«Ελλάς, Ελλάς, Μάκης Καλαράς»: Δείτε τον υπερήρωα Παραολυμπιονίκη στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ του COSMOTE HISTORY

Ο Μάκης Καλαράς είναι το πρόσωπο – πρωταγωνιστής που προβάλλεται στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ του COSMOTE HISTORY. 
 

«Φάροι», φωτεινά παραδείγματα Ελλήνων, άγνωστα στο ευρύ κοινό, που εμπνέουν μέσα από τη ζωή και τη δράση τους.

Η εκπομπή παρουσιάζει Έλληνες που μας εμπνέουν,  ανθρώπους, που, σε ένα δύσκολο περιβάλλον, δεν το έβαλαν κάτω, κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το όραμά τους και να ξεχωρίσουν με τη δράση τους στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. 

Ας θαυμάσουμε μέσα από δικές του δηλώσεις πως αυτός ο άνδρας με την ατσαλένια θέληση δεν σταματά μπροστά σε κανένα εμπόδιο και χτίζει την ζωή του από την αρχή. 


ΕΛΛΑΣ  ΕΛΛΑΣ ΜΑΚΗΣ ΚΑΛΑΡΑΣ 
…«Είχα πάρει και μηχανάκι και γενικά έτρεχα πολύ, αψηφούσα τον κίνδυνο, όπως όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Ώσπου μια μέρα πήγα να πάρω την κοπέλα μου και γλίστρησα, έπεσα, χτύπησα τη σπονδυλική μου στήλη και από τότε δεν ξαναπερπάτησα. Το οξύμωρο είναι ότι εκείνη την ημέρα δεν έτρεχα».

Ήταν δεκαεφτά ετών. Οι γιατροί τού είπαν ότι δεν θα ξαναπερπατήσει. Εκείνος δεν το πίστεψε. «Μου πήρε τρεις μήνες να συνειδητοποιήσω ότι δεν θα περπατήσω ξανά. Όσο δηλαδή έκατσα στην Αγγλία, στο πρόγραμμα αποκατάστασης. Εκεί μου έμαθαν πώς μπορώ να τα κάνω όλα μόνος μου, χωρίς καμία βοήθεια. Μου έδειξαν τεχνικές πώς να μπαίνω στην μπανιέρα, πώς να οδηγώ αυτοκίνητο, πώς να ανεβαίνω τα σκαλοπάτια και ό,τι χρειάζομαι για να έχω μια κανονική καθημερινότητα».


Αργυρό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 2005 στο Ελσίνκι, χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 2006 στο Άσεν, τρίτος στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2007 στην Ταϊπέι, πέμπτος στην Παραολυμπιάδα του Πεκίνου το 2008. Ένας υπερήρωας. Στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας σαράντα χιλιάδες κόσμου φώναζαν:

«Ελλάς, Ελλάς, Μάκης Καλαράς»

Ο Μάκης είναι εύθυμος τύπος. Γελάει, λέει αστεία, κάνει πλάκες. Πριν από λίγες ημέρες, ανέβασε στη σελίδα του στο facebook μια φωτογραφία του επεξεργασμένη στο Instagram με τουρμπάνι στο κεφάλι και γαλάζια μάτια που τον κάνει να μοιάζει με τον Σουλεϊμάν από το γνωστό τουρκικό σίριαλ. «Όταν άφησα το μούσι, όλοι μου έλεγαν ότι μοιάζω με τον Σουλεϊμάν, έτσι κι εγώ ανέβασα αυτή τη φωτογραφία κι έγινε χαμός. Πήρα περισσότερα από διακόσια like. Σκέψου πως, όταν είχα ποστάρει τη φωτογραφία με το μετάλλιο, είχα πάρει εκατό. »


Ο Μάκης Καλαράς μέσω της δισκοβολίας έφτασε στην κορυφή του κόσμου. Σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε στη ζωή του ύστερα από το ατύχημα. «Νιώθω πολύ καλά με τον εαυτό μου, γιατί έχω φίλους, ερωτική και σεξουαλική ζωή, πηγαίνω σινεμά, σε μπαρ, για μπάνιο, ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο. Κάνω τα πάντα και δεν ντρέπομαι για τίποτα. »

Έχει αυτοκίνητο που με μια ειδική πατέντα μπορεί να χειρίζεται το γκάζι και το φρένο με τα χέρια, το ποδήλατό του έχει τρεις ρόδες και πετάλια στα χέρια («κάνω περίπου τριάντα χιλιόμετρα την ημέρα»), μαγειρεύει, πηγαίνει σούπερ μάρκετ και κάνει τις δουλειές του σπιτιού μόνος του.

 

«Είναι σημαντικό να κάνεις τα πάντα μόνος σου. Σου ανεβάζει την ψυχολογία. Όταν μαγειρεύω ή σφουγγαρίζω νιώθω πολύ ωραία. Ενώ πριν χτυπήσω θα έλεγα: «Σιγά μη μαγειρέψω, αυτά είναι δουλείες για να τις κάνει η μάνα μου ή καμιά γκόμενα», τώρα προτιμώ να τις κάνω μόνος μου. 

Δείτε περισσότερα για το επεισόδιο πιο κάτω: 

Ο Μάκης Καλαράς μόλις στα 17 του χρόνια είδε τη ζωή του να αλλάζει για πάντα όταν σε τροχαίο ατύχημα έμεινε παράλυτος. 
Έκτοτε αναδείχθηκε σε μια ισχυρή προσωπικότητα, με πολλές επιτυχίες και απίστευτο χιούμορ. Μικρότερος είχε ασχοληθεί με την ελληνορωμαϊκή πάλη και αργότερα –μιας και το τροχαίο δεν στάθηκε ικανό να τον σταματήσει- καταπιάστηκε με το χορό και το μπάσκετ σε αμαξίδιο, την κολύμβηση, την άρση βαρών επί πάγκου και τη δισκοβολία, για να καταλήξει στις καταβάσεις στα χιόνια. 

Ο Μάκης Καλαράς, τρώει τούμπες, όπως λέει ο ίδιος αστειευόμενος, αλλά δεν το βάζει κάτω, σηκώνεται και περπατάει με δύναμη ώσπου να συναντήσει τους στόχους του. Με ένα αργυρό μετάλλιο από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στη συλλογή του και δύο Πανευρωπαϊκά ρεκόρ στο ενεργητικό του, ο πρώην δισκοβόλος θέτει πλέον νέους, υψηλότερους στόχους. Άλλαξε άθλημα και έγινε ο μοναδικός αθλητής στην Ελλάδα που ασχολείται με το καθιστό σκι, συμμετείχε μάλιστα στην χειμερινή παραολυμπιάδα στο Σότσι της Ρωσίας και έτσι έγινε ο μοναδικός αθλητής που συμμετείχε και στους θερινούς και στους χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες.

 

Tags

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ