4 νεκροί και 1 επιζήσασα από την πτώση του ελικοπτέρου στην Κοζάνη - Φωτό & Βίντεο

Μεταξύ του πληρώματος επέβαιναν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού.

Νεκροί εντοπίστηκαν οι τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες του μοιραίου ελικοπτέρου που συνετρίβη λίγο έξω από το Σαραντάπορο Κοζάνης.

Μεταξύ του πληρώματος επέβαιναν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού, όπως ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ με θέμα «Πτώση Ελικοπτέρου του ΣΞ»:

«Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή.

Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης

Υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής

 

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.
 

Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος».

 

Στο σημείο που κατέπεσε το στρατιωτικό ελικόπτερο, υπάρχουν πεσμένα καλώδια από κολόνα της ΔΕΗ, ενώ παραμένει άγνωστο αν το ελικόπτερο συγκρούστηκε στα καλώδια ή αν κατά την πτώση του τα παρέσυρε. 

Οι κάτοικοι της περιοχής άκουσαν το ελικόπτερο νωρίς το πρωί και μετά από λίγο η περιοχή δεν είχε ρεύμα.

Τα συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Χιούι εντοπίστηκαν λίγο πριν από τις 11:00, ενώ άγνωστα παραμένουν τα αίτια της συντριβής, σύμφωνα με το kozanilife.gr.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού η οποία εκδόθηκε στις 10:16 το πρωί της Τετάρτης:

«Ενημερώνουμε ότι, τις πρωινές ώρες (07:50) της 19 Απριλίου 2017, υπάρχει απώλεια ίχνους και επικοινωνιών με ελικόπτερο UH-1H, με 5 επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη.

Έχουν αναληφθεί όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Εξελίξεις γνωστοποιηθούν». 

Η επίσημη ενημέρωση για τη συντριβή του Χιούι και το θάνατο των τεσσάρων αξιωματικών από τον εκπρόσωπο του ΓΕΕΘΑ πλοίαρχο Βασίλη Μπελετσιώτη:

Τη στήριξη στις οικογένειες και τα συλλυπητήρια τους έστειλαν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. 

«Η Πατρίδα και ο Λαός μας εκφράζουν, μαζί με την βαθιά οδύνη, ειλικρινή ευγνωμοσύνη προς τους ηρωικούς Αξιωματικούς που έπεσαν στον βωμό της θωράκισης της Εθνικής μας Άμυνας και της χαλύβδωσης του φρονήματος των Ενόπλων μας Δυνάμεων.Ας είναι η θυσία τους κορυφαία παρηγοριά για τις οικογένειές τους, προς τις οποίες εκφράζω θερμά συλλυπητήρια αλλά και αμέριστη συμπαράσταση», είπε ο Π. Παυλόπουλος.

Ο Πρωθυπουργός από τη μεριά του δήλωσε: «Η σημερινή απώλεια των τεσσάρων Αξιωματικών του ελληνικού στρατού, σε ώρα καθήκοντος, προκαλεί βαθιά οδύνη σε όλους μας.

Στις οικογένειές τους εκφράζω θερμά συλλυπητήρια, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Στην τραυματία Αρχιλοχία της Αεροπορίας Στρατού, εύχομαι ταχεία ανάρρωση».

Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης: 
«Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στην τραυματία αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα. Ζητάω την ταχεία διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος.

Οφείλουμε πολλά στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεών μας που κάτω από αντίξοες συνθήκες, με αυταπάρνηση και περηφάνια, με το αξιόμαχο και το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσής τους, υπηρετούν την ειρήνη και την ασφάλεια της πατρίδας μας».

Το ΚΚΕ: «Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο των αξιωματικών του ελληνικού Στρατού, που με τραγικό τρόπο έφυγαν σήμερα από τη ζωή, από πτώση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν.

Πρέπει να διερευνηθούν άμεσα όλα τα αίτια για το θανατηφόρο δυστύχημα. Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Επίσης, εύχεται ταχεία ανάρρωση στην αρχιλοχία που τραυματίστηκε στο δυστύχημα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ