Τα γυαλιά ηλίου και η ιστορία τους

Όλοι ξέρουμε πως τα γυαλιά λίου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι  του ενδυματολογικού μας στυλ.Ενώ το καλοκαίρι είναι το πρώτο πράγμα που παίρνουμε μαζί μας στις διακοπές μας αφού μας προστατεύουν από τις βλαβερές ακτινοβολίες του ήλιου.


Όλοι ξέρουμε πως τα γυαλιά λίου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι  του ενδυματολογικού μας στυλ.

Ενώ το καλοκαίρι είναι το πρώτο πράγμα που παίρνουμε μαζί μας στις διακοπές μας αφού μας προστατεύουν από τις βλαβερές ακτινοβολίες του ήλιου.

Όμως λίγοι ξέρουν πως το συγκεκριμένο αξεσουάρ έχει 700 χρόνια ιστορίας και παρουσίας στην παγκόσμια μόδα!

Ας πιάσουμε το νήμα της ιστορίας από την αρχή:

12ος αιώνας - Κίνα:
Το πρώτο δείγμα ύπαρξης γυαλιών ηλίου το συναντάμε στην Κίνα τον 12ο αιώνα, με πρώτη ύλη το τζάμι χαλαζία. Για να πάρει όμως ένα σκούρο χρώμα η επεξεργασία του χαλαζία γινόταν σε καπνό.

14ος αιώνας - Ιταλία
Την πρώτη εικονογραφημένη καταγραφή για τα γυαλιά ηλίου μπορεί να τη δει στις τοιχογραφίες του Tommaso da Modena, στη Βουλή των Δομινικανών του Τρεβίζο.

15ος αιώνας - Κίνα
Η Κίνα προσαρμόζεται στον χρωματισμό των φακών στα γυαλιά ηλίου.

18ος αιώνας - Αγγλίας
Ο Άγγλος οπτικός James Ayscough πειραματίστηκε το 1752 με φιμέ φακούς σε χρώματα μπλε ή πράσινο, εφόσον θεωρούσε ότι μπορεί να διορθωθούν κάποια προβλήματα όρασης.



20ος αιώνας - Αμερική
Η πρώτη καταγεγραμμένη παραγωγή γυαλιών ηλίου όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, από τον ιδρυτή της εταιρείας  Foster Grant, Sam Foster ανέπτυξε τα πρώτα γυαλιά ηλίου τα οποία τα έκανε προσιτά, τα πέρασε στην μαζική παραγωγή και άρχισε να τα πουλά στο Atlantic City, New Jersey το 1929.

Στη δεκαετία του 1930 η Αεροπορία Στρατού των ΗΠΑ απευθύνθηκε στην εταιρεία οπτικών  Bausch & Lomb ώστε να παράγουν γυαλιά ηλίου που θα προστατεύσουν τα μάτια των πιλότων από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου σε μεγάλο υψόμέτρο. Αυτό θα ήταν και η απαρχή για  τη δημιουργία του RayBan.



Ενώ το 1960 τα γυαλιά ηλίου θα μεταβούν στο σημερινό ρόλο τους ως αξεσουάρ μόδας.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ