Digital Media Awards - Το eirinika μόλις πήρε το ασημένιο βραβείο για την αποστολή μου για τους πρόσφυγες στην Λέσβο

Επιλέγω και θέτω στην κρίση σας την δημοσιογραφική αποστολή μου στην Λέσβο που  είχε στόχο  να καταγράψω το κύμα εισόδου των προσφύγων μεταναστών από τις εμπόλεμες ζώνες Συρίας - Ιράκ στο νησί με ένα ολιστικό και εναρμονισμένο digital τρόπο.

Με αποσκευές την εμπειρία των 27 χρόνων στη τηλεόραση και 6 ετών πλήρους αφοσίωσης στην διαδικτυακή ενημέρωση, κατέγραψα επί 5 ημέρες τις δραματικές διασώσεις  - αφίξεις των προσφυγών στο νησί με μόνα εργαλεία , ένα smartphone , ένα tablet και μια φωτογραφική μηχανή .

Οι φωτογραφίες μεταφέρονταν με adaptor από την μηχανή στο ipad  και από εκεί τις αξιοποιούσα για την δημιουργία των άρθρων.  Τις περισσότερες φωτογραφίες βεβαία τραβούσα με τις smart συσκευές για ταχύτητα η εναλλάσσονταν στα χέρια μου όταν τέλειωναν οι μπαταρίες ... 

Συνέθεσα όλα τα ρεπορταζ - ανταποκρίσεις χωρίς cameraman η  μοντέρ αλλά τραβώντας πλάνα και κάνοντας το μοντάζ μόνη για  τις αναρτήσεις μέσω ΥouΤube  και από εκεί στον δικό μου ισότοπο το eirinika.gr και για το news247.gr στο πλαίσιο έκτακτης συνεργασίας μας .

Η αναπαραγωγή γινόταν είτε live με αποσπάσματα από το " ζωντανό" ρεπορτάζ μέσω  αναρτήσεων στα social media ,τα προσωπικά μου, του eirinika & του news247, είτε με ολοκληρωμένες ανταποκρίσεις λίγο αργότερα. 

Σε κάποια χρονική στιγμή η "μετάδοση" μου έγινε με facetime όταν βρέθηκα στην συγκινητική υποδοχή πολυμελών οικογενειών από την Συρία στην Πέτρα και τον Μόλυβο.  

Όλο το πρωτογενές υλικό ήταν κατάλληλο για άμεση χρήση από όλο το φάσμα των media : τηλεόραση , ραδιόφωνο , εφημερίδες , ιστοσελίδες , social αφού υπήρχε πρωτότυπη εικόνα ήχος και κείμενο από μία ουσιαστικά πηγή . 

Το υλικό με τον απαραίτητο  υποτιτλισμό απευθυνόταν και σε  διεθνές κοινό , μέσα ή πρακτορεία αφού η πρωτογενής του δημιουργία θα είχε εκείνο το διάστημα ανταπόκριση λόγω του αυξημένου παγκοσμίου ενδιαφέροντος για το προσφυγικό στην Ευρώπη.  

Το content εμπεριείχε : ρεπορτάζ δρόμου, συνεντεύξεις , on & off the record συζητήσεις με πρόσφυγες και Έλληνες σε πολλά και διαφορετικά σημεία εισόδου των προσφύγων , όλα "αποκλειστικά "& "εν τω γεννάσθαι".

Παράλληλα ακολούθησα τους " Γιατρούς χωρίς Σύνορα " πάνω στο νησί, αναζητώντας μέσα από τις δικές τους διαδρομές  την πορεία  και την λειτουργία μιας αναγνωρισμένης ΜΚΟ. 

Η αποστολή κόστισε ελάχιστα χρήματα σε σχέση με αντίστοιχες παρόμοιες του παρελθόντος αφού κατ'ουσίαν πληρώθηκαν έξοδα μόνο ενός ατόμου .  Όλη η οργάνωση παραγωγής στηρίχτηκε υποχρεωτικά και χρηματοδοτήθηκε από εμένα (πλην του ξενοδοχείου) για ευνόητους λόγους περιορισμένων budgets της εποχής μας. . 

Πέρα από την πρωτόγνωρη  αυτή εμπειρία της live & ολιστικής αξιοποίησης των digital media , η αποστολή αυτή είχε "ιστορικό" χαρακτήρα.  

Last but nοt  least , οι προσωπικές εξομολογήσεις ανθρώπων και οικογενειών που γλύτωσαν  τον θάνατο και  έφυγαν από την κόλαση  του πιο σκληρών εμφυλίων πολέμων στα μάτια τους, με ευαισθητοποίησαν και άγγιξαν την ψυχή μου. 

Ελπίζω να το μετέφερα στους αναγνώστες , τηλεθεατές & followers μου και σ’ εσάς.

 

Ειρήνη Νικολοπούλου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Δείτε live τα Digital Media Awards- Το eirinika περιμένει κάποιο βραβείο; Η αγωνία στο κόκκινο

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ