Φασόλια μπαρμπούνια στον φούρνο με μουστάρδα, πελτέ και πετιμέζι με φοινόκιο και μπέικον

Μια εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου!

ΥΛΙΚΑ

Για 4 άτομα

300 γραμμάρια φασόλια μπαρμπούνια Έβρου Agrino
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
1 πράσο ψιλοκομμένο μόνο το λευκό μέρος
1 κρεμμύδι κόκκινο χοντροκομμένο
½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
2 κουταλιές πελτέ τομάτας
80 γραμμάρια μουστάρδα με μέλι
50 γραμμάρια πετιμέζι
1 κουταλιά αλεύρι
200 ml ζωμό λαχανικών
4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 φοινόκια
8 φέτες μπέικον
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Αλέξανδρο Παπανδρέου και το alexandrospapandreou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζετε τα φασόλια σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και όταν είναι σχεδόν έτοιμα τα σουρώνετε.
  • Όση ώρα τα φασόλια βράζουν τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
  • Σοτάρετε το κρεμμύδι και το πράσο για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Προσθέτετε τον πελτέ τομάτας, την μουστάρδα με το μέλι και το πετιμέζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.
  • Πασπαλίζετε με το αλεύρι, ανακατεύετε μέχρι να μην φαίνετε άλλο, σβήνετε με το λευκό κρασί και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστεί το κρασί.
  • Προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών, ανακατεύετε καλά, τοποθετείτε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα πυρέξ μαζί με τα φασόλια και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε πολύ καλά.
  • Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα φοινόκια στην μέση και μετά σε λεπτές φέτες.
  • Στρώνετε τις φέτες φοινόκιο πάνω από τα φασόλια και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο κελσίου για 35-40 λεπτά.
  • Αποσύρετε τα φασόλια από τον φούρνο, απλώνετε τις φέτες του μπέικον σε όλη την επιφάνεια και ψήνετε για άλλα 10 λεπτά στους 200ο κελσίου μέχρι να γίνουν τραγανές οι φέτες του μπέικον.

 

Who is Who

Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Αποφοίτησε από την Ecole Ferrandi-Paris, απ΄ όπου πήρε δίπλωμα chef και διεύθυνσης ξενοδοχείου και εστιατορίου.

Συνέχισε τις σπουδές για άλλα δύο χρόνια στο Ecole de la Chambre de Commerce et d’ Industrie de Paris, αποκτώντας το δίπλωμα της Ecole Superieure de Cuisine Francaise.

Η αγάπη του για τη μαγειρική τον οδήγησε στο Johnson & Wales University στις ΗΠΑ ως καθηγητή γαλλικής κουζίνας τα πρωινά και ως μαθητή για food styling τα απογεύματα.

Έχει δουλέψει σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως το The Connaught (Λονδίνο) και το Plaza Athénée (Παρίσι).

Τέσσερα χρόνια συνεργάστηκε με την εκπομπή του MEGA "Σαν στο σπίτι σας" ενώ από το Μάιο του 2012 παρουσίαζε, μαζί με τον ηθοποιό, παρουσιαστή και σεναριογράφο, Γιώργο Καπουτζίδη, την εκπομπή «Παρέα στην Κουζίνα». Άλλες δραστηριότητες συμπεριλαμβάνουν αρθρογραφία για την ιστοσελίδα γαστρονόμος online καθώς επίσης και παραδίδει σεμινάρια μαγειρικής.