Έξυπνα σνακ που κόβουν την λιγούρα , μας γεμίζουν ενέργεια χωρίς να προσθέτουν κιλά

Υπάρχουν στιγμές που μας πιάνουν "λιγούρες" και όταν μας πιάνουν σίγουρα δεν τρώμε τα σωστά σνακ. 

Σας προτείνουμε τα υγιεινά σνακ που θα περιορίσουν την "λιγούρα" σας και θα ικανοποιήσουν το αίσθημα της πείνας σας , όπως αναφέρονται και στο vita.gr.

Μας τροφοδοτούν με ενέργεια
Το «κλειδί» για ενέργεια ολόκληρη την ημέρα είναι να διατηρούμε σταθερό το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, γιατί αυτό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πόσο ενεργητικοί αισθανόμαστε και συνδέεται άμεσα με τον τρόπο διατροφής μας. Το πολύ χαμηλό σάκχαρο αίματος προκαλεί κούραση, υπνηλία και ατονία.

Γι’ αυτό, πρέπει να τρώμε λίγο και συχνά (5-6 γεύματα την ημέρα), ώστε να διατηρούμε το επίπε­δο του σακχάρου σταθερό στον οργανισμό. Όπως συμβαίνει και με το φαγητό μας, έτσι και με τα σνακ, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες, αλλά και μικρά μυστικά, που τα κάνουν ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.

Δεν είναι για... χόρταση!
Ο ρόλος των σνακ είναι σημαντικός για τη διατροφή μας, δεν παύει όμως να είναι επικουρικός. Σε καμία περίπτωση το πρόχειρο και αρκετές φορές όχι και τόσο υγιεινό τσιμπολόγημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει τα κύρια γεύματα. Μη σας ξεγελάει το μέγεθός τους, γιατί μπορεί τα σνακ να είναι μικρά, αλλά συχνά οι θερμίδες τους είναι υπολογίσιμες. Ένα σνακ καλό είναι να μη δίνει πάνω από 200 θερμίδες. 

Δεν αντικαθιστούν τα γεύματα 
Τα σνακ είναι συνήθως μικρά σε ποσότητα και μονοδιάστατα από διατροφική άποψη. 
Kατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν να περιέχουν το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Είναι επίσης χρήσιμα για τον οργανισμό εάν ανάμεσα σε δύο κύρια γεύματα μεσολαβούν περισσότερες από 4 ώρες.

Iδιαίτερα αν θέλουμε να ελέγχουμε το βάρος μας ή αν έχουμε 2-3 κιλά παραπάνω, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα σνακ, έτσι ώστε να μην είμαστε πολύ πεινασμένοι όταν έρθει η ώρα του κυρίως γεύματος.

Το μυστικό βρίσκεται στην ποικιλία 
Φροντίζουμε να επιλέγουμε διαφορετικά σνακ μέσα στην εβδομάδα και προτιμάμε να εναλλάσσουμε το γλυκό με το αλμυρό, προσφέροντας στον οργανισμό μας ευρεία γκάμα τροφών και κατά συνέπεια θρεπτικών συστατικών.

Για τους μεγάλους 
Ενδιάμεσα σνακ για ενέργεια όλη μέρα 

Να έχετε πάντα πρόχειρα μερικά υγιει­νά σνακ, που θα σας τροφοδοτούν με ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δείτε μερικές καλές επιλογές:

  • Γιαούρτι με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα. 
  •  Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και λίγο μέλι. 
  • 1 τοστ ολικής άλεσης με 1 φέτα ­τυρί και 1 φέτα βραστή γαλοπούλα. 
  •  1 μπολάκι φρέσκια φρουτοσαλάτα. 
  • 1 χούφτα ξηρούς καρπούς μαζί με σταφίδες. 
  • 1 μπάρα δημητριακών.
  • 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης με λίγο τυρί.

 

SOS! 2 σνακ για άμεση τόνωση
* 10 αμύγδαλα και 2 κουταλιές σταφίδες
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, μαγνήσιο και βιταμίνη Ε. Σε συνδυασμό με τις ­σταφίδες, μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδανικό σνακ, ειδικά αν αργήσετε να φάτε μεσημεριανό. Το σνακ αυτό ενδείκνυται για άμεση τόνωση του οργανισμού, αφού οι σταφίδες θα σας ενισχύσουν με σίδηρο και ψευδάργυρο, αλλά και με περισσότερο μαγνήσιο.

Ακόμη, οι πρωτεΐνες, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες, προκαλούν κορεσμό, με αποτέλεμα να μη νιώθετε πείνα και να μπορείτε να συνεχίσετε την ημέρα σας μέχρι την ώρα του γεύματος. Επιπλέον, ο σίδηρος διευκολύνει την οξυγόνωση των κυττάρων, ενώ η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυ­ρος είναι απαραίτητα αντιοξειδωτικά στοιχεία που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που κυκλοφορούν στο αίμα. 

 

* 1 μικρή μπανάνα με 2 κουταλιές καρύδια και 1 κουταλάκι μέλι
Έξτρα δυνατό σνακ για γρήγορη αντίδραση του εγκεφάλου. Η μπανάνα, σε συνδυασμό με το μέλι, δίνει γρήγορη ενέργεια σε μορφή γλυκόζης, τη μονα­δική τροφή του μυαλού μας.

Επιπλέον, περιέχει μαγνήσιο, συστατικό απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας. Το μέλι ικανοποιεί και τις έντονες υπογλυκαιμίες. Τα καρύδια είναι απαραίτητα, γιατί ρυθμίζουν την ταχύτητα με την οποία μεταβολί­ζεται η φρουκτόζη και η γλυκόζη από το πεπτικό σύστημα στο αίμα. Για μια ημέρα με έντονη πνευματική εργασία, το σνακ αυτό είναι ό,τι πρέπει.

Στη στιγμή
* 2 καρότα (ή 2 αγγουράκια) με ντιπ (1/2 κεσεδάκι γιαούρτι 2% λιπαρά, άνηθο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο, 3 σταγόνες λεμόνι και λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο) 
* 1 πατάτα ψητή με 1 κουταλιά τυρί κότατζ
* 2 ρυζογκοφρέτες αλειμμένες με το ένα τέταρτο από 1 αβοκάντο

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ