Θάνος Ασκητής: Τελικά, το σεξ γίνεται καλύτερο ή χειρότερο στη διάρκεια της σχέσης;

Πως συνδέεται τελικά μια ερωτική σχέση με τις επιδόσεις στο σεξ; ο Θάνος Ασκητής απαντά.

Λένε πως όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει μία σχέση, τόσο λιγότερες είναι οι σεξουαλικές επαφές του ζευγαριού. Και πιθανότατα αυτό συμβαίνει γιατί το σεξ σταματάει να είναι τόσο ευχάριστο όσο ήταν στην αρχή της σχέσης. Άραγε η πεποίθηση αυτή αληθεύει;

Έρευνα: Σχετίζεται η σεξουαλική ικανοποίηση με τη διάρκεια της σχέσης;

Η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλά ζευγάρια, ελεύθερα ή παντρεμένα.

Γενικά, υπάρχει η πεποίθηση, ότι όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει μία σχέση, τόσο μειωμένες εμφανίζονται να είναι οι σεξουαλικές επαφές του ζευγαριού. Και πιθανότατα αυτό συμβαίνει γιατί το σεξ σταματάει να είναι τόσο ευχάριστο όσο ήταν στην αρχή της σχέσης. Άραγε η πεποίθηση αυτή αληθεύει;

Σύμφωνα με τον Θάνο Ασκητή, Γερμανοί ερευνητές Schmiedeberg & Schröder, αποφάσισαν να δώσουν απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.

Για να αξιολογήσουν τη σεξουαλική ικανοποίηση και πως αυτή μεταβάλλεται με τα χρόνια, διεξήγαγαν μία μεγάλη μελέτη, που ονομάστηκε «Family Panel Study».

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.814 ετεροφυλόφιλα άτομα, νέας και μέσης ηλικίας , που βρίσκονταν σε σχέση. Η μελέτη, που ξεκίνησε το 2008, αποτελεί μία διεπιστημονική, διαχρονική έρευνα που έχει σκοπό την αξιολόγηση των σχέσεων και της δυναμικής της οικογένειας στη Γερμανία. Τα άτομα που έλαβαν μέρος προήλθαν από τυχαίο δείγμα άνω των 12.000 ατόμων και ήταν γεννημένα μεταξύ του 1971-1979, 1981-1983 και 1991-1993.

Το σεξ γίνεται καλύτερο με το πέρασμα των χρόνων σε μία σχέση;

Σύμφωνα με την έρευνα, κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της σχέσης, είναι πιθανό το ζευγάρι να βιώσει το καλύτερο σεξ της ζωής του, καθώς το πάθος είναι έντονο. Στη συνέχεια όμως, με το πέρασμα των χρόνων, υπάρχει μία πτώση στη σεξουαλική ικανοποίηση. Θα μπορούσε αυτή η μείωση να οφείλεται στη μειωμένη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών.

Ωστόσο οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ανεξαρτήτου συχνότητας, η σεξουαλική ικανοποίηση έχει τη τάση να μειώνεται με τα χρόνια.

Γιατί όμως η σεξουαλική ικανοποίηση μειώνεται με τη πάροδο του χρόνου;

Οι ερευνητές πιστεύουν πώς κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου έτους, οι σύντροφοι μαθαίνουν τις σεξουαλικές τους δεξιότητες και διερευνούν την έκτασή τους.

Το «καινούργιο» ελκύει και είναι ενδιαφέρον, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τη σεξουαλικότητά μας.

Μετά από αυτό το στάδιο, ενδέχεται τα ζευγάρια να ακολουθούν συγκεκριμένη ‘’διαδρομή’’ στο σεξ , κατάσταση που μπορεί να επιφέρει μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης.

Ίσως όμως υπάρχουν και άλλοι πολύπλοκοι παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η υγεία του κάθε συντρόφου, η επικοινωνία στη σχέση και οι συγκρούσεις που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα στους δύο συντρόφους. Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα πιο υγιή άτομα, είχαν καλύτερη επικοινωνία με τους συντρόφους τους και υιοθετούσαν ένα πιο υγιές μοντέλο επίλυσης των προβλημάτων τους και ανέφεραν γενικά, ότι λάμβαναν περισσότερη ικανοποίηση από τη σεξουαλική τους ζωή.

Σε αντίθεση με άλλες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ της σεξουαλικής ικανοποίησης και της σχέσης του ζευγαριού.

Η μελέτη αυτή επισημαίνει ότι για πολλά ζευγάρια, η πιθανότητα μείωσης της σεξουαλικής ικανοποίησης με το πέρασμα των χρόνων, αποτελεί μία φυσιολογική και ίσως λίγο προβλέψιμη εξέλιξη…

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ