«Παρθένο» νησάκι στον Ειρηνικό είναι το πιο βρώμικο του κόσμου: Χωματερή με πλαστικά σκουπίδια

Το νησί Henderson που ανήκει στην ομάδα των νησιών Pitcairn έχει την υψηλότερη πυκνότητα πλαστικών σκουπιδιών που έχει αναφερθεί οπουδήποτε στον κόσμο.

Απέχει περισσότερο από 5.000 χιλιόμετρα από τον πολιτισμό, ενώ οι άνθρωποι το επισκέπτονται μόνο μια- δυο φορές τη δεκαετία.

Οι Νήσοι Pitcairn είναι ένα σύμπλεγμα το οποίο βρίσκεται περίπου ανάμεσα σε Νέα Ζηλανδία και Περού, και στη μέση του Γύρου του Νότιου Ειρηνικού, ένα γιγάντιο ρεύμα που κινείται περιστροφικά στον ωκεανό.



Το ρεύμα γεμίζει το νησάκι Henderson με σκουπίδια από τα πλοία αλλά και από ακτές της Νοτίου Αμερικής, σύμφωνα με αυστραλούς και βρετανούς ερευνητές στο PNAS.

Η ερευνητική ομάδα καταμέτρησε έως και 671 πλαστικά αντικείμενα ανά τετραγωνικό μέτρο ακτής, η υψηλότερη πυκνότητα που έχει αναφερθεί ποτέ.

«Είναι πιθανό ότι τα δεδομένα μας υποτιμούν το μέγεθος του προβλήματος, καθώς μπορούσαμε να συλλέξουμε δείγματα μεγαλύτερα από δύο χιλιοστά και σε βάθος μέχρι 10 εκατοστών. Επίσης, η δειγματοληψία ήταν αδύνατη σε γκρεμούς και σε βραχώδεις ακτές» επισημαίνει η Δρ Τζένιφερ Λάβερς του Πανεπιστημίου της Τασμανίας, πρώτη συγγραφέας της δημοσίευσης.





Οι μετρήσεις σε συνολικά πέντε τοποθεσίες υποδεικνύουν ότι η ατόλη Χέντερσον έχει συσσωρεύσει συνολικά 37,7 εκατομμύρια πλαστικά αντικείμενα, συνολικού βάρους 17 τόνων. «Πάνω από 3.570 νέα πλαστικά αντικείμενα ξεβράζονται σε μία και μόνο παραλία κάθε μέρα» λέει η Δρ Λάβερς.

Στην πλειοψηφία τους, μάλιστα, (περίπου το 68%) δεν είναι καν ορατά, με περίπου 4.500 αντικείμενα ανά τετραγωνικό μέτρο να είναι θαμμένα σε βάθος 10 εκ. στην άμμο, ενώ περίπου 13.000 νέα αντικείμενα φτάνουν καθημερινά.



Πολλά από τα σκουπίδια είναι αντικείμενα «μίας χρήσης», όπως αναπτήρες και ξυραφάκια, όπως διαβάζουμε και στο BBC.



«Αυτό που συμβαίνει στο νησί Χέντερσον δείχνει ότι ακόμα και στα πιο μακρινά σημεία των ωκεανών δεν υπάρχει σωτηρία από τη ρύπανση με πλαστικά» τονίζει η Δρ Λάβερς.



«Τα πλαστικά αντικείμενα εγκυμονούν κίνδυνο κατάποσης ή παγίδευσης για πολλά είδη, δημιουργούν ένα φυσικό εμπόδιο στις ακτές για ζώα όπως οι θαλάσσιες χελώνες, και επιπλέον μειώνει την ποικιλία των ασπόνδυλων στις ακτές» εξηγεί.





«Έρευνες έχουν δείξει ότι περισσότερα από 200 είδη αντιμετωπίζουν κίνδυνο από την κατάποση πλαστικών, και το 55% των θαλάσσιων πτηνών, συμπεριλαμβανομένων δύο ειδών που ζουν στο Χέντερσον, κινδυνεύουν από τα σκουπίδια στη θάλασσα».



Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών είναι περίπου 300 εκατομμύρια τόνοι το χρόνο, και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ποσότητας δεν ανακυκλώνεται.

Το Henderson, μάλιστα, είναι ένα από τα λίγα στον κόσμο που έχει συμπεριληφθεί στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη βιοποικιλότητα με ενδημικά είδη φυτών και χερσαία πτηνά. 

Φωτογραφίες: Τhe University of Tasmania, Jennifer Lavers

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ