Κλειστή η Ακρόπολη και οι αρχαιολογικοί χώροι λόγω καύσωνα - Μία αμφιλεγόμενη απόφαση;

Από σήμερα Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή η Ακρόπολη και όλοι οι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι ανά την επικράτεια, θα κλείνουν στις 3 το μεσημέρι (με τελευταία είσοδο στις 2.30), εξαιτίας του καύσωνα.

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, με το Νόμο 3850/10 προβλέπεται ότι σε ανοιχτούς χώρους όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 40 βαθμούς οι εργαζόμενοι κινδύνεύουν από θερμική καταπόνηση, και επομένως, νομίμως "μπορούν να ματαθέτουν την εργασία τους", σύμφωνα με το tornosnews.gr

Ως επιχείρημα χρησιμοποιείται επίσης ότι ο καύσωνας απειλεί και τους τουρίστες με λιποθυμίες, οπότε τους...γλυτώνουμε, κλείνοντας μετά το μεσημέρι τους αρχαιολογικούς χώρους, αντί να ληφθούν κάποια μέτρα προστασίας τους, όπως τέντες, προσφορά νερού και καπέλου με τα ελληνικά χρώματα, που θα διαφημίσουν και τη χώρα...

Η απόφαση ήδη προκαλεί πολλά προβλήματα σε τουριστικά γραφεία και ξεναγούς, που έχουν κλείσει εδώ και καιρό τις περιηγήσεις τους και φυσικά είναι αδύνατον να προλάβουν την τελευταία στιγμή να αλλάξουν τα προγράμματα και να ικανοποιήσουν τους τουρίστες, που θέλουν να δουν την Ακρόπολη και τους υπόλοιπους αρχαιολογικους χώρους, μέχρι το μεσημέρι.

Είναι βέβαιο ότι η απόφαση αυτή θα αφήσει χιλιάδες τουρίστες, που ήρθαν από τα πέρατα της γης να δουν την Ακρόπολη και μια σειρά άλλων αρχαιολογικών χώρων, μακρυά από την εκπλήρωση των ονείρων τους, καθώς για εκατομμύρια ανθρώπους μια επίσκεψη στην Ακρόπολη αποτελεί κυριολεκτικά όνειρο ζωής. 

Άλλωστε, οι τιμές εισόδου έχουν αυξηθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια και θα έπρεπε να υπάρχει πρόνοια για να μπορούν να λειτουργούν οι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι σε συνθήκες καύσωνα.

Τους Παρθενώνες οφείλουμε να τους σεβόμαστε ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που όλοι οι άνθρωποι της γης έχουν δικαίωμα να δουν ανεξάρτητα από τον αν έχει καύσωνες ή πλημμύρες. 

Γιατί πολλοί από αυτούς έχουν έρθει στην Ελλάδα μόνο γι αυτό το λόγο και ίσως να μην μπορέσουν να το πράξουν ξανά. 

Και το τελευταίο, που χρειάζεται μια χρεοκοπημένη χώρα, είναι η δυσφήμιση του τουρισμού, της μόνης ελπίδας να βγούμε από την πολύχρονη κρίση....

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ