Η κορυφαία συνταγή ενός βασιλικού γεύματος - Αστακομακαρονάδα με μπούκοβο: Δείτε τον Άκη Πετρετζίκη στο βίντεο

Ο αστακός που χρησιμοποιώ είναι καναδέζικος γιατί έχει δαγκάνες. Οι μεσογειακοί αστακοί δεν έχουν δαγκάνες και λέγονται κολοχτύπες.

ΥΛΙΚΑ

800 γρ. - 1 κιλό αστακό φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
1 κ.γ. μπούκοβο
50 γρ. κονιάκ
1 κύβο κότας και 750 γρ. νερό ή 750 γρ. ζωμό κότας
2 φρέσκιες ντομάτες τριμμένες
70 ml ελαιόλαδο
250 γρ.  σπαγγέτι Νο 6

Για το σερβίρισμα

2 κ.σ. φρέσκος βασιλικός
πιπέρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
τυρί τριμμένο (προαιρετικό για το σερβίρισμα)

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.

Κόβουμε σε χοντρές φέτες του 1 εκ. το κρεμμύδι, το σκόρδο σε λεπτές φέτες.

Βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο στην καυτή κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη ζάχαρη και περιμένουμε μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε και το θυμάρι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.

Στη συνέχεια καθαρίζουμε τον αστακό. Τον κόβουμε στη μέση, καθαρίζουμε τυχόν βρωμιές και σπάμε τις δαγκάνες με ένα μαχαίρι για να βγάλουν όλο το ζουμί τους μέσα στη σάλτσα . Τον βάζουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και από τις δύο πλευρές.

Προσθέτουμε το μπούκοβο και σβήνουμε με το κονιάκ. Περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και τον κύβο.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε με το καπάκι, για να μην εξατμιστεί το νερό, και σιγοβράζουμε για 8 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί ο αστακός.

Όταν είναι έτοιμος τον αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τον αφήνουμε στην άκρη.

Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη ντομάτα, το θυμάρι, 50 ml ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.

Προσθέτουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα και ανακατεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να βράσουν. Με αυτό τον τρόπο θα τραβήξουν όλη τη γεύση από τον αστακό.

Με ένα κουτάλι ξεκολλάμε τη σάρκα από το εσωτερικό του αστακού και την αφήνουμε μέσα. Αφαιρούμε τη δαγκάνα από το υπόλοιπο σώμα και με ένα μαχαίρι τη χτυπάμε δυνατά στο πάνω και μεγάλο μέρος για να σπάσει. Αφαιρούμε το κέλυφος της ώστε να μείνει το κρέας και το αφαιρούμε με τα χέρια μας.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε με τον αστακό, φρέσκο βασιλικό, πιπέρι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

 

Who is who


Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.

Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών…

Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”.

Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.