Φασόλια γίγαντες με σάλτσα τομάτας, πορτοκάλι και πανσέτα με γλυκό μπούκοβο

Όλη η ελληνική κουζίνα στο πιάτο σας.

ΥΛΙΚΑ

Για 4 άτομα

½ κιλό φασόλια πλακέ μεγαλόσπερμα Πρεσπών Agrino

2 κουταλιές βούτυρο

2 κουταλιές ελαιόλαδο

2 τομάτες ξεφλουδισμένες κομμένες καρέ

4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 καρότα κομμένα σε ροδέλες

1 πράσο κομμένο σε ροδέλες

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

250 ml γλυκό κόκκινο κρασί

2 κουταλάκια πάπρικα γλυκιά

2 πορτοκάλια ξεφλουδισμένα

300 γραμμάρια τομάτα κονκασέ

Για την πανσέτα:

4 κομμάτια πανσέτα

2 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλάκια μπούκοβο γλυκό

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Αλέξανδρο Παπανδρέου και το alexandrospapandreou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε τα φασόλια σε κρύο νερό για όλο το βράδυ έτσι ώστε να φουσκώσουν.

Βράζετε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με μία κουταλιά χοντρό αλάτι για 45-50 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνετε, τα κρυώνετε κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό και τα τοποθετείτε σε ένα μπολ.

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα καρότα και το πράσο σε ροδέλες, το πορτοκάλι σε μικρά κυβάκια και ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το σκόρδο.

Βάζετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το βούτυρο και 2 κουταλιές ελαιόλαδο. 

Προσθέτετε δύο κουταλιές από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα καρότα μαζί με το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ψιλοκομμένο σκόρδο για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθεί το πράσο.

Σβήνετε με το γλυκό κόκκινο κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε τις ψιλοκομμένες τομάτες μαζί με την τομάτα κονκασέ, την γλυκιά πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα αφήνετε να πάρουν μία βράση.

Σε ένα αντικολλητικό ταψί βάζετε τους βρασμένους γίγαντες και προσθέτετε τα σοταρισμένα λαχανικά από το τηγάνι μαζί με το πορτοκάλι.

Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο κελσίου για 25-30 λεπτά

Όση ώρα ψήνονται οι γίγαντες σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις πανσέτες σε μικρές μπουκιές, τις τοποθετείτε σε ένα μπολ και προσθέτετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το γλυκό μπούκοβο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και σοτάρετε τις μπουκιές πανσέτας για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν καλό χρώμα από παντού και τις αποσύρετε από το τηγάνι.

Τα τελευταία 10 λεπτά αποσύρετε τους γίγαντες από το φούρνο, προσθέτετε από πάνω τις μπουκιές πανσέτας και ξαναβάζετε το ταψί στον φούρνο για να τελειώσει το ψήσιμο.

 

Who is who

Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Αποφοίτησε από την Ecole Ferrandi-Paris, απ΄ όπου πήρε δίπλωμα chef και διεύθυνσης ξενοδοχείου και εστιατορίου.

Συνέχισε τις σπουδές για άλλα δύο χρόνια στο Ecole de la Chambre de Commerce et d’ Industrie de Paris, αποκτώντας το δίπλωμα της Ecole Superieure de Cuisine Francaise.

Η αγάπη του για τη μαγειρική τον οδήγησε στο Johnson & Wales University στις ΗΠΑ ως καθηγητή γαλλικής κουζίνας τα πρωινά και ως μαθητή για food styling τα απογεύματα.

Έχει δουλέψει σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως το The Connaught (Λονδίνο) και το Plaza Athénée (Παρίσι).

Τέσσερα χρόνια συνεργάστηκε με την εκπομπή του MEGA "Σαν στο σπίτι σας" ενώ από το Μάιο του 2012 παρουσίαζε, μαζί με τον ηθοποιό, παρουσιαστή και σεναριογράφο, Γιώργο Καπουτζίδη, την εκπομπή «Παρέα στην Κουζίνα». Άλλες δραστηριότητες συμπεριλαμβάνουν αρθρογραφία για την ιστοσελίδα γαστρονόμος online καθώς επίσης και παραδίδει σεμινάρια μαγειρικής.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ