Τοp mini woman 8χρονη μαθήτρια: Ζωγράφισε την Ευρώπη όπως την ονειρεύεται και βραβεύτηκε

Παγκόσμια διάκριση σε διαγωνισμό παιδικής ζωγραφίκης έλαβε η μικρή Δέσποινα - Ειρήνη Τριανταφυλλίδου από την Θεσσαλονίκη.

Η 8χρονη μαθήτρια ζωγράφισε την Ευρώπη που ονειρεύεται, μια Ευρώπη όπου επικρατεί η ειρήνη, η φιλία και η ελπίδα.

Ο διαγωνισμός με θέμα την Ευρώπη και πως την αντιλαμβάνονται τα παιδιά πραγματοποιήθηκε από την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδος σε συνεργασία με την την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τον διπλό εορτασμό στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την συμπλήρωση 60 χρόνων από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης και 40 χρόνων παρουσίας της Αντιπροσωπείας στη χώρα μας.

 

Το έργο της Δέσποινας 

Το έργο της μαθήτριας Β΄ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, Δέσποινας - Ειρήνης Τριανταφυλλίδου, έχει τίτλο: «Ονειρεύτηκα την Ευρώπη» (300 x 420 εκ., Υδατογραφία / Μάρτιος 2016) και απεικονίζει ένα μικρό κορίτσι, το οποίο με κλειστά μάτια ονειρεύεται μία Ευρώπη χωρίς σύνορα, με διαφορετικά χρώματα, έναν τόπο φιλικό για όλα τα παιδιά του κόσμου, είτε κατάγονται και ζουν στην Ευρώπη, είτε έρχονται από αλλού στην Ευρώπη.

«Η Δέσποινα - Ειρήνη χάρηκε με τη διάκριση, αγαπά πολύ τη ζωγραφική, κάνει μαθήματα και έχει και άλλες βραβεύσεις και διακρίσεις.

Χαίρεται για τις διακρίσεις, αλλά χαίρεται ακόμη περισσότερο, όταν κάνει κάτι που είναι όμορφο για τη δική της αισθητική και τα δικά της κριτήρια ενδεχομένως και του στενού περιβάλλοντός της. Αυτή την αίσθηση έχω», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο FM 104,9 fm» η μητέρα της οκτάχρονης, Φωτεινή Χατζηευστρατίου.

Η χαρά της έχει να κάνει με το γεγονός ότι πειραματίζεται με νέα υλικά, με καινούριες τεχνικές κι αυτό είναι μία πρόκληση για ένα παιδί, σημείωσε.

«Ένα παιδί οκτώ χρονών για να ξέρει πως ονειρεύεται την Ευρώπη, σημαίνει ότι έχει γίνει συζήτηση στο σπίτι, έχει γίνει συζήτηση στο σχολείο.

Έχουμε προσπαθήσει δάσκαλοι και γονείς και το περιβάλλον της να προσεγγίσουμε την έννοια και την ιδέα της Ευρώπης, της διαφορετικότητας, της ειρήνης και μιας και ζωγραφίζει, όλα αυτά να τα μεταφέρει σαν εικόνα μέσα από χρώματα και σχήματα», είπε η κ. Χατζηευστρατίου, η οποία δήλωσε ότι αισθάνεται περήφανη και χαρούμενη για τη διάκριση της κόρης της, αλλά και για το γεγονός ότι εκφράζεται και δημιουργεί.

Το κορίτσι στο έργο της Δέσποινας - Ειρήνης είναι ευτυχισμένο, αλλά και προβληματισμένο.

«Συζητάμε και βιώνουμε, όπως όλοι οι πολίτες της Ευρώπης, ακόμη και τα παιδιά το θέμα των προσφύγων, το θέμα του ξενιτεμού.

Η Δέσποινα ζωγράφισε μία Ευρώπη ανοιχτή, ειρηνική, ελπιδοφόρα. Είναι μέσα σε ένα καράβι που συμβολίζει τις ρίζες της, ενδεχομένως, τη δικιά μας καταγωγή, των Ελλήνων και ένα περιστέρι που προφανώς συμβολίζει την ειρήνη», τόνισε η κ. Χατζηευστρατίου.

«Όταν συζητάμε ακόμη και μικρά παιδιά δεν μπορούμε να αποκρύψουμε την αλήθεια, ακόμη και να το θέλαμε, δεν μπορούμε να το κάνουμε. Είναι τόσες πολλές οι προσλαμβάνουσες και τα ερεθίσματα που σήμερα έχουν τα παιδιά. Δεν μπορούν να μην βλέπουν τα αρνητικά ή να μην προβληματίζονται με τα όσα συμβαίνουν», τόνισε.

Στον διαγωνισμό με θέμα: «Η Ευρώπη αναλογίζεται το παρελθόν της και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον», που διήρκησε από 1 έως 20 Απριλίου 2017, υποβλήθηκαν 600 έργα δημιουργημένα από παιδιά δημοτικού και γυμνασίου από όλη την Ελλάδα.

Διακρίθηκαν πανελλαδικώς τριάντα έργα, αφού αξιολογήθηκαν από οκταμελή επιτροπή καλλιτεχνικής αξιολόγησης της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας.

Τα 30 έργα των παιδιών θα αποτελέσουν την ομότιτλη Έκθεση Ζωγραφικής που θα φιλοξενηθεί τον Μάιο στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στην Αθήνα και έπειτα θα ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρώπης για να στείλουν το αισιόδοξο μήνυμα της ευρωπαϊκής ιδέας διεθνώς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ