τον επίσημο τουριστικό οδηγό του Δήμου Αθηναίων και άλλους.

MadeinGreece.news: Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που αντιμετωπίσατε στην διαδρομή σας; Υπήρξαν στιγμές αποθάρρυνσης που έγιναν νίκες και επιτυχίες στη συνέχεια;

Σ.Κ.: Όπως και σε κάθε μη κερδοσκοπικό οργανισμό έχουμε περάσει και εμείς δύσκολες στιγμές στη μέχρι τώρα πορεία μας, που όμως μας έχουν κάνει πιο δυνατούς, πιο οργανωμένους και σίγουρα μας έχουν διδάξει πολλά. Σίγουρα κάθε νέα προσπάθεια δεν είναι ένα ατελείωτο success story, αλλά δεχόμαστε την πρόκληση του να μεγαλώνουμε ως οργανισμός ενώ παράλληλα εστιάζουμε στον κοινωνικό αντίκτυπο. Για παράδειγμα, όταν ξεκινήσαμε να διοργανώνουμε τη 1η Ημέρα Καριέρας για Άτομα με Αναπηρία στην Ελλάδα, το Career Fair.4all, ακούγαμε από παντού ότι ένα τέτοιο εγχείρημα είναι αδύνατον, αλλά τελικά είχε μεγάλη επιτυχία και επαναλήφθηκε.

Έχουμε περάσει περιόδους ελλιπούς χρηματοδότησης και έλλειψης ατόμων, εθελοντών αλλά και προσωπικού, που βασιστήκαμε σε πολύ προσωπική δουλειά, υπομονή των προμηθευτών μας και υποστήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου. Και ακόμα και κατά τη συγχώνευση των δύο οργανισμών για να δημιουργηθεί η ethelon χάσαμε μέλη της ομάδας που θα μπορούσαμε να υπολογίζουμε σε αυτούς. Παρ' όλ' αυτά είμαστε ενεργοί, είμαστε εδώ και προσπαθούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να βελτιώνομε τις αδυναμίες μας, να αναπτύσσουμε νέες δραστηριότητες και βέβαια να προσφέρουμε πάντα μια εμπειρία εθελοντισμού όπως την είχαμε φανταστεί από την αρχή!

MadeinGreece.news: Εμείς δημιουργήσαμε το site ''Made in Greece.news''. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Σ.Κ.: H ethelon δημιουργήθηκε όπως είπαμε και πιο πάνω από φοιτητές και από μία ομάδα φίλων που ήθελαν να συνδέσουν υποψήφιους εθελοντές με ΜΚΟ. Επομένως… ελληνικότατο.

MadeinGreece.news: Mιλήστε μας για την βράβευσή σας από το περιοδικό Forbes. Πως προέκυψε, ήταν κάτι που το περιμένατε, τι σημαίνει για εσάς;

Σ.Κ.: Δεν περιμέναμε τη διάκρισή μας στο περιοδικό Forbes. Όταν ξεκινήσαμε όλο αυτό το εγχείρημα δεν μπορούσαμε να φανταστούμε καν ότι 5 χρόνια μετά θα έχουμε αναπτυχθεί τόσο πολύ σαν οργανισμός, με νέες δράσεις, δραστηριότητες και σχεδόν 10.000 εγγεγραμμένους εθελοντές.

Αυτό που θέλουμε μέσω αυτής της αναγνώρισης είναι πιο πολύ να εμπνεύσουμε και άλλους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό και να κατανοήσουν την αξία του με σκοπό να δημιουργήσουμε μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Ελλάδα και εκτός!

MadeinGreece.news: Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον η ethelon; Ποιους στόχους έχετε για αυτό; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα;

Σ.Κ.: Εδώ και πέντε χρόνια η ethelon έχει σκοπό να προωθήσει την αξία του εθελοντισμού, συνδέοντας εθελοντές, εταιρείες και οργανισμούς. Μέσω της δράσης της έχει βοηθήσει πολλούς νέους αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να καλλιεργήσουν μια πιο ενεργή κοινωνική συνείδηση.

Ο στόχος μας σήμερα παραμένει ο ίδιος: να κάνουμε τον εθελοντισμό πιο εύκολο και πιο προσβάσιμο από όλους. Να γίνει ο εθελοντισμός mainstream. Αυτό σκοπεύουμε να το αναπτύξουμε διατηρώντας τα υπάρχοντα προγράμματά μας της προώθησης του εθελοντισμού, της σύνδεσης ΜΚΟ και εθελοντών, της δημιουργίας εργαλείων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ΜΚΟ σε σχέση με τη διαχείριση εθελοντών και παράλληλα δίνοντας έμφαση σε νέες πρωτοβουλίες, όπως τα Προγράμματα Εθελοντισμού που απευθύνονται σε ειδικές ομάδες, όπως για παράδειγμα το ΣΥΝενεργώ για την ενεργοποίηση και δραστηριοποίηση ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στον εθελοντισμό και τη δια βίου μάθηση και τα Εταιρικά Εθελοντικά Προγράμματα σε όλη την Ελλάδα.

MadeinGreece.news: Υπάρχει κάποια δράση σας που να είναι προγραμματισμένη για το επόμενο διάστημα;

Σ.Κ.: Αυτή τη περίοδο είμαστε Υπεύθυνοι για τους εθελοντές του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και για το Summer Nostos Festival (18 με 25 Ιουνίου). Επίσης σε συνεργασία με το This is Athens, τον επίσημο τουριστικό οδηγό του Δήμου Αθηναίων, υλοποιούμε το πρόγραμμα εθελοντισμού “The Athens Greeters” όπου εθελοντές έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους επισκέπτες της πόλης μας δίνοντάς τους πληροφορίες και αποκαλύπτοντας τα μυστικά της Αθήνας! Τέλος, για 5η χρόνια, 60 εθελοντές θα πάμε να στηρίξουμε το EXIT Festival στη Σερβία 4 με 11 Ιουλίου!

MadeinGreece.news: Ποιοι βρίσκονται πίσω από την ethelon; Λίγα λόγια για τους δημιουργούς-ιδρυτές με σύντομα βιογραφικά.

Σ.Κ.: H ethelon πλέον αποτελείται από μία βασική ομάδα στο γραφείο που συντονίζει τις δράσεις της και το Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από μέλη των δύο προηγούμενων οργανισμών, GloVo και Volunteer4Greece. Ο Κωσταπάνος Μηλιαρέσης είναι ο Γενικός Διευθυντής της ethelon, ο οποίος ασχολείται με τον εθελοντισμό από πολύ μικρή ηλικία και έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων. Τα υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από επαγγελματίες πολλών κλάδων που εργάζονται στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα αλλά και από νεότερα μέλη, όπως η Άλκηστη Μακρυνικόλα η οποία ήταν εθελόντρια στον οργανισμό και πλέον ως φοιτήτρια της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών είναι παράλληλα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ethelon.

Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο MadeinGreece.news στις 8 Ιουλίου 2017

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ