Μade in Greece η Ακρόλιθος της οικογένειας Χατζησάββα: Οι πέτρες τους στολίζουν σπίτια σε 78 χώρες!

Η Akrolithos από το 1979, που ο Γιώργος Χατζησάββας εξόρυξε σχιστόλιθο από την περιοχή του Παγγαίου, επεκτάθηκε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις εξαγωγές αρκετά πριν απ' την κρίση. 

Ολοκληρωμένη μονάδα με σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και εκθεσιακούς χώρους είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα και μία από τις ισχυρότερες στην ευρωπαϊκή αγορά, ανταγωνιζόμενη ακόμη και τα ηχηρά ιταλικά ονόματα.

 

Σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζησσάββα, η επιτυχία της Akrolithos οφείλεται στις εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές (λόγω της ανεξάντλητης πρώτης ύλης), στον καθετοποιημένο χαρακτήρα της επιχείρησης και στην ανθεκτικότητα των υλικών.

 

Η ιστορία της Ακρόλιθος και ο ιδρυτής Γιώργος Χατζησάββας 

H ιστορία της Ακρόλιθος, της κορυφαίας εγχώριας επιχείρησης φυσικών πετρωμάτων, ξεκίνησε κατά τύχη. Ο κ. Γιώργος Χατζησάββας μετά τις σπουδές του γύρισε στην Καβάλα για ένα μικρό διάστημα μέχρι να δει τι θα κάνει. «Έπρεπε ν΄ αποφασίσω που θα δραστηριοποιηθώ. Για την ακρίβεια ήθελα να εξελιχθώ σε στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας μιαs και είχα κάνει σχετικές σπουδές. 

 

Τη δραστηριότητα στα λατομεία λοιπόν την ξεκίνησα πιο πολύ σε μία κατεύθυνση του τύπου… βλέποντας και κάνοντας. Σαν ένα πάρεργο μέχρι να πάρω τις τελικές αποφάσεις μου. 

Να όμως που αυτό το πάρεργο κρατά τώρα 33 χρόνια και μου απέδωσε ευημερία, πλήρη απασχόληση και μία δουλειά με συγκινήσεις», λέει στο «business stories» ο δημιουργός και ιδιοκτήτης της εταιρείας.

 

Η «συμπληρωματική» εργασία του κ. Χατζησάββα, λοιπόν, ξεκίνησε το 1979, καθώς προχώρησε στην πρώτη εξόρυξη σχιστολίθου από την περιοχή Παγγαίου. Ωστόσο, αυτό που ο businessman ξεκίνησε για το χαρτζιλίκι του εξελίχθηκε σε μία απροσδόκητη επιτυχία. «Ήταν μία περίοδος όπου η οικοδομική δραστηριότητα έσπρωχνε μπροστά και τη δική μας δουλειά, με αποτέλεσμα ό,τι κάναμε να πετυχαίνει.

 

Κάπως έτσι εγκατέλειψα τη σκέψη να ενταχθώ σε μία πολυεθνική ή άλλου τύπου εταιρεία και αφιερώθηκα στη δική μου επιχείρηση. Καλύτερο, εξάλλου, ήταν και είναι να είσαι αφεντικό του εαυτού σου από το να εργάζεσαι κάπου αλλού»,λέει ο κ. Χατζησάββας.

 

Σύντομα ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας συνειδητοποίησε ότι η απλή εξόρυξη πετρωμάτων δεν αρκεί. Για τον λόγο αυτό στη συνέχεια επεκτάθηκε στην επεξεργασία της πρώτης ύλης, αλλά κι άλλων φυσικών πετρωμάτων από διάφορες περιοχές της χώρας και του εξωτερικού. 

Ήδη από τη δεκαετία του «90 η εταιρία παγίωσε την παρουσία της στην αγορά και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για εξαγωγές. 

 

Πλέον η Ακρόλιθος ΑΒΕΕ είναι μία ολοκληρωμένη μονάδα με σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας, εκθεσιακούς χώρους και γραφεία συνολικής έκτασης 60.000 τ.μ. Αυτή η παραγωγική της δυναμική και οι διαρκείς επενδύσεις την οδήγησαν στο να αναδειχτεί η μεγαλύτερη εταιρεία του τομέα στην Ελλάδα και μία από τις ισχυρότερες στην ευρωπαϊκή αγορά, ανταγωνιζόμενη ακόμη και τα ηχηρά ιταλικά ονόματα. 

Γιατί στην Ιταλία βρίσκεται ο μεγάλος ανταγωνισμός για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η καβαλιώτικη επιχείρηση αυτή τη στιγμή έχει κατορθώσει να διαθέτει τρία ιδιόκτητα λατομεία στην περιοχή του Παγγαίου, έκτασης πάνω από 500.000 τ.μ. από τα οποία εξορύσσεται η πέτρα Καβάλας (Ακροβουνίου). Τα λατομεία αυτά κάνουν επίσης εξορύξεις σχιστόλιθου (Καβάλα) και ψαμμίτη (Σική). 

 

Παράλληλα, η Ακρόλιθος ΑΒΕΕ έχει την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων ενός λατομείου και μίας μονάδας επεξεργασίας στη Μάνδρα Ξάνθης, όπου παράγεται και υφίσταται επεξεργασία ένα ψαμμιτικό υλικό με την επωνυμία «πέτρα Μάνδρας». Εκτός αυτών η εταιρία από το 2009 επεκτάθηκε και στην παραγωγή βοτσάλων με την ίδρυση μίας νέας σύγχρονης μονάδας, σε χώρο 13.000 τ.μ. Η παραγωγή σε βότσαλο δίνει την ευκαιρία στη μακεδονική επιχείρηση να περάσει σε νέα, πιο διακοσμητικά αντικείμενα και να διευρύνει τον εμπορικό της ορίζοντα. 

 

Γρήγορα ο κ. Χατζησάββας αντιλαμβάνεται τον στενό ορίζοντα της ελληνικής αγοράς και τα προβλήματα που θα έφερναν η κάμψη της δόμησης και η εν γένει οικονομική κρίση, γι΄ αυτό και ψάχνεται δυναμικά με στόχο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να κάνει εξαγωγές.

 «Είδαμε σύντομα προς τα που πήγαινε το πράγμα στην Ελλάδα, καθώς και τα σύννεφα στην αγορά μας. Κάπως έτσι τα τελευταία χρόνια η εταιρεία ακολουθεί επιθετική εξαγωγική πολιτική προκειμένου ν΄ αντισταθμίσει τις απώλειες που καταγράφονται στην εγχώρια αγορά», τονίζει ο Έλληνας επιχειρηματίας.

 

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η εταιρία «Ακρόλιθος» εξάγει καβαλιώτικο σχιστόλιθο ήδη από τις αρχές του 1980, σε μία προσπάθεια να τονώσει τις πωλήσεις της. Ήταν η πρώτη εξάλλου, περίοδος πτώσης της οικοδομής την οποία η εταιρεία από την Καβάλα είχε αντιμετωπίσει επιτυχώς.

 

Παρά ταύτα, τα τρία τελευταία χρόνια οι εξαγωγές υπερδιπλασιάστηκαν για λογαριασμό της οικογενειακής εταιρείας. Μόνο το 2010 ενισχύθηκαν κατά 60%, φτάνοντας στο 30% επί των συνολικών πωλήσεων. «Στόχος μας μέσα στο επόμενο διάστημα είναι οι εξαγωγές μας να φτάσουν να είναι στο μισό των συνολικών πωλήσεων σε σχέση με την Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Χατζησάββας.

 

Η Ακρόλιθος αυτή την περίοδο έχει στοχεύσει κυρίως σε αγορές όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Ελβετία, οι σκανδιναβικές χώρες, αλλά και οι ΗΠΑ και το Κατάρ, με το οποίο ο κ. Χατζησάββας έχει αναπτύξει σημαντικές σχέσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Έλληνας επιχειρηματίας διατηρεί προσωπική φιλία με μέλη της κυβέρνησης του Εμιράτου, τα οποία συχνά φιλοξενεί στο εξοχικό του σπίτι στη Μύκονο. Είναι η καλύτερη δυνατή επιχειρηματική διπλωματία, την οποία η χώρα μας συνολικά όφειλε να αναπτύξει.

 

Μάλιστα ο επιχειρηματίας το τελευταίο διάστημα δυναμώνει την προσπάθειά του για επενδύσεις στρέφοντας τη δραστηριότητά του στην αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Για το λόγο αυτό θα επισκεφθεί σύντομα και το Ντουμπάι αποσκοπώντας να ανοίξει την αναδυόμενη μεσανατολική αγορά. 

 

Ο συνεχιστής του οάματος Γιάννης Χατζησάββας 

«Θέλουμε, δε θέλουμε, η λύση ως προς την κρίση για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις δε βρίσκεται – δυστυχώς – εντός των ελληνικών συνόρων, αλλά στο εξωτερικό είπε ξανά πρόςφατα στον δημοσιογράφο  Δημήτρη Μαρκόπουλο και στα business stories του Πρώτου Θέματος. 

 

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο ότι η Ακρόλιθος ΑΒΕΕ με εξαγωγές 16% επί του συνολικού της τζίρου το 2010, έξι χρόνια μετά βρέθηκε να εξάγει το 68% της συνολικής της παραγωγής αυξάνοντας ταυτόχρονα τις πωλήσεις της κατά 290%!

 

Και όλ΄ αυτά με ένα επενδυτικό – αναπτυξιακό πλάνο 3 εκατ. ευρώ μόνο για το τρέχον έτος που βασίζεται σε επέκταση των ήδη υπαρχουσών υποδομών και μηχανημάτων ώστε να αυξηθεί περαιτέρω η απόδοση της εταιρίας όταν η βασική γραμμή της στον κλάδο φυσικών πετρωμάτων χρήζει ανανέωσης. 

 

Όπως  αναφέρει στον Δημήτρη Μαρκόπουλο, ο κ. Γιάννης Χατζησάββας, διευθύνων σύμβουλος και συνεχιστής της εταιρείας μετά τον δημιουργό της και πατέρα του Γιώργο Χατζησάββα, η Ακρόλιθος αυτή τη στιγμή απασχολεί 60-70 άτομα στις κεντρικές της εγκαταστάσεις στα Κηπιά Καβάλας, σ΄ έναν χώρο 80 στρεμμάτων.

 

Η παραγωγή επικεντρώνεται κυρίως στον σχιστόλιθο και στα βότσαλα. Ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα προϊόντα της εταιρείας διεθνώς είναι το Βότσαλο Θάσος.

 

Επίσης διαθέτει λατομεία με ανεξάρτητο προσωπικό. Ένα από τα πιο γνωστά είναι αυτό του σχιστόλιθου Καβάλας, ο οποίος παράγεται σε διάφορες μορφές και φημίζεται για τη σκληρότητα και την ποιότητά του. 

 

Εξαγωγές σε 78 χώρες!!!

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία Ακρόλιθος ΑΒΕΕ εξάγει σε 78 χώρες, διαθέτοντας τεράστιο πελατολόγιο. Ενδεικτικά διαθέτει παρουσία σε όλη την Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στο Ντουμπάι, στο Κατάρ, στο Μπαχρέιν, στο Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, στην Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ, στις ΗΠΑ και σε μία σειρά κρατών της Λατινικής, Κεντρικής και Βόρειας  Αμερική, όπως ο Καναδάς, το Μεξικό, ο Παναμάς, η Βενεζουέλα και οι Μπαχάμες, καθώς και στη Βόρεια Αφρική.

 

«Τα τελευταία 3 χρόνια η εταιρεία μας συμμετείχε σε 23 διεθνείς εκθέσεις σε χώρες όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Λετονία, Σερβία, Βουλγαρία, Τουρκία, Κατάρ, Σαουηδική Αραβία, Ντουμπάι, ΗΠΑ. Διαθέτουμε πιστοποιητικό ISO ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας, όπως και CE για ορισμένα προϊόντα, ενώ ως κορυφαία διάκριση το 2015 λάβαμε το βραβείο European Business Awards 2015 / 16 National Champion, Greek Export Awards Gold – Top Intustrial Export Silver – Top Greek Export Company 2016», αναφέρει ο Διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.

 

Κι όλα αυτά ένα γκρουπ από τη βόρεια Ελλάδα που διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα showrooms φυσικών πετρωμάτων παγκοσμίως, αποτελώντας για πολλούς πελάτες πρότυπο και που κάτω από το σήμα του παρουσιάζει τα μάρμαρα και μωσαϊκά Akromar, Deco UNI και Chatzisavvas. Και φυσικά μιλάμε για μία εταιρεία που έχει εξοπλίσει 5άστερα ξενοδοχεία στη Χαβάη, παλάτια πριγκίπων στο Ντουμπάι ή πολυτελείς κατοικίες στην Ελβετία με ένα υλικό που παράγει η ελληνική φύση, τον περίφημο σχιστόλιθο Καβάλας. 

 

Ο διάδοχος και τα βραβεία 

Ο 32χρονος Γιάννης Χατζησάββας είναι ήδη άξιος διάδοχος του πατέρα του, καθώς επί διοίκησής του κατορθώθηκε σημαντική διεύρυνση της εταιρείας. Έχοντας σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, σταδιακά εργάστηκε σε όλα τα τμήματα της εταιρείας, από την παραγωγή, την πώληση και τη λιανική μέχρι τη σχεδίαση marketing κ.λ.π.

 

Επιστέγασμα της προσπάθειας αυτής ήταν η πρόσφατη διπλή βράβευση της Ακρόλιθος στα 5α Greek Exports Awards 2016. Η εταιρεία από την Kαβάλα πήρε τη χρυσή θέση στην κατηγορία Top Industrial Export Company για τις εξαγωγές φυσικών πετρωμάτων σε 76 χώρες και τη δεύτερη στην κατηγορία Top Greek Export Company 2016.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ