Μους σοκολάτα εύκολη με κρουασάν βουτύρου από την εκπληκτική μας Αργυρώ!

Υπέροχη, βελούδινη μους σοκολάτα, με τραγανά καραμελωμένα φουντούκια, αφράτα κρουασάν βουτύρου και από πάνω σαντιγύ.

Υλικά Συνταγής

Για τη μους

300 γραμ. σοκολάτα (με 60% περιεκτικότητα σε κακάο)
300 ml κρύα κρέμα γάλακτος (35% λιπαρα)
120 ml φρέσκο γάλα
8 κρουασάν βουτύρου της Alfa
150 γραμ. λιωμμένη σοκολατα
150 γραμ. σαντιγύ για γαρνίρισμα
Για τα καραμελωμένα φουντούκια

200 γραμ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
2 κ.σ μέλι
200 γραμ. φουντούκια
λιγο ανθό αλατιού

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Εκτέλεση

Για την εύκολη μους σοκολάτα, χτυπάµε την κρύα κρέµα γάλακτος στο µίξερ, σε παχύρευστη µορφή. Την αφήνουµε στο ψυγείο.

Ψιλοκόβουµε σε τρίµµατα τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουµε το γάλα σε μία κατσαρόλα, μέχρι να έρθει σε σηµείο βρασµού. Περιχύνουµε με το καυτό γάλα τη θρυµµατισµένη σοκολάτα και σκεπάζουµε το µπολ για 1 λεπτό.

Με μία σπάτουλα ανακατεύουµε, για να λιώσει καλά η σοκολάτα. Πρέπει να λιώσουν όλα τα κομματάκια σοκολάτας και το μείγμα να γίνει λείο και ομοιόμορφο με βελούδινη υφή.

Αφήνουµε 5 λεπτά να κρυώσει η λιωμένη σοκολάτα. Λίγη λίγη, και ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ, ρίχνουµε την παχύρευστη χτυπημένη κρέµα στη σοκολάτα.

Η µους σοκολάτα θα πρέπει να είναι απαλή με βελούδινη υφή.
Σε αυτό το στάδιο η μους σοκολάτα είναι αρκετά ρευστή.

Αρχίζουμε να κάνουμε στρώσεις υλικών. Πρώτα μους σοκολάτα, μετά καραμελωμένα φουντούκια και στο τέλος τα κρουασάν βουτύρου.  Γαρνίρουμε με σαντιγύ. Παγώνουμε για 2 ώρες. Σερβίρουμε με κουτάλι.

Για τα κρουασάν βουτύρου

Ψήνουμε τα κρουασάν και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Τα κόβουμε σε κομμάτια και τα περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα. Αφήνουμε να παγώσει η σοκολάτα και να σταθεροποιηθεί.

Για τα καραμελωμένα φουντούκια

Σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση, βάζουμε τη ζάχαρη, το μέλι και τα φουντούκια χωρίς να τα ανακατέψουμε.

Αφήνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι, σχεδόν, να λιώσει η ζάχαρη. Τότε, με μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε τα υλικά, ώστε να καλυφθούν τα φουντούκια από την καραμέλα.

Όταν σιγουρευτούμε ότι έλιωσε όλη η ζάχαρη και καλύφθηκαν όλα τα φουντούκια με καραμέλα, αδειάζουμε όλο το μείγμα με προσοχή σε επιφάνεια σιλικόνης ή αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Απλώνουμε τα φουντούκια με την καραμέλα, όσο είναι ακόμα ζεστά, γιατί όταν κρυώσει η καραμέλα θα στερεοποιηθεί.

Πασπαλίζουμε με λίγο ανθό αλατιού όσο ακόμα είναι ζεστή η καραμέλα. Αφήνουμε να κρυώσει. Τεμαχίζουμε σε κομμάτια. Χτυπάμε τα μισά κομμάτια στο μπλέντερ για να γίνουν σκόνη (πραλίνα). Τα υπόλοιπα τα χτυπάμε σε γουδί, για να γίνουν ψιλοκομμένα.

 

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ