16χρονος στις ΗΠΑ πέθανε από υπερβολικά γρήγορη κατανάλωση καφεΐνης

Ο Davis Allen Cripe πέθανε από υπερβολική δόση καφεΐνης σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ο 16χρονος από τις ΗΠΑ έπαθε καρδιακό επεισόδιο και κατέρρευσε στο σχολείο του στη Νότια Καρολίνα. 
Ο νεαρός, σύμφωνα και με το BBC, κατανάλωσε έναν καφέ latte, ένα ρόφημα διαίτης και στη συνέχεια ένα ενεργειακό ποτό μέσα σε διάστημα δύο ωρών.

Λίγο αργότερα παρουσίασε αρρυθμίες, και η καρδιά του δεν μπορούσε να διοχετεύσει την απαραίτητη ποσότητα αίματος στο σώμα, στον εγκέφαλο, στην καρδιά και στα υπόλοιπα όργανα του μαθητή.
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, δεν ήταν αυτή καθ' αυτή η κατανάλωση καφεϊνη η αιτία θανάτου ούτε καν το μέγεθος της ποσότητας αλλά ήταν ο τρόπος με τον οποίο κατανάλωσε (τον καφέ και τα ποτά) μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι γιατροί διευκρίνησαν πως ήταν υγιής και ότι δεν συνέτρεχε κάποιος άλλος λόγος πέραν της κατανάλωσης καφεΐνης. Επίσης, δεν ανιχνεύτηκαν ναρκωτικά ή αλκοόλ στο αίμα του.
« Ό,τι είχε καταναλώσει ήταν απολύτως νόμιμο. Αυτό που θέλουμε να μάθουν τα νέα παιδιά είναι ότι τα ροφήματα αυτά μπορεί να γίνουν επικίνδυνα γι’ αυτό και πρέπει να προσέχουν πως τα χρησιμοποιούν και σε τι ποσότητες τα καταναλώνουν σε καθημερινή βάση» διευκρίνισε ο γιατρός.

Η Αμερικανική Ένωση Παιδιάτρων συνιστά, οι νέοι από 12 έως 18 να μην καταναλώνουν περισσότερα από 100ml καφεΐνης την ημέρα. Ποσότητα μεγαλύτερη των 100ml έχει συσχετιστεί με αυξημένη αρτηριακή πίεση σε εφήβους. Μια έρευνα του 2014 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 73% των παιδιών καταναλώνουν καφεΐνη κάθε μέρα.

Παρόλο που δεν υπάρχει καθορισμένο πρότυπο για τα παιδιά, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, οι ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα – δηλαδή περίπου τέσσερα ή πέντε φλιτζάνια καφέ - χωρίς να έχουν παρενέργειες.

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως τρεμάμενα χέρια και διαταραχές στο στομάχι. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο δηλητηριάσεων, τα σοβαρά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, κρίσεις ή ακόμα και κώμα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ