Όλη η πλάση τα έβαλε με τον Τραμπ: Απέσυρε τη συνθήκη για το κλίμα αγνοώντας τα θέλω της Ευρώπης

Επικοινωνώντας προσωπικά με τον καθένα, προσπάθησε ο Ντόναλντ Τραμπ να εξηγήσει στους ηγέτες των μεγάλων χωρών την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, διαβεβαιώνοντάς τους ότι "η Αμερική παραμένει δεσμευμένη στην υπερατλαντική συμμαχία και στις εντατικές προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος".

Σε κοινή δήλωσή τους νωρίτερα, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία εξέφρασαν την λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει "σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη και πως δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση".

Στη δήλωσή τους, ο Μακρόν, η Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι κάλεσαν όλους τους συμμάχους τους για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να πετύχουν τους στόχους που θέτει η συνθήκη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού και δήλωσε ότι η απόφαση του Τραμπ θα αποβεί ζημιογόνος για τα αμερικανικά συμφέροντα και τους Αμερικανούς. Ο Μακρόν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα στα γαλλικά και στα αγγλικά, είπε ότι ο Τραμπ διέπραξε λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του, και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη.

"Μην απατάσθε όσον αφορά το κλίμα - δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)", είπε χαρακτηριστικά.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επίσης εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση του Τραμπ, ενώ αντίδραση υπήρξε και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της διεθνούς τράπεζας επενδύσεων Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάνκφεϊν, ο οποίος έγραψε στο Twitter: "Η σημερινή απόφαση αποτελεί πλήγμα για το περιβάλλον και για την ηγετική θέση των ΗΠΑ στον κόσμο"

Ο πρώην υποδιευθυντής της Goldman Sachs, Γκάρι Κον, κύριος οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, υποστήριζε επίσης την παραμονή της χώρας στη συμφωνία, μαζί με την κόρη του Αμερικανού προέδρου, Ιβάνκα, και τον υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι.

Την απόφαση έχουν επικρίνει και άλλοι διευθυντές επιχειρήσεων, όπως ο Ίλον Μασκ της Tesla και ο Τζεφ Ίμελτ της General Electric.

Greenpeace: Θα στοιχίσει στις ΗΠΑ την ηγετική της θέση 

Η γενική διευθύντρια της Διεθνούς Greenpeace, Τζένιφερ Μόργκαν δήλωσε για το ζήτημα πως «θα στοιχίσει στις ΗΠΑ την ηγετική της θέση καθώς και σημαντικά οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».  

«Η απόσυρση από την Συμφωνία του Παρισιού θα καταντήσει τις ΗΠΑ από παγκόσμιο κλιματικό ηγέτη σε κομπάρσο των διεθνών εξελίξεων. Πρόκειται για μία ηθικά χρεοκοπημένη απόφαση που ο κ. Τραμπ στο μέλλον θα μετανιώσει πικρά. Η παγκόσμια κλιματική δράση δεν είναι απλώς ένα νομικό ή πολιτικό ζήτημα προς συζήτηση, αλλά μία αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση για την προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη», πρόσθεσε.

Η κ. Μόργκαν επεσήμανε ότι ο κ. Τραμπ «παραδίδει την αμερικανική κυριαρχία στους πραγματικούς παγκόσμιους ηγέτες, που εκμεταλλεύονται το διεθνές μομέντουμ προκειμένου να προστατέψουν το κλίμα και τις χώρες τους μέσω της μεταστροφής τους σε οικονομίες που τροφοδοτούνται με καθαρή και ανεξάντλητη ενέργεια. Γινόμαστε μάρτυρες μίας κατακλυσμιαίας αλλαγής στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων, καθώς η Ευρώπη, η Κίνα και άλλες χώρες αναλαμβάνουν τα ηνία της νέας εποχής».

Η κ. Μόργκαν τόνισε πως από τις περίπου 200 χώρες που συμφώνησαν στην ανάγκη λήψης κλιματικής δράσης, μόλις μία αποφάσισε να αποχωρήσει. 

«Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι ο κ. Τραμπ. Πρόκειται για μία κοσμοϊστορική αλλαγή φρουράς σε παγκόσμιο επίπεδο: καθώς η Αμερική επισήμως επιλέγει το παρελθόν, πολιτικοί ηγέτες, επιχειρηματίες και άνθρωποι από όλο τον κόσμο προχωρούν προς το μέλλον», επισήμανε.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ