Φονική κακοκαιρία πλήττει την Ευρώπη: Τουλάχιστον 24 νεκροί από το σφοδρό κύμα ψύχους

Κύμα ψύχους σαρώνει σήμερα πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου οι πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων στην Πολωνία και την Ιταλία, την ώρα που η Κωνσταντινούπολη έχει καλυφθεί από ένα πυκνό στρώμα χιονιού.

Κύμα ψύχους σαρώνει σήμερα πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου οι πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων στην Πολωνία και την Ιταλία, την ώρα που η Κωνσταντινούπολη έχει καλυφθεί από ένα πυκνό στρώμα χιονιού.

Η Μόσχα από την πλευρά της γνώρισε τα πιο παγωμένα Χριστούγεννα (παλαιό ημερολόγιο) των τελευταίων 120 ετών, με τον υδράργυρο να έχει "βουτήξει" στους περίπου -30 βαθμούς κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.   

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από το κρύο σε διάστημα δύο ημερών στην Πολωνία όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται κάτω από τους -20 βαθμούς κελσίου σε ορισμένες περιοχές, ανακοίνωσε σήμερα το Κυβερνητικό Κέντρο Εθνικής Ασφαλείας (RCB).  Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς ο υδράργυρος θα παραμείνει κάτω των -20 βαθμών κελσίου.

Κύμα ψύχους σαρώνει από χθες και τα Βαλκάνια όπου η θερμοκρασία έπεσε στους -27 βαθμούς κελσίου, ιδίως στις ορεινές περιοχές της Βοσνίας και στη νότια κι ανατολική Σερβία.  Δύο Ιρακινοί πρόσφυγες εντοπίστηκαν νεκροί χθες Παρασκευή στη νοτιοανατολική Βουλγαρία στο όρος Στράντζα, καθώς στη χώρα μαίνονται χιονοθύελλες, ανακοίνωσε η περιφερειακή αστυνομία του Μπουργκάς.

Τσεχία: Τρεις νεκροί από το κρύο στην Πράγα

Τρεις άνθρωποι, οι δύο εκ των οποίων άστεγοι, πέθαναν από το κρύο την νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην Πράγα, όπου οι θερμοκρασίες έφθασαν τους -15 βαθμούς κελσίου σήμερα τα ξημερώματα, γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών της πρωτεύουσας της Τσεχίας. Τα θύματα της πιο παγωμένης νύχτας αυτού του χειμώνα στην Πράγα είναι ο φύλακας ενός χώρου στάθμευσης σε μια συνοικία κοντά στο κέντρο και δύο άστεγοι, που πέθαναν αντίστοιχα σε ένα νησί στον ποταμό Βλτάβα (Μολδάβας) και σε μια συνοικία στα περίχωρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, Ντομινίκ Χορν.Περίπου 4.000 έως 5.000 άστεγοι ζουν σύμφωνα με την δημοτική αρχή στην πρωτεύουσα της Τσεχίας με πληθυσμό 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων, την ώρα που τα διαθέσιμα κέντρα φιλοξενίας προσφέρουν μόλις 800 θέσεις διαμονής. 

Ιταλία: 8 νεκροί από το σφοδρό κύμα ψύχους

Οκτώ άνθρωποι έχασαν μέχρι τώρα την ζωή τους από το σφοδρό κύμα ψύχους που πλήττει την Ιταλία.  Σήμερα το απόγευμα βρέθηκε νεκρός, στην πόλη Μόντζα της βόρειας Ιταλίας ένας άνδρας ογδόντα ενός ετών, ο οποίος έπασχε από Αλτσχάιμερ. Είχε απομακρυνθεί από το σπίτι του φορώντας μόνον την πιτζάμα και ένα πουλόβερ και στην συνέχεια έχασε, πιθανότατα, τον προσανατολισμό. Τις τελευταίες δυο ημέρες έχασαν την ζωή τους έξι άστεγοι, οι οποίοι ζούσαν νότια της Ρώμης, στο Μιλάνο, στην Κάτω Ιταλία και στην Φλωρεντία, τις περισσότερες φορές σε απομονωμένους χώρους, που δεν επισκέπτονταν οι εθελοντές. Μια γυναίκα σαράντα εννέα ετών έχασε την ζωή της έξω από το Μπάρι. Εξαιτίας του πάγου, γλίστρησε κα χτύπησε το κεφάλι της στο πεζοδρόμιο.  

Ο πάπας Φραγκίσκος, στο μεταξύ, ζήτησε από όλες τις καθολικές οργανώσεις που βοηθούν τους άστεγους, να παραμείνουν ανοικτές επί εικοσιτετραώρου βάσεως, για να μπορεί, όποιος το επιθυμεί, να προστατεύεται από το κρύο και κατά την διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, η Αγία Έδρα αποφάσισε να δωρίσει σε πολλούς άστεγους και ειδικά σλίπινγκ- μπάγκ, τα οποία παραμένουν ζεστά και σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, μέχρι είκοσι βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι επισκέφθηκε, σήμερα, το επιχειρησιακό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, στην Ρώμη, για να διαπιστώσει πως αντιμετωπίζεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει προκληθεί από το ψύχος. «Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειωθούν, όσο γίνεται περισσότερο, τα προβλήματα που προκαλεί η κακοκαιρία και το ισχυρό κρύο που πλήττει την χώρα μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος ευχαρίστησε τους εθελοντές για την ακούραστη προσφορά τους.   Η Πολιτική Προστασία, πάντως, ενόψει και της αυριανής ημέρας, κατά την οποία πρόκειται να συνεχισθούν οι χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, ζήτησε από τους πολίτες να περιορίσουν, κατά το δυνατόν, τις μετακινήσεις τους, μόνον στις πραγματικά αναγκαίες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ