Μια ωραία ερώτηση: Γιατί τα φλαμίνγκο στέκονται και κοιμούνται στο ένα πόδι;

Τα φλαμίνγκο είναι ιδαίτερα δημοφιλή και αγαπητά τόσο για το ροζ τους φτέρωμα που τους προσδίδει μια μαγεία στην όψη, την τάση που έχουν να χώνουν το κεφάλι στο φτέρωμα τους αλλά και να στέκονται και να κοιμούνται στο ένα πόδι.

Γιατί όμως χρησιμοποιούν μόνο το ένα πόδι όταν ξεκουράζονται;

Οι ερευνητές με έδρα την Ατλάντα Young-Hui Chang (από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γεωργίας) και η Lena Ting του Πανεπιστημίου Emory πειραματίστηκαν με ζωντανά και νεκρά φλαμίνγκο για να καταλάβουν τον φυσικό μηχανισμό που χρησιμοποιούν τα πουλιά για να σταθούν στο ένα πόδι. 

Οδηγήθηκαν λοιπόν στο συμπέρασμα πως τα ροζ φλαμίνγκο μπορούν να στέκονται στο ένα πόδι χώρις να δαπανούν σημαντικές ποσότητες ενέργειας για μυϊκη δραστηριότητα. 
Αυτό αποδείχθηκε και με ένα δεύτερο πείραμα, στο οποίο ζωντανά φοινικόπτερα ο κλήθηκαν να σταθούν πάνω σε μια πλατφόρμα που επέτρεπε τη μέτρηση των ασκούμενων δυνάμεων. Όπως διαπιστώθηκε, τα πουλιά δεν κινούν σχεδόν καθόλου τους μύες όταν στέκονται στο ένα πόδι. Σε αυτή τη στάση, μάλιστα, δείχνουν να διατηρούν πιο εύκολα την ισορροπία τους.

Οι ανατομικές λεπτομέρειες του μηχανισμού παραμένουν ασαφείς, λένε οι ερευνητές, φαίνεται όμως ότι στα φλαμίνγκο η άρθρωση του γονάτου «κλειδώνει» για να σταθεροποιεί τη στάση του σώματος.

«Τα φλαμίνγκο δεν κάνουν κάποια μυϊκή προσπάθεια όταν είναι στο ένα πόδι, πράγμα που σημαίνει ότι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια», αναφέρει το BBC. «Ένας παθητικός μηχανισμός εμπλέκεται στη διαδικασία, επιτρέποντας στα φλαμίνγκο να μένουν όρθια στο ένα τους πόδι». Οι ερευνητές το ονομάζουν αυτό “παθητικό μηχανισμό βαρυτικής παραμονής”.

«Για να σταθείς σε ένα πόδι απαιτείται λιγότερη ενέργεια από το να στέκεσαι σε δύο. Όλοι φτάνουν στην ελαχιστοποίηση της ενέργειας κατά την ηρεμία και τα φλαμίνγκο έχουν εξελιχθεί ως πραγματικοί επαγγελματίες στη στάση του ενός ποδιού κατά την κατάσταση του ύπνου», αναφέρουν οι ερευνητές.

Μια άλλη θεωρία που έχει προταθεί είναι ότι τα φλαμίνγκο στηρίζονται στο ένα πόδι απλά για να ξεκουράσουν το άλλο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ