Vintage Political Story: Όταν το Μαξίμου μεταφερόταν με Σημίτη σε Σίφνο, στην Ίο ο Καραμανλής, Elounda beach ο Ανδρέας & Πάρο ο ΓΑΠ

Η πίεση της πολιτικής και η καλοκαιρινή χαλάρωση πήγαιναν πάντα "μαζί" για τους μεγάλους άντρες των ελληνικών κυβερνήσεων.

Με πρώτο διδάξαντα τον Ανδρέα Παπανδρέου, οι θερινές διακοπές των πρωθυπουργών έχουν κάτι μυστηριώδες. Ανάμεσα στις χαλαρές στιγμές στη θάλασσα έπρεπε να παρθούν αποφάσεις για πρόσωπα και πράγματα.

Υπουργικά αξιώματα αποφασίστηκαν σε περιόδους πρωθυπουργικών διακοπών, μεγάλες πολιτικές επιλογές κρίθηκαν παρά θίν'αλός και εκκρεμότητες διευθετήθηκαν στο φεγγαρόφωτο του Αυγούστου.

Γιώργος Παπανδρέου
http://cdn.thebest.gr/media/images/frontNews/afzxlwuosr4c14f93ca8e4e.jpg

«Μπρέιν στόρμινγκ» από το 2007 στην Πάρο
Για τον Γιώργο Παπανδρέου οι θερινές διακοπές ήταν περισσότερο ευκαιρία για θαλάσσια σπορ παρά για πολιτικές αποφάσεις. Αυτή η στάση άλλαξε από τότε που οργάνωσε το Συμπόσιο της Σύμης, μέσω του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου. Τα καλοκαίρια του θα γίνουν πλέον περίοδοι για «μπρέιν στόρμινγκ» και ευρύτερες διεργασίες, στις οποίες παίρνουν μέρος προσωπικότητες από όλον τον κόσμο.

http://1.bp.blogspot.com/-y2VGrA07JDg/TkjvLbbxuyI/AAAAAAAAPzc/kj4P_rbOKac/s1600/gap4.jpg

Μπορεί να πει κανείς ότι εκείνο το καλοκαίρι στην Πάρο ήταν οριακή στιγμή και για τον σημερινό Πρωθυπουργό. Εχασε τις εκλογές εκείνης της χρονιάς, ο Ραγκούσης όμως- ως γραμματέας του Κινήματος όπως αναβαθμίστηκε σύντομα- θα «μαζέψει το μαγαζί» και θα οργανώσει την πορεία προς την εκλογική νίκη του 2009.

Κώστας Σημίτης


Στη Σίφνο η απόφαση για τις εκλογές του ΄96
Το καλοκαίρι του 1996 ο Κώστας Σημίτης είχε πετύχει όλους τους στόχους του. Νίκησε τον Ακη Τσοχατζοπουλο και τον Γεράσιμο Αρσένη στην ψηφοφορία που έγινε το Ιανουάριο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για τη θέση του Πρωθυπουργού. Και νίκησε για δεύτερη φορά τον Ακη Τσοχατζόπουλο- και μαζί μ αυτόν και πολλούς από το «παπανδρεϊκο ΠΑΣΟΚ»- στο συνέδριο του Ιουνίου και έγινε και πρόεδρος του Κινήματος.

Αντρέας Παπανδρέου
http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//AD57986F0DBA174B06BF352B169D992F.jpg

Ο ανασχηματισμός της Κέρκυρας, η Ελούντα και ο Αστέρας
Στις 2 Ιουνίου του 1985 ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε για δεύτερη φορά τις εκλογές, με το σύνθημα «για ακόμη καλύτερες μέρες» και φόντο την εκπαραθύρωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Προεδρικό Μέγαρο και την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1975. Σε δύο 24ωρα όρκισε μια... προσωρινή κυβέρνηση και αναχώρησε για διακοπές στην Κέρκυρα- παρέα με τον πρόεδρο της Βουλής, Γιάννη Αλευρά. Το ίδιο έκαναν άλλωστε και οι περισσότεροι υπουργοί, ορισμένοι από τους οποίους θα επέστρεφαν έναν μήνα αργότερα απλώς για να παραδώσουν στους διαδόχους τους.

Τη συνήθεια να παίρνει αποφάσεις σε περίοδο διακοπών δεν εγκατέλειψε ο Ανδρέας Παπανδρέου ούτε και με την επιστροφή του στην εξουσία, το 1993. Η Ελούντα έγινε πλέον ο μόνιμος τόπος όπου συνδύαζε το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Ο Γιώργος Λιάνης στο βιβλίο του «Ο τελευταίος αρχηγός», όπως και στο δικό της βιβλίο η τελευταία σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και τα ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής, περιγράφουν πολιτικές διεργασίες ανάμεσα σε μακροβούτια και ψαροφαγία. Πήγαινε εκεί και παλαιότερα- άλλωστε την είχε κάνει διάσημη από τον Νοέμβριο του 1984, όταν οργάνωσε εκεί την περίφημη συνάντηση με τον Καντάφι και τον Μιτεράν.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης


Στο Ακρωτήρι για γλέντια
Για τον Κώστα Μητσοτάκη η θερινή απόσυρση στα Χανιά δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβώς διακοπές. Το σπίτι του πάντως στο Ακρωτήρι- 350 τ.μ. σε οικόπεδο 7,5 στρεμμάτων- με θέα τον Κόλπο της Σούδας, προσφέρεται για περισυλλογή, αλλά ως πρωθυπουργός σπάνια καλούσε υπουργούς του εκεί.

Αντίθετα, έχει φιλοξενήσει διεθνείς προσωπικότητες όπως τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, τον πατέρα. Εκεί οργάνωσε μερικά οικογενειακά γλέντια όπως το καλοκαίρι του 2001 για τον γάμο της εγγονής του Αλεξίας, με πολλούς καλεσμένους, ανάμεσά τους και τον Κώστα Καραμανλή. Τα Σαββατοκύριακα πάντως που πέρασε το καλοκαίρι του 1993 ο Κ. Μητσοτάκης στο Ακρωτήρι, πρέπει να ήταν τα πιο δύσκολα. Στις 31 Ιουλίου ο Αντώνης Σαμαράς ανήγγειλε την ίδρυση κόμματος και από εκείνη τη στιγμή άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνησή του.

Κώστας Καραμανλής

Αποφάσιζε πρόωρες στο Μαγγανάρι
OΚώστας Καραμανλής και ως πρωθυπουργός προτιμούσε για τις διακοπές του το Μαγγανάρι της Ιου, σε μία εγκατάσταση χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς πολλές ευχέρειες επικοινωνίας. Αν εξαιρεθεί η απαραίτητη μετάβασή του στην Τήνο κάθε Δεκαπενταύγουστο εξαντλούσε στο μικρό νησί του Αιγαίου τα καλοκαίρια του, όπως συνήθιζε από παλιά.

http://www.espressonews.gr/sites/default/files/oldarticles/kirkarma1.jpg

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκεί δεν πήρε ποτέ αποφάσεις για τη σύνθεση των κυβερνήσεών του, αφού και οι δύο ανασχηματισμοί που έκανε στη διάρκεια της θητείας του έγιναν χειμερινούς μήνες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ