Πήγα στη νέα Λυρική Σκηνή στο Ίδρυμα Νιάρχος και βούρκωσα από αισιοδοξία και ελπίδα - Επιτέλους κάτι έγινε!

Ήταν η πρώτη μου βραδιά στην νέα Λυρική Σκηνή, στην Εθνική Λυρική μας, στο νέο της σπίτι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Όταν ξεκίνησε η παράσταση βούρκωσα... 

Όταν μπήκα στην αίθουσα, επίσης συγκινήθηκα. 

Όλα μου τα συναισθήματα ήταν πολύ έντονα γιατί πραγματικά νιώθεις ότι είσαι στην Ελλάδα (αν καταφέρουμε να προλάβουμε να δούμε) 20 χρόνια μετά.

Τόσο μπροστά είναι όχι μόνο η Λυρική, αλλά όλο το Κέντρο Πολιτισμού Νιάρχος και όλο το concept.

Έβλεπες από παντού μέσα στον τεράστιο αχανή χώρο, οικογένειες, παιδιά, ποδήλατα, χαρά, διάφορες δραστηριότητες, κομπιούτερς, όλο τον κόσμο εν δράση, ο καθένας να κάνει κάτι διαφορετικό.

Αλλά θα επικεντρωθώ σε αυτή την κόκκινη αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

Αυτό το πάθος που εκπέμπει η όπερα, ο χορός, το τραγούδι, το θέατρο ταυτίζονται με το κόκκινο της φωτιάς που εκπέμπει η μοναδική αίθουσα. Αυτό το πάθος θα ζήσουμε και μέσα από τις τέχνες που πρωταγωνιστούν μέσα σε αυτήν την εξαιρετική αίθουσα.

Συστήνω σε όλους σας να επισκεφτείτε όχι μόνο την Λυρική, αλλά το Ίδρυμα Πολιτισμού, αυτό το διαμάντι που βλέπει στην θάλασσα, που αγναντεύει τον Αργοσαρωνικό και που μας κάνει να νιώθουμε συναισθήματα αισιοδοξίας, ελπίδας και χαράς.

 

Ειρήνη Νικολοπούλου

 

Το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έκλεψε τις εντυπώσεις

Με αφετηρία την παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Τοπία ξεκίνησε η περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις νέες εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το σπονδυλωτό τρίπτυχο Τοπία, επιχειρεί να ανοίξει ένα νέο δρόμο στην καλλιτεχνική ταυτότητα του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, φέρνοντας σε δημιουργικό διάλογο διαφορετικά στιλ του νεοκλασικού μπαλέτου.

Η παράσταση χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό στη νέα εντυπωσιακή αίθουσα της ΕΛΣ.

Ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Αντώνης Φωνιαδάκης συνομιλεί μέσω της χορογραφίας του The Shaker Loops, σε μουσική Τζον Άνταμς, με τον έως πρότινος διευθυντή του Μπαλέτου της Όπερας των Παρισίων Μπενζαμέν Μιλπιέ (Sarabande, σε μουσική Γ. Σ. Μπαχ), καθώς και με τον Βρετανό χορογράφο Ντάγκλας Λη (Fortress, σε μουσική Έτσιο Μπόσσο). 

Η ξέφρενη παραδοξότητα της μουσικής του Τζον Άνταμς αποτυπώνεται στη χορογραφία του Αντώνη Φωνιαδάκη, για να συναντήσει τη ρευστή και γεμάτη πλαστικότητα χορογραφική γλώσσα του Μπενζαμέν Μιλπιέ, και την έντονα προσωποκεντρική προσέγγιση του Ντάγκλας Λη.

Στις τρείς χορογραφίες συμμετείχαν νεότεροι, αλλά και καταξιωμένοι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ, οι οποίοι εντυπωσίασαν με την ερμηνεία τους.

Στην χορογραφία Sarabande συμμετέχουν οι κορυφαίοι της Ορχήστρας της ΕΛΣ, Χάρης Χατζηγεωργίου, Νίκος Νικόπουλος, Θόδωρος Μαυρομμάτης. 

Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Τοπία
Κεντρική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής - Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 
31 Μαρτίου & 1, 2, 4, 5 Απριλίου & 5, 6, 10 Μαΐου 2017

Η πρώτη παραγωγή της ΕΛΣ στην Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ, κατά την περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας, είναι το σπονδυλωτό τρίπτυχο Τοπία, το οποίο επιχειρεί να ανοίξει ένα νέο δρόμο στην καλλιτεχνική ταυτότητα του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, φέρνοντας σε δημιουργικό διάλογο διαφορετικά στιλ του νεοκλασικού μπαλέτου.

Ο έως πρότινος διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας των Παρισίων, διεθνώς αναγνωρισμένος Α' χορευτής και χορογράφος Μπενζαμέν Μιλπιέ παρουσιάζει για πρώτη φορά χορογραφία του με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με τίτλο Sarabande.

Ο Βρετανός διακεκριμένος χορογράφος Ντάγκλας Λη παρουσιάζει τη νέα του δημιουργία με τίτλο Fortress, ενώ ο Αντώνης Φωνιαδάκης θα παρουσιάσει τη χορογραφία The Shaker Loops.

Fortress
Χορογραφία: Ντάγκλας Λη
Κοστούμια: Ντάγκλας Λη, Ευδοκία Βεροπούλου
Μουσική: Έτσιο Μπόσσο
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Νέα χορογραφία

Με τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της ΕΛΣ 

O διεθνώς αναγνωρισμένος χορογράφος και πρώην A' Χορευτής του Μπαλέτου της Στουτγάρδης Ντάγκλας Λη παρουσιάζει μια νέα δημιουργία, εμπνευσμένη ειδικά για το Μπαλέτο της ΕΛΣ, πάνω στο σόλο πιάνο του Έτσιο Μπόσσο με τίτλο Το 12ο δωμάτιο.

Ο χορογράφος σημειώνει: «Δημιουργώντας ένα νέο έργο συχνά ξεκινώ με έναν πολύ γενικό καμβά. Δουλεύοντας έτσι με τους χορευτές, επιτρέπω στον εαυτό μου την ελευθερία να κινηθώ στην κατεύθυνση στην οποία με οδηγεί η δημιουργική διαδικασία· οι ιδέες μου και η μουσική διαμορφώνουν την κίνηση των χορευτών.

Στη συνέχεια αποκρυσταλλώνω το βασικό θέμα και χτίζω το έργο μαζί με τους χορευτές, ειδικά στην περίπτωση ενός νέου έργου με χορευτές με τους οποίους δεν έχω εργαστεί ξανά.

Η μουσική που επέλεξα είναι του Έτσιo Μπόσσο. Είναι μια μουσική με πολύ συναίσθημα, σύνθετη και με αντιθέσεις, τις οποίες θα ενσωματώσω στη χορογραφία, δημιουργώντας έτσι ένα σπονδυλωτό έργο, αποτελούμενο από επεισόδια, που επιτρέπουν διάφορα υποκεφάλαια ή μικρο-αφηγήσεις.

Χρησιμοποιώντας μικρότερη διανομή ελπίζω να αναδείξω τις ποιότητες κάθε χορευτή ξεχωριστά και σε συνδυασμό με τη μουσική να επιτύχω μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στη μουσική, στον χορευτή και το κοινό».

Sarabande
Χορογραφία: Μπενζαμέν Μιλπιέ
Μουσική: Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ
Κοστούμια: Πολ Κοξ
Φωτισμοί: Ρόντερικ Μάρρεϋ
Προσαρμογή φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Με τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της ΕΛΣ 

Συμμετέχουν Κορυφαίοι της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Ο Μπενζαμέν Μιλπιέ, πρώην Διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, υπήρξε Α' Χορευτής του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης [NYCB].

Εκεί, τη δεκαετία του 1990 ερμήνευσε το έργο A Suite of Dances, σε χορογραφία Τζερόμ Ρόμπινς [Jerome Robbins]. Σε ανάμνηση αυτού του υπέροχου σόλο πάνω στις Σουίτες για βιολοντσέλο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, δημιούργησε με τη σειρά του το 2009 τη Sarabande, χορογραφία βασισμένη στις Σονάτες και Παρτίτες για σόλο βιολί και την Παρτίτα για σόλο φλάουτο του ίδιου συνθέτη.

Και μπορεί να μοιράζεται με τον Αμερικανό μαιτρ μια μουσικότητα απαλλαγμένη από κάθε κινησιολογικό πλεονασμό, επιτυγχάνει όμως ταυτόχρονα να εγκαταστήσει τη δική του χορογραφική γλώσσα, ρευστή και γεμάτη πλαστικότητα. Το έργο ξεκινά με μια παραλλαγή σόλο, ενώ ακολουθούν αλληλουχίες ντουέτων, τρίο ή κουαρτέτων σε μια χορογραφία ανάλαφρη, που μοιάζει να επινοεί τον εαυτό της καθώς δημιουργείται. Ακριβώς πάνω στη νότα, αλλά χωρίς καμία βαρύτητα.

The Shaker Loops
Χορογραφία Αντώνης Φωνιαδάκης - APOTOSOMA
Μουσική Τζων Άνταμς
Κοστούμια Τάσος Σοφρονίου 
Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης

Με τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της ΕΛΣ

Πρόκειται για την πρώτη δουλειά του Διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Αντώνη Φωνιαδάκη με το Μπαλέτο της Λωρραίνης, για την οποία ο χορογράφος επέλεξε ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια του Τζων Άνταμς, το Shaker Loops, που γράφτηκε το 1978 για σεπτέτο εγχόρδων και το οποίο αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του μινιμαλισμού.

Η χορογραφία ακολουθεί την ξέφρενη παραδοξότητα της μουσικής, η οποία βασίζεται κυρίως στην έννοια των αέναων κύκλων και των κυματισμών.

Η δόνηση της μουσικής ώθησε τον Αντώνη Φωνιαδάκη στη σύλληψη μιας ευαίσθητης χορογραφικής παρτιτούρας, παράλληλης με το έργο του Άνταμς.

Η χορογραφία αποκαλύπτει πολλές πλευρές της μουσικής «που ταιριάζει απόλυτα με τον αναβρασμό της εποχής μας», όπως σημειώνει ο χορογράφος.

Ώρα έναρξης 20.00

Τιμές εισιτηρίων δοκιμαστικής περιόδου για τα ΤΟΠΙΑ: 
€20, €25, €30, €40, €45, €50 
Παιδικό, φοιτητικό 15 € 
Περιορισμένης ορατότητας €10

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ (Τ. 2130885700) 
Καθημερινά 09.00-21.00, 
ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ (Τ. 2103662100) 
Τρίτη-Κυριακή 09.00-21.00 & Δευτέρα 09.00-16.00 
& WWW.NATIONALOPERA.GR

ΚΠΙΣΝ: Λεωφόρος Συγγρού 364, 176 74 Καλλιθέα
Πληροφορίες για την πρόσβαση στο ΚΠΙΣ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ