Made in Greece το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ της Χριστίνας Πιτούλη για την κλειτοριδεκτομή των γυναικών στην Αφρική

Χριστίνα Πιτούλη: Στις κοινωνίες που γίνεται κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια, γίνεται αυτόματα.

 

 

 Δηλαδή δεν το συζητάει κανείς, δεν το διαπραγματεύεται κανείς, το κάνουν όλοι.  

 

Όταν ένα κοριτσάκι είναι στην κατάλληλη ηλικία, συνήθως από 4 έως 12 ετών, πριν “αδιαθετήσει”, την παίρνουν και σε μία ατμόσφαιρα γιορτής -στην οποία συμμετέχουν μόνο γυναίκες- την ακρωτηριάζουν.

 

 Της κόβουν την κλειτορίδα, τα χείλη, και σε πολλές φυλές γίνεται και ραφή του δέρματος ώστε όταν θρέψει η πληγή να κλείσει σχεδόν εντελώς αφήνοντας μόνο μια μικρή τρύπα για το αίμα και για τα ούρα. 

 

 Την πρώτη νύχτα του γάμου ο άντρας τις «ανοίγει» κατά την διάρκεια της διείσδυσης, ενώ σε περίπτωση που δυσκολευτεί πολύ χρησιμοποιεί  μαχαίρι… 

 

Μετά την κλειτοριδεκτομή τις λένε ότι δεν πρέπει να συζητήσουν για ό,τι τους συνέβη γιατί αν το κάνουν θα τους συμβεί κάτι πολύ κακό. 

 

Για αυτό συνεχίζει να υπάρχει σιωπή γύρω από αυτό το θέμα. Όταν κάποιοι από την κοινότητα, ενημερωθούν και αποφασίσουν να μην το κάνουν δέχονται πολύ έντονες πιέσεις από τους υπολοίπους. 

 

Περιθωριοποιούνται, δεν μπορούν να παντρευτούν κλπ. Οι νέες γυναίκες  που έχουν έρθει στην Ευρώπη, ενημερώνονται και  “σπάνε” αυτές τις προκαταλήψεις που είχαν για την κλειτορίδα. 

 

Όπως το ότι μπορεί να πεθάνεις αν την έχεις, ή ότι μπορεί να σκοτώσει το μωρό σου την ώρα της γέννας.  

 

Εκείνες που επιμένουν σε αυτή την άγρια παράδοση είναι κυρίως οι μεγαλύτερες γυναίκες, μανάδες, γιαγιάδες κλπ που στις κοινωνίες αυτές έχουν τον μεγαλύτερο σεβασμό και είναι τρομερά μεγάλη ασέβεια να φέρεις αντίρρηση σε αυτό που λένε.

 

Απόσπασμα από συνέντευξη της Χριστίνας Πιτούλη  στην Δανάη Φαίδρα Θωμαΐδου 

 

Λίγα λόγια για την ταινία

Μετανάστες από την Αφρική που ζουν στην Ισπανία, μιλούν ανοιχτά για το έθιμο της κλειτοριδεκτομής.

 

 Οι αντικρουόμενες απόψεις και εμπειρίες τους αποκαλύπτουν την πολυπλοκότητα αυτού του αμφιλεγόμενου ζητήματος, στο οποίο τα όρια ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτιστική κληρονομιά συναντιούνται.

 

Λίγα λόγια για την Χριστίνα Πιτούλη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1986. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Πάντειο  Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές για το Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ στο Universidad Autónoma de Barcelona.

 

 Το 2012, σκηνοθέτησε το πρώτο της μικρού μήκους ντοκιμαντέρ "Des de Baix", το οποίο συμμετείχε σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων και στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, και κέρδισε το βραβείο "We can Do" στο διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου. 

 

Στη συνέχεια σκηνοθέτησε το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ "Bref", έχει βραβευτεί και προβληθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, αλλά και το ελληνικό μικρού μήκους "Χαρτιά", το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Τώρα σκηνοθετεί στην Βαρκελώνη το πρώτο της μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ με τον τίτλο "The most boring thing in the world". 

 

Το συγκεκριμένο project επιλέχθηκε απο το EDN και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και παρουσιάστηκε στο "Docs In Thessaloniki - Pitching Forum" φέτος, λαμβάνοντας πολλά θετικά σχόλια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ