Γαλλία - Η μεγάλη ανατροπή: Διασπάστηκε η δεξιά και πήγε με το Μακρόν - 38 βουλευτές μαζί του

Σε θύελλα με άγνωστη κατάληξη εξελίσσεται για τον Εμμανουέλ Μακρόν η υπόθεση με την έρευνα κατά των στελεχών του κυβερνητικού του συμμάχου MoDem για κατασπατάληση χρημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μια ημέρα μετά την παραίτηση της υπουργού Άμυνας Σιλβί Γκουλάρντ, την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης και ο επικεφαλής του MoDem και εταίρος του Μακρόν, Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος κατείχε το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Μπαϊρού, την αποχώρησή της από την κυβέρνηση ανακοίνωσε και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαριέλ ντε Σαρνέζ προκειμένου όπως ανέφερε να αναλάβει τη θέση της επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του MoDem στη νέα γαλλική Βουλή.

Πρόκειται για ένα σοβαρό πλήγμα κατά του Μακρόν καθώς αναμένεται μέσα στην ημέρα να ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση υπό τον Εντουάρντ Φιλίπ.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα επικεντρώνεται στην κατάχρηση κονδυλίων από το κόμμα MoDem, ευρωβουλευτής του οποίου ήταν και η πρώην υπουργός Άμυνας, για την πρόσληψη βοηθών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ιδιαίτερα καυστική ήταν η δήλωση της επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς: «Ο Μακρόν πέταξε τον Μπαϊρού σαν παλιό κουρέλι», δήλωσε η ηγέτης του ακροδεξιού "Εθνικού Μετώπου" Μαρίν Λεπέν.  

Για μέγα κυβερνητική κρίση κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της γαλλικής Κεντροδεξιάς Λορέν Βοκιέζ επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα πολιτικό σκάνδαλο το οποίο θα επηρεάσει τους βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης.

Σε δηλώσεις του στο γαλλικό δίκτυο "BFMTV", το πρωτοκλασάτο στέλεχος των Ρεπουμπλικανών επεσήμανε ότι ο γαλλικός πολιτικός κόσμος θα είναι αυτός που θα υποστεί τις συνέπειες του σκανδάλου. Στο μεταξύ, το γαλλικό δίκτυο "RTL" αναφέρει ότι ο Βοκιέζ είναι ένα από τα ονόματα που ακούγονται για να μπουν στη νέα κυβέρνηση. 

Από την πλευρά του, το "νούμερο 2" της γαλλικής Ακροδεξιάς, ο Φλοριάν Φιλιπό, έσπευσε να τονίσει ότι ήταν η ώρα για να αποχωρήσει ο Φρανσουά Μπαιρού.  «Νιώθω ότι αυτό που όλοι περιμέναμε, ένας απλός τεχνικός ανασχηματισμός μετά τις βουλευτικές εκλογές, τώρα γίνεται μία πραγματική Μπερεζίνα (σ.σ "μάχη Μπερεζίνα", που ήταν η αρχή του τέλους για τον Ναπολέοντα στη Ρωσία) για την κυβέρνηση του Παρισιού και τον Εμανουέλ Mακρόν», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του "Εθνικού Μετώπου" στο γαλλικό δίκτυο "France Info". 

Ο Francois Bayrou - Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

 

Tι κρύβεται πίσω από την παραίτηση Μπαιρού

Ο άνθρωπος που ανέδειξε τον Μακρόν στην ηγεσία της Γαλλίας, τώρα τον εγκαταλείπει επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Για τον εκπρόσωπο Τύπου του Γάλλου προέδρου, Κριστόφ Καστανέ, πρόκειται για μία προσωπική υπόθεση η οποία όμως απλουστεύει την κατάσταση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ , ο οποίος ανακοινώνει από ώρα σε ώρα τον ανασχηματισμό.Ο ίδιος πάντως θα παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο. 

Με την αμέριστη βοήθειά του ηγέτη του κεντρώου κόμματος "MoDem", o Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε τα ηνία της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας. Και τώρα, μετά την νίκη του αρχικά στις προεδρικές και εν συνεχεία στις βουλευτικές εκλογές , ο κυβερνητικός του εταίρος του ανακοινώνει ότι οι δρόμοι τους χωρίζουν. 

Για τα γαλλικά ΜΜΕ, το κόμμα του Μπαϊρού βρισκόταν στο επίκεντρο των ερευνών τον τελευταίο μήνα, σχετικά με μια υπόθεση που αφορά κατασπατάληση ευρωπαϊκών πόρων μέσω θέσεων εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου.

Πρόκειται για μία υπόθεση για την οποία έχει κατηγορηθεί και η Μαρίν Λεπέν.Η ηγέτης του «Εθνικού Μετώπου», ως μέλος της Ευρωβουλής, είχε δηλώσει ως συνεργάτη τον σωματοφύλακά της, χωρίς ο ίδιος να εργάζεται εκεί.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ