Μαγειρεύουμε ψητά φιλέτα σολομού με κρούστα πεκορίνο & πέστο βασιλικού του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Μία πεντανόστιμη συνταγή που αξίζει να την δοκιμάσετε.

ΥΛΙΚΑ

2 φιλέτα σολομού (150-175γρ το καθένα), χωρίς δέρμα

1 γεμάτη κ.σ. πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο

2 κ.σ. φρέσκια πέστο βασιλικού

1/2 λεμόνι, χυμός

2 κ.σ. ψίχουλα φρέσκου ψωμιού

αλάτι, κατά βούληση

μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

Για την πέστο βασιλικού:

¼ φλ. κουκουνάρι

1 σκελίδα σκόρδο

3 φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού (όχι πιεσμένα)

¼  φλ παρμεζάνα, τριμμένη

1 κ.σ. χυμός λεμονιού

¼  φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, κατά βούληση

πιπέρι, κατά βούληση

 

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση της συνταγής.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230C.

Καλύπτουμε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο και λαδώνουμε ελαφρά.

Βάζουμε τα φιλέτα σολομού στο ταψί, τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε.

Ανακατεύουμε καλά την πέστο βασιλικού και βάζουμε 2 κ.σ. σε ένα μικρό μπολ.

Προσθέτουμε το 1/3 από τα ψίχουλα ψωμιού για να πάρουμε μια πάστα και την απλώνουμε πάνω στα δύο φιλέτα.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε  το ½  πεκορίνο και τα υπόλοιπα ψίχουλα ψωμιού και ανακατεύουμε.

Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα πάνω από την πέστο βασιλικόυ.

Πασπαλίζουμε τα φιλέτα με το υπόλοιπο τυρί.

Βάζουμε το ταψί στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε το σολομό για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει εξωτερικά, αλλά να παραμείνει ζουμερός εσωτερικά.

Αφαιρούμε από το φούρνο και σερβίρουμε.

Για την πέστο βασιλικού:

Σε ένα τηγάνι ψήνουμε το κουκουνάρι σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει,.

Σε ένα μούλτι ρίχνουμε το κουκουνάρι και το σκόρδο και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν.

Προσθέτουμε το βασιλικό, την παρμεζάνα και το χυμό λεμονιού και χτυπάμε.

Ρίχνουμε σταδιακά και το ελαιόλαδο, χτυπάμε και αλατοπιπερώνουμε.

Όση πέστο περισσέψει, την αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

 

Who is Who

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε Οικονομικά στο UCLA και κατόπιν φοίτησε στην Culinary Institute of America.

Από το 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και από το 1996 άρχισε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Αμερική.

Από το 2005 είναι σεφ σε κρητικό εστιατόριο που έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και με βραβεία Gourmet

Αγαπημένη του κουζίνα η Ασιατική, αγαπημένο συστατικό τα αγριόχορτα, αγαπημένο λαχανικό η ντομάτα και προτιμά τα αλμυρά από τα γλυκά.

Εκτός από τη μαγειρική μεγάλη του αγάπη είναι ο γιός του και λατρεύει το σκύλο του.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ