Βίντεο- Ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο Χίου επέστρεψε φέτος μετά από ένα Πάσχα σιωπής- Χιλιάδες διαδήλωσαν υπέρ νωρίτερα

Τις βάσεις για την καθιέρωση του πιο φαντασμαγορικού εθίμου του ελληνικού Πάσχα, του Ρουκετοπόλεμου, έβαλαν φέτος τα συνεργεία του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι ο λόγος τους έχει αξία, κυρίως εμπράκτως.

Εφαρμόζοντας κατά γράμμα όσα υποσχέθηκαν στους θιγόμενους κατοίκους μείωσαν αισθητά τον φετινό αριθμό των ρουκετών σε λιγότερες από 10.000, τη στιγμή που το 2015 έπεσαν πάνω από 120.000 ρουκέτες. Επιπλέον οι ρίψεις ξεκίνησαν όπως είχε ανακοινωθεί στις 22:00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου περιορίζοντας έτσι τη διάρκεια του εθίμου σε μόλις 2 ώρες.

Τα συνεργεία των δύο ενοριών πραγματοποίησαν  5 μεγάλεις ρίψεις ρουκετών, με στόχο τα αντίπαλα καμπαναριά και μάλιστα με μεγάλα διαστήματα διακοπών δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε αυτοκίνητα και πεζούς να κυκλοφορούν με ασφάλεια πέριξ των δύο εκκλησιών καθόλη τη διάρκεια του εθίμου.  

Η παρουσία της Αστυνομίας υπήρξε εντελώς διακριτική χωρίς να εμφανιστεί στα συνεργεία των δύο ενοριών.

Στους χώρους ρίψεις βρίσκονταν σε όλη τη διάρκεια αιρετοί του Δήμου αλλά και προσωπικότητες του Βροντάδου, διατρανώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη θέλησή τους υπέρι της συνέχισης του εθίμου.

Η αρχή έγινε… Οι ρουκετατζήδες έκαναν βήματα πίσω και απέδειξαν ότι μπορούν να κρατήσουν το λόγο τους με μόνο στόχο το καλό του εθίμου. Το μπαλάκι πλέον είναι στο γήπεδο των θιγομένων που οφείλουν να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων. 

 

Νωρίτερα χιλιάδες διαδήλωναν για να γίνει ο ρουκετοπόλεμος

Περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι διαδήλωσαν προκειμένου να λάνουν την απαραίτητη άδεια ώστε να διεξαχθεί το βράδυ του Μ. Σαββάτου το έθιμο που λαμβάνει χώρα στο νησί. 

Υπό τη διακριτική επιτήρηση της Αστυνομίας, εκατοντάδες ρουκετατζήδες αλλά φίλοι του εθίμου βρέθηκαν στο Γούβι, όπου από νωρίς το μεσημέρι κατακλύστηκε από τους φίλους του εθίμου.

Ανάμεσά τους ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, οι Βουλευτές Χίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης καθώς και προσωπικότητες όπως ο διεθνούς φήμης αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής.


Οι ρουκετατζήδες διέσχισαν την παραλιακή του Βροντάδου και στη συνέχεια χωρίστηκαν προς τον Άγιο Μάρκο και την Παναγία Ερειθιανή, ενώ να σημειωθεί ότι δεν έλειψαν και τα πειράγματα των «αντίπαλων» ομάδων. «Που είναι οι ρουκέτες σας», ρωτούσε η καθεμια ομάδα την άλλη.

Η πορεία των ρουκετατζήδων κατέληξε στον χώρο των συνεργείων με την Αστυνομία να μην εμποδίζει την είσοδό τους στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα το έθιμο δεν πραγματοποιήθηκε στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής, στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας και πέρυσι μετά από διαμαρτυρίες περιοίκων των δυο εκκλησιών που διαμαρτύρονται για ζημιές στις περιουσίες τους.

Πηγή: politischios.gr