Ελληνική πανδαισία σε γκουρμέ εκδοχή: Κρεμώδες άλειμμα με σκουμπρί και ρέγγα με κριτσίνια χαρουπιού από την Ντίνα Νικολάου

Τραγανά κριτσινάκια και τέλειο ορεκτικό για να συνοδέψετε μπυρίτσα ή ουζάκι.

ΥΛΙΚΑ

Για το άλειμμα

200 γρ. σκουμπρί καπνιστό ΚΑΛΛΟΝΗ

100 γρ. ρέγγα καπνιστή ΚΑΛΛΟΝΗ

100 γρ. κρέμα γάλακτος

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

5 κουτ. σούπας ξύδι βαλσαμικό

1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό ή άνηθο, ψιλοκομμένο

½ φλιτζ. τσαγιού φρέσκα φύλλα σέλινου, ψιλοκομμένα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα κριτσίνια

150 γρ. χαρουπάλευρο

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 ml ελαιόλαδο

100 ml κρασί λευκό

100 ml ΜΕΤΑΧΑ

1 κουτ. γλυκού σόδα

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουτ. γλυκού αλάτ

 

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το άλειμμα με σκουμπρί και ρέγκα

Σε ένα μπολ θρυμματίζω τη ρέγγα και το σκουμπρί. Προσθέτω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το μαϊντανό ή τον άνηθο, το σέλινο και ανακατεύω καλά. Προσθέτω και το ξύδι. Χτυπάω τη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την ενώνω με το μίγμα των καπνιστών ψαριών απαλά. Πιπερώνω γενναιόδωρα και αφού δοκιμάσω αλατίζω. Σκεπάζω το μίγμα με πλαστική μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα.
Σερβίρω με τα κριτσίνια χαρουπιού.

Για τα κριτσίνια

Προθερμαίνω το φούρνο στους 190°C.
Σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα υγρά μαζί (ελαιόλαδο, κρασί, ΜΕΤΑΧΑ).
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύω τα άλευρα, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Κάνω μια λακούβα στη μέση και προσθέτω τα υγρά. Στην αρχή ανακατεύω με τα χέρια και μόλις ενωθούν όλα τα υλικά ζυμώνω μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια.
Σε ένα ταψάκι ανακατεύω τον λιναρόσπορο και το σουσάμι.
Πλάθω σε λεπτά μπαστουνάκια και τα μεταφέρω σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνω για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να γίνουν τραγανά.

 

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που

ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ