Φαλάφελ από... σπίτι με γλυκοπατάτα και κράνμπερις - Απίστευτη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη

Μία ιδιαίτερη συνταγή για να απολαύσει όλη η παρέα σας.

ΥΛΙΚΑ

400 γρ. γλυκοπατάτα

400 γρ. ρεβίθια, βρασμένα

1 αυγό

1/2 κ.γ. μπούκοβο

2 κ.γ. κύμινο σε σπόρους

1 σκελίδα σκόρδο

αλάτι

πιπέρι

85 γρ. αποξηραμένα cranberries

120 γρ. βρώμη

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1/4 ματσάκι μαϊντανό

150 γρ. ρικότα

χυμό από ½ λεμόνι

κομματάκια ντομάτας για το σερβίρισμα

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση και βάζουμε σε δυνατή φωτιά να βράσει.

Ξεφλουδίζουμε την γλυκοπατάτα. Την κόβουμε σε κομμάτια 2 εκ και τα βάζουμε στην κατσαρόλα για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Στραγγίζουμε και βάζουμε σε ένα μπολ.

Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τα ρεβίθια, τη γλυκοπατάτα και χτυπάμε μέχρι να πάρουν τη μορφή πουρέ.

Προσθέτουμε το αυγό, το μπούκοβο, το κύμινο, το σκόρδο, το αλάτι, το μαϊντανό και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Τέλος προσθέτουμε και τα cranberries και τη βρώμη. Χτυπάμε λίγα δευτερόλεπτα ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.

Παίρνουμε 2 κ.σ. από το μείγμα και το πλάθουμε σε μπαλάκια και πατικώνουμε με τα χέρια μας να είναι πιο επίπεδα.

Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε μέσα τα μισά φαλάφελ και αφήνουμε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά να χρυσαφίσουν.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα μισά.

Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και μεταφέρουμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.

Ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά.

Παράλληλα, σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη ρικότα με το αλάτι, το πιπέρι και το χυμό από 1/2 λεμόνι.

Σερβίρουμε τα φαλάφελ μας με το μείγμα της ρικότας.

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.

Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών…

Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”.

Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ