Η Καταλονία προκήρυξε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της

Ο πρόεδρος της Καταλονίας προκήρυξε για την 1η Οκτωβρίου δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ισπανικής αυτής περιφέρειας.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι διαβεβαίωνε ανέκαθεν πως αυτό το δημοψήφισμα, που έχει απαγορευθεί, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Ωστόσο η ερώτηση που θα τεθεί στους Καταλανούς είναι «Θέλετε να γίνει η Καταλονία ένα ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας;»  δήλωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας Πουτζδεμόν, διεκδικώντας το «δικαίωμα σ' ένα δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης».

Η κυβέρνηση της Καταλονίας, της πλούσιας αυτής περιφέρειας της βορειοανατολικής Ισπανίας που έχει δική της γλώσσα, επιδιώκει απ’ το 2010 να ζητήσει τη λαϊκή ετυμηγορία.

Αλλά ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο υποστηρίζοντας ότι θα είναι παράνομο και αντισυνταγματικό -στάση που υποστηρίζουν και οι Ισπανοί δικαστές.

Η καταλανική κυβέρνηση πρόσφατα είχε δεσμευτεί ότι θα ζητήσει τη γνώμη των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων μέχρι τον Σεπτέμβριο -με ή χωρίς την έγκριση της Μαδρίτης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ